Περισσότερες θέσεις εργασίας, οικονομικά και κοινωνικά δίκαιη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία. Του Νίκου Χ. Παγώνη, Γραμματέα Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων Νέας Δημοκρατίας

4 Min Read

Αν κάτι χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το γεγονός πως υλοποιεί τις υποσχέσεις της και επιλύει με πρακτικό τρόπο και στο μέτρο του δυνατού -σε σχέση με τους περιορισμούς που θέτουν οι διαδοχικές και αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις παγκόσμιου βεληνεκούς της τελευταίας τετραετίας- τα προβλήματα.

Το πρόβλημα για τη Δυτική Μακεδονία είναι ξεκάθαρο και είναι κοινό με τον Δήμο Μεγαλόπολης της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Αρκαδίας: η πολύ μεγάλη και σε βάθος δεκαετιών εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από την εξόρυξη του λιγνίτη και τη χρησιμοποίησή του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές, υγειονομικές και κοινωνικές συνέπειες αυτής. Δεδομένης και της πολιτικής της Ε.Ε. για την πράσινη μετάβαση η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη μέχρι το 2028, θέτοντας ταυτόχρονα σε εφαρμογή Σχέδιο οικονομικά και κοινωνικά Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις περιοχές που πλήττονται από την εν λόγω, επιβεβλημένη στην εποχή μας, πολιτική, με στόχο να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίες. Πρόκειται άλλωστε για περιοχές με υψηλούς δείκτες ανεργίας και φυγή νέων επιστημόνων. Το χρονοδιάγραμμα αναπροσαρμόστηκε σε κάποιο βαθμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης, ωστόσο ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της Δίκαιης Μετάβασης προχωρούν, βασιζόμενοι στους πέντε αναπτυξιακούς πυλώνες που έχουν οριστεί: α) καθαρή ενέργεια, β) βιομηχανία-βιοτεχνία και εμπόριο, γ) βιώσιμος τουρισμός, δ) επιχειρηματική γεωργία και ε) τεχνολογία και εκπαίδευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, τον περασμένο Απρίλιο εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα γενικά στην Ευρώπη, στην Κοζάνη από τον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια. Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 60,6 εκατ. ευρώ με ορίζοντα υλοποίησης το 2023-2025, με το οποίο θα ενισχυθούν έργα που προωθούν βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, δημιουργώντας νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, για την αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Μακεδονίας έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 380 έργα ύψους 4 δισ., μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, τα οποία θα αλλάξουν τη μορφή της Δυτικής Μακεδονίας.

Η κατασκευή της νέας υπερσύγχρονης Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, την οποία εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός, αποτελεί ένα εμβληματικό έργο, καθώς στην Κοζάνη φοιτούν περισσότεροι από 7.000 φοιτητές (το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας λειτουργεί και στα Γρεβενά, τη Φλώρινα, την Καστοριά και την Πτολεμαΐδα) και επιπλέον το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει αναλάβει καίριο ρόλο στη μετάβαση της Περιφέρειας στη μεταλιγνιτική εποχή. Η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει τη -δοκιμαστική- λειτουργία της και συμμετέχει στην καθημερινή ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας. Η μονάδα, η οποία θα λειτουργήσει έως το 2028 με λιγνίτη, λόγω της υψηλής της απόδοσης μπορεί να συνεισφέρει στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος, ενώ έχει σαφώς μικρότερες εκπομπές CO2 από τις υπόλοιπες μονάδες της ΔΕΗ. Η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή σίγουρα δεν είναι εύκολη και θα υπάρξουν αναταράξεις, ωστόσο έχουν τεθεί οι βάσεις για να αποδειχτεί στην πράξη δίκαιη και να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, η αναπτυξιακή προοπτική και, εν τέλει, το μέλλον της περιοχής.

Από το δικό της μετερίζι, η Γραμματεία Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων, με δυναμική παρουσία και πολλές Οργανώσεις στη Βόρεια Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία, συμβάλει με δημιουργικό και εποικοδομητικό τρόπο και στο μέτρο των δυνατοτήτων της στο κυβερνητικό έργο. Οι Ε.Κ.Ο. ακούν τους πολίτες, μεταφέρουν στους αρμοδίους τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους και αγωνίζονται για τις ανάγκες τους.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση