Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα λειτουργεί για πολλά χρόνια η Πτολεμαίδα 5 με τη σημερινή της μορφή

6 Min Read

«Η Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργεί για πολλά χρόνια ακόμα με αυτήν την μορφή και θα εξακολουθεί βέβαια να δίνει και δουλειές για πολλά χρόνια ακόμα, όχι μόνο στους εργαζόμενους στη μονάδα, αλλά και σε όσους εργάζονται στα ορυχεία τα οποία θα τροφοδοτούν τη μονάδα αυτή με λιγνίτη». Αυτό δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέφτηκε τον νέο σταθμό παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ.

Μια δήλωση, μη αναμενόμενη, καθώς και με το τελευταίο Εθνικό Σχέδιο για τη Ενέργεια και το Κλίμα, η νέα μονάδα θα πρέπει να κλείσει, ως λιγνιτική τουλάχιστον,  το 2028.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

«Είναι ένα πολύ σπουδαίο, ένα πολύ σημαντικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, για τη ΔΕΗ, ένα έργο με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του. «Η μονάδα αυτή θα αποτελέσει στο μέλλον μονάδα στρατηγικής εφεδρείας για τη χώρα, αλλά είναι μία μονάδα η οποία θα έλεγα ότι κλείνει έναν κύκλο σχεδόν 70 ετών παρουσίας της ΔΕΗ εδώ στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.

Η στρατηγική της μετάβασης προς ένα πράσινο μέλλον είναι δεδομένη και θα έλεγα ότι είναι και αδιαπραγμάτευτη. Αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία που αποδίδουμε στην στρατηγική επάρκεια της χώρας σε καύσιμα τα οποία είναι εγχώρια», επισήμανε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τη διοίκηση της εταιρείας για την εξυγίανσή της και τη συμμετοχή της στην πράσινη μετάβαση: «Είναι μια στρατηγική η οποία υπηρετείται σήμερα και από την ίδια τη ΔΕΗ η οποία κάνει με τη σειρά της τη δική της μετάβαση προς ένα πιο πράσινο μέλλον, επενδύοντας σημαντικά σε μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο κατασκευάζεται κοντά σε αυτή τη μονάδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω εδώ, στη Δυτική Μακεδονία, τι θα σήμαινε για την τοπική οικονομία μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της ΔΕΗ, πέραν από τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχε συνολικά για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Αυτό το ενδεχόμενο όχι μόνο το αποτρέψαμε, αλλά καταφέραμε πραγματικά κάτι πολύ εντυπωσιακό, προσθέτοντας κεφάλαια στη ΔΕΗ και δίνοντάς της την δυνατότητα σήμερα να μπορεί να συζητάει και σημαντικές επενδύσεις εκτός Ελλάδος», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Η μονάδα διανύει περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και αναμένεται να ενταχθεί πλήρως στο δίκτυο εντός των επόμενων τριών μηνών, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να παρέχει θερμική ενέργεια για την τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας.

Στο τι σημαίνει ακριβώς αυτή η λιγνιτική μονάδα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ποια τα οφέλη της περιβαλλοντικά και οικονομικά, σημειώνοντας ότι: “Αυτή η λιγνιτική μονάδα για να παράγει μια λιγνιτική μεγαβατώρα χρησιμοποιεί ενάμιση τόνο λιγνίτη χαμηλής θερμικής αξίας σε σχέση με 2,2 τόνους λιγνίτη που χρησιμοποιούν οι υφιστάμενες μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι έχει κόστος λιγνίτη 30 ευρώ για κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα, σε σχέση με 45 ευρώ που έχει μια υφιστάμενη μονάδα. Επίσης, παράγει 1 τόνο διοξείδιο του άνθρακα, σε σχέση με 1.4 τόνους που παράγει μια υφιστάμενη λιγνιτική μονάδα. Οι παλιές μονάδες έχουν κόστος άνθρακα 120 ευρώ και αυτή 90, κάτι που σημαίνει ότι έχουν πιο αυξημένο λειτουργικό κόστος παραγωγής. Μπορεί να ανταγωνιστεί υφιστάμενες μονάδες φυσικού αερίου και άρα μπορεί να λειτουργήσει και όταν οι τιμές του Φ/Α είναι χαμηλότερα από τα σημερινά. Άρα μας δίνει χρόνο για τη δίκαιη μετάβαση και φυσικά θωρακίζει και την ενεργειακή μας επάρκεια».

Ο Γιώργος Περιστέρης πρόεδρος και Δ/νων σύμβουλος Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ήταν και ο κατασκευαστής της 5ης μονάδας, έκανε λόγο για μια «ημέρα υπερηφάνειας» , ευχαριστώντας όλους τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες του ομίλου και της συνεργαζόμενες εταιρείες, που ανταποκρίθηκαν τα μέγιστα σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό και όχι μόνο περιβάλλον. Επίσης ευχαρίστησε τη ντόπια κοινωνία που αγκάλιασε το έργο και τους εργαζόμενους, αλλά και τη ΔΕΗ, με την οποία υπήρξε πολύ καλή συνεργασία. «Συνδέσαμε τη βιωσιμότητα της εταιρείας με τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ», είπε επίσης, κλείνοντας με την ευχή «προς Θεού να μην αφήσουμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας και ιδίως αυτές που έχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Ο λιγνίτης έχει μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα από τις άλλες πηγές, αλλά μπορεί με σταδιακή μείωση να κρατήσουμε την ενεργειακή παραγωγή στην Ελλάδα και να είναι ανεξάρτητη».

Από την πλευρά του ο Γ. Στάσσης, πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ, σημείωσε ότι η καθαρή ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας, τονίζοντας ότι σε κοντινή απόσταση από την 5η μονάδα κατασκευάζεται το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης. «Η ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας υπαγορεύει να έχουμε κάθε διαθέσιμο μέσον για να προστατευτούμε από ενδεχόμενες ενεργειακές κρίσεις, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα. Μια τέτοια μονάδα όπως η Πτολεμαΐδα 5, αναλαμβάνει έναν άλλο ρόλο, αυτόν της ενεργειακής ευστάθειας, σήμερα πολύ περισσότερο και στο μέλλον ως στρατηγική εφεδρεία. Η ΔΕΗ ήταν, είναι, και θα συνεχίσει να είναι παρούσα και ενεργή στη Δ. Μακεδονία, η οποία παραμένει η ενεργειακή καρδιά της χώρας και οι άνθρωποι της είναι οι άνθρωποί μας».

 

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση