Οι μάχες με την αστυνομία στη Γερμανία και η “ηρεμία” στη Δυτική Μακεδονία
Σκληρές μάχες με τραυματισμούς, μεταξύ ακτιβιστών και αστυνομίας, έγιναν το Σάββατο στο χωριό Lützerath, έναν οικισμό στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, μεταξύ Άαχεν και Ντίσελντορφ. Πρόκειται για μια περιοχή με λιγνιτωρυχεία με το συγκεκριμένο χωριό να καταστρέφεται λόγω της επέκτασης του ορυχείου.
Περίπου 20.000 ακτιβιστές του κλίματος έχοντας στο πλευρό τους και κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν στην επέκταση του ορυχείου, συγκρούστηκαν βίαια με την γερμανική αστυνομία, η οποία το πρωί της Δευτέρας ανακοίνωσε πως έχει απομακρύνει τους συγκεντρωμένους. Η επιχείρηση ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη με αποτέλεσμα η επέκταση να μην ξεκινά λόγω των συγκεντρωμένων. Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και ρόπαλα για να απομακρύνει τους διαμαρτυρόμενους. 20 από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως 70 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των συγκρούσεων από την Τετάρτη έως το Σάββατο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Emily McGarvey για το BBC, οι ακτιβιστές έμεναν στην περιοχή σε δεντρόσπιτα που έφτιαξαν προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση. Η γερμανική αστυνομία είπε πως το σημείο με τα δεντρόσπιτα «καθαρίστηκε την Παρασκευή. Πρόκειται για 35 δεντροδομές και σχεδόν 30 ξύλινες κατασκευές».
Το συγκεκριμένο χωριό έχει απαλλοτριωθεί από την γερμανική εταιρεία RWE με τον τελευταίο κάτοικο να έχει μετεγκατασταθεί από το Lützerath στο τέλος του 2021. Οι ακτιβιστές ζητούν να μην γίνει η επέκταση του ορυχείου και η εξόρυξη του λιγνίτη αφού «η καύση του άνθρακα υπονομεύει τις προσπάθειες της Γερμανίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».
«Η Γερμανία έχει υποσχεθεί να καταργήσει σταδιακά την ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα έως το 2030, μεταφέροντας την ημερομηνία από το 2038, και το Lützerath αναμένεται να είναι το τελευταίο χωριό που θα «καταπιεί» το λιγνιτωρυχείο Garzweiler» αναφέρει το BBC.
Ι. Θεοδοσίου: Δεν πρέπει να υπάρξει άλλη Μαυροπηγή
Η συνεργάτιδα ενεργειακής πολιτικής του Green Tank Ιωάννα Θεοδοσίου, παρομοίασε την κατάσταση στο Lützerath με την Μαυροπηγή, η οποία πλέον δεν υπάρχει. Με ανάρτησή της στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook, ανέβασε φωτογραφίες με ότι έχει απομείνει από την Μαυροπηγή, περιγράφοντας την τεράστια απώλεια που μπορεί να βιώσει κάποιος που φεύγει από τον τόπο του. Η κ. Θεοδοσίου μεταξύ άλλων έγραψε:
«Τον Σεπτέμβρη του 2022 ένα επαγγελματικό ταξίδι με οδήγησε ξανά στην Κοζάνη. Τριγυρνώντας λοιπόν στα λιγνιτικά πεδία, ψάχναμε να βρούμε το χωριό της Μαυροπηγής. Ένα χωριό κοντά στην Πτολεμαΐδα που απαλλοτριώθηκε το 2011 αναγκαστικά και εγκαταλείφτηκε από τους κατοίκους του για να επεκταθεί η εξόρυξη του λιγνίτη από τη ΔΕΗ. Η προηγούμενη επίσκεψή μου στη Μαυροπηγή ήταν το 2020, λίγο πριν το πρώτο lock down. Η εικόνα του χωριού «φάντασμα» ήταν σοκαριστική για εμένα που πρώτη φορά αντίκριζα από κοντά τι σημαίνει να φεύγουν οι άνθρωποι από τον τόπο τους λόγω εξόρυξης. Για να μην χάσουμε, λοιπόν, τον δρόμο μας προς το χωρίο βάλαμε πλοήγηση και ακολουθούσαμε τις οδηγίες… όμως, καθώς πλησιάζαμε, και παρόλο που οι οδηγίες συνέχιζαν να μας κατευθύνουν προς το χωριό, εμείς βρεθήκαμε σχεδόν στην καρδιά ενός ορυχείου! Κ παρόλο που οι εικόνες από την προηγούμενη επίσκεψη άρχισαν να επανέρχονται στο μυαλό μου, αυτό που αντίκριζα ήταν κάτι πολύ διαφορετικό… Έβλεπα «φρέσκα» βουνά λιγνίτη, έβλεπα φορτηγά να πηγαινοέρχονται, έβλεπα ένα νέο ορυχείο που δεν μου θύμιζε κάτι από την παλιότερη επίσκεψη… κ σκάβοντας κ γω στην ανάμνησή μου από το χωριό αυτό που βγήκε τελικά από το στόμα μου ήταν ότι «η Μαυροπηγή δεν υπάρχει πλέον». Το χωριό είχε εξαφανιστεί. Μπορεί στο gps να υπήρχε, αλλά η πραγματικότητα ήταν πλέον άλλη. Η εξόρυξη που βλέπαμε είχε καταπιεί και τα τελευταία σπίτια του χωριού…. Το «φρέσκο» βουναλάκι από λιγνίτη ήταν τα τελευταία απομεινάρια της Μαυροπηγής! ΣΟΚ!
Παρόλο που ήταν γνωστή η μοίρα του χωριού, ήταν σοκαριστικό να διαπιστώνεις ότι εξαφανίστηκε, μάλλον γιατί είχα ακόμα μια μικρή ελπίδα να σταματήσει εκεί η καταστροφή… ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τι μεσολάβησε τα τελευταία 3 χρόνια. Η χώρα βρίσκεται σε τροχιά απολιγνιτοποίησης, έχει ψηφιστεί κλιματικός νόμος (ευρωπαϊκός και εθνικός) και νόμος για τη Δίκαιη Μετάβαση, η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε είναι σαφές ότι είναι κρίση των ορυκτών καυσίμων και μας οδηγεί μοιραία σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η πιθανότητα να αποτύχουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης καταγράφεται ως ο σημαντικότερος κίνδυνος για την επόμενη δεκαετία.
Έχουμε πολύ αγώνα λοιπόν μπροστά μας, ώστε αυτό που τεκμηριώνεται επιστημονικά, αυτό που νομοθετούμε, αυτό που «ακούγεται» λογικό… να γίνει πράξη. Θέλει πολύ αγώνα ακόμα για να σταματήσει η καταστροφή που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα και να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την κλιματική κρίση. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν πρέπει να υπάρξει άλλη Μαυροπηγή, δεν πρέπει να εξαφανιστεί ούτε το Lützerath ούτε κανένα άλλο χωριό για να εξορυχτούν ορυκτά καύσιμα. Χρειαζόμαστε δίκαιη μετάβαση για τις τοπικές κοινωνίες των λιγνιτικών περιοχών, χρειαζόμαστε ένα άλλο ενεργειακό και παραγωγικό μοντέλο μηδενικών εκπομπών, χρειάζεται τα ορυκτά καύσιμα να μείνουν πλέον στο έδαφος και να σταματήσουμε τις εξορύξεις… χρειάζεται να πάρουμε στα σοβαρά την κρίση για να μπορέσουμε να δράσουμε προς όφελος του πλανήτη και του είδους μας…»
Ανάρτηση Προέδρου ΓΕΝΟΠ
Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, ανάρτησε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook δυο φωτογραφίες με τα ελληνικά ΜΑΤ και τα αντίστοιχα γερμανικά σχολιάζοντας τις περιπτώσεις Lützerath και Ελλάδας. Χαρακτηριστικά έγραψε:
«Στην Γερμανία των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων ανοίγουν τα λιγνιτωρυχεία με την παρέμβαση των ΜΑΤ. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κλείνουν τους λιγνίτες με τα ΜΑΤ, για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η Συμφωνία των Παρισσίων για την μετάβαση είναι μονόδρομος. Όχι όμως σε βάρος της χώρας και των τοπικών κοινωνιών Αρκαδίας και Δυτικής Μακεδονίας.»
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr