Ενδιαφέρουσες προτάσεις και προβληματισμός στην ανοιχτή εκδήλωση της Δημοτικής Κίνησης για τη μετάβαση

4 Min Read

Ενδιαφέρουσες ήταν οι απόψεις που ακούστηκαν στη συζήτηση που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις». Σημαντικό ήταν και το timing της εκδήλωσης που προηγήθηκε κατά μια μέρα της παρουσίασης του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης.

Κοινό σημείο των παρεμβάσεων υπήρξε ο προβληματισμός σχετικά με τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας και την εμπλοκή της στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας, αλλά και η ανάγκη να ενταθούν οι συλλογικές προσπάθειες για κατάθεση προτάσεων που θα απηχούν τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Παρουσιάζοντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία ο Τάσος Σιδηρόπουλος από την ΑΝΚΟ, αναφέρθηκε στην ανεπαρκή στελέχωση των μικρών δήμων που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της προσπάθειας να ωριμάσουν μελέτες και να υλοποιήσουν έργα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Γιάννης Μητλιάγκας είπε πως η όλη διαδικασία της μετάβασης θα πρέπει να είναι πολιτική και όχι επιχειρησιακό σχέδιο, προκειμένου να περιλαμβάνει όλους. «Η έννοια μετάβαση θα πρέπει να έρθει στη γειτονιά για να την καταλάβουν όλοι, αλλιώς θα έχουμε αποτύχει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητλιάγκας επεσήμανε ότι έτσι όπως χτίζονται κάποια προγράμματα, απευθύνονται κυρίως σε μεγάλα σχήματα και αφήνουν απ’ έξω την πλειονότητα των επιχειρήσεων της περιοχής που είναι μικρές. Πρότεινε απλούστευση των εργαλείων που υπάρχουν κι έναν οδικό χάρτη για την επιχειρηματικότητα που θα συμπεριλαμβάνει όλους.

Να αλλάξει η ρητορική μας και να σταματήσουμε να απαξιώνουμε εμείς οι ίδιοι την περιοχή μας ζήτησε ο επιχειρηματίας και οικονομικός διευθυντής της εταιρείας «Προϊόντα Γης Βοΐου» Αλέξης Κωτούλας. Ο κ. Κωτούλας υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα και πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν τελειωμένες περιοχές, γιατί πάντα υπάρχουν ευκαιρίες. «Αρκεί να αλλάξουμε τα μυαλά μας και να κινηθούμε από κοινού με ομάδες εργασίας και να αφήσουμε πίσω τους εγωισμούς» είπε χαρακτηριστικά.

Για το σημαντικό κεφάλαιο χωροταξικός σχεδιασμός μίλησε ο αρχιτέκτονας και πρώην αντιδήμαρχος Κοζάνης Κώστας Δεσποτίδης, ο οποίος ανέφερε ότι το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι στα συρτάρια και οι μεγάλοι λυμαίνονται τον χώρο χωρίς κανόνες. «Από τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη, περάσαμε στη μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ» είπε ο κ. Δεσποτίδης, ο οποίος έθιξε το θέμα του σχεδιασμού των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης που γίνεται από τη ΔΕΗ και όχι από την πολιτεία. «Δεν έχει γίνει καμία διαβούλευση και η ΔΕΗ σχεδιάζει ερήμην όλων» είπε ο κ. Δεσποτίδης.

«Οι πρωταγωνιστές δεν έχουν το ρόλο που θα έπρεπε και κινούμαστε σε λογικές top down» ανέφερε εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο αναπληρωτής καθηγητής Λευτέρης Τοπάλογλου. Ο κ. Τοπάλογλου μίλησε για το ρόλο του Πανεπιστημίου που κινείται στην προσπάθεια δημιουργίας ενός οικοσυστήματος, προκειμένου να συνδέσει έρευνα με καινοτομία και οραματισμό για να επιτευχθεί το brain gain, αλλά και να λειτουργήσει ως ο τοπικός επιταχυντής. O κ. Τοπάλογλου ανέφερε, επίσης, πως προς το παρόν δεν φαίνεται η εναλλακτική πρόταση της αντικατάστασης του λιγνίτη.

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και δεν κατανοήσαμε έγκαιρα ότι επηρεαζόμαστε από τις εξελίξεις, χωρίς να μπορούμε να τις επηρεάσουμε» είπε στη δική του τοποθέτηση ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης. Η μετάβαση, είπε, δεν είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο, αλλά μια κοινωνικοοικονομική διαδικασία, η οποία απαιτεί αλληλεπίδραση των φορέων διακυβέρνησης με τις επιχειρήσεις και την τοπική κοινωνία. «Αυτή τη στιγμή το μοντέλο είναι απόλυτα συγκεντρωτικό και δεν υπάρχει συνδιαμόρφωση των προτάσεων για την επόμενη μέρα με την τοπική κοινωνία» επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης.

Τον κύκλο των παρεμβάσεων έκλεισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Χάρης Κουζιάκης, ο οποίος συνόψισε τα όσα ακούστηκαν και επισήμανε την ανάγκη ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης να έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία της μετάβασης.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση