Την όδευση του αγωγού παρουσιάζει σήμερα ο «Χ»
Στην έκδοση της απόφασης της καταβολής αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες των εδαφών από τα οποία διέρχεται ο νέος αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, υπογράφει τις επόμενες μέρες ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης. Οι μηχανικοί του έργου πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα τους επιτόπιους ελέγχους στις αγροτικές εκτάσεις που θα αποζημιωθούν και η προεκτίμηση τους έχει ολοκληρωθεί.
Για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, πρόκειται να αποζημιωθούν ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στις περιοχές Κοινοτήτων Πύργων, Μεσοβούνου, Κομνηνών, Ανατολικού, Πεντάβρυσου, Περδίκκα, Πτολεμαΐδας, Αγίου Χριστοφόρου, Προαστίου, Ασβεστόπετρας και Μαυροπηγής.
Η συνολική διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης είναι περίπου 160 χιλιόμετρα και ξεκινά από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγει στο παλιό εργοστάσιο του ΑΗΣ Καρδιάς. Εκεί αναμένεται να γίνει και ο Σταθμός Μέτρησης που θα βοηθήσει τον ΣΗΘΥΑ για την τροφοδοσία των τηλεθερμάνσεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.
Ο προϋπολογισμούς του αγωγού είναι 163 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ «πρόκειται για τον πρώτο αγωγό στην Ελλάδα και έναν από τους πρώτους πανευρωπαϊκά που έχει σχεδιαστεί με την χρήση τεχνολογιών οι οποίες επιτρέπουν και την μεταφορά υδρογόνου σε ποσοστό έως 100%. Εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου στην Ελλάδα και της εθνικής στρατηγικής για την «απανθρακοποίηση» του ελληνικού ενεργειακού συστήματος».
Ο χάρτης του αγωγού
Ο «Χ» δίνει στη δημοσιότητα τους χάρτες που δείχνουν την διέλευση του αγωγού ανά περιοχή. Σύμφωνα με αυτούς από τη στιγμή που ο αγωγός περνά τα σύνορα της Δυτικής από την Κεντρική Μακεδονία, διέρχεται μεταξύ των χωριών Πύργοι και Μεσόβουνο όπου και υπάρχει ο κάμπος με καλλιέργειες μήλων και κερασιών. Στη συνέχεια και μέχρι τα Κομνηνά, περνά από τον λόφο και εκεί υπάρχει διασταύρωση προς τον Περδίκκα.
Η συνέχεια του κεντρικού αγωγού γίνεται προς το Ανατολικό εντός αγροτικών περιουσιών, συνεχίζει προς το χωριό Αγία Παρασκευή και από εκεί προς το Προάστιο όπου και ακολουθεί την όδευση του κάθετου άξονα Πτολεμαϊδα – Κοζάνη μέχρι την Ποντοκώμη. Νοτιοδυτικά της Ποντοκώμης κατέρχεται προς τον ΑΗΣ Καρδιάς.
Το έργο περιλαμβάνει πρόβλεψη αναμονών (tap-offs) για τη μελλοντική επέκταση του αγωγού προς τον Μ/Ρ σταθμό της Ποριάς με στόχο την παροχή φυσικού αερίου μέσω μελλοντικής επέκτασης του συστήματος στην περιοχή της Καστοριάς, καθώς και την τροφοδοσία μελλοντικών καταναλωτών.
Δηλώσεις
Σε εκδήλωση του ΔΕΣΦΑ στην Κοζάνη στις 23 Φεβρουαρίου 2023, μίλησαν για τον αγωγό ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμαρχος Κοζάνης.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης, δήλωσε σχετικά: «Η πορεία έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, μέσω του νέου αγωγού που θα τη συνδέει με το εθνικό δίκτυο, είναι μια μεγάλη κατάκτηση για την περιοχή, που έγινε έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής, η οποία έπεισε, τόσο το ΥΠΕΝ όσο και τον ΔΕΣΦΑ, για την αναγκαιότητα του νέου αγωγού. Με την κατασκευή του αγωγού θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε σημείο διάθεσης φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία και στην Τ.Κ. Περδίκκα της Π.Ε. Κοζάνης, τροφοδοτώντας πόλεις και επιμέρους σημεία στην Περιφέρειά μας, καθώς και το ενοποιημένο σύστημα τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο».
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ανέφερε: «Αναμφίβολα, ο νέος αγωγός φυσικού αερίου με δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου είναι ένα έργο που υπηρετεί τόσο την περίοδο μετάβασης στις ΑΠΕ όσο και την περίοδο της κλιματικής ουδετερότητας. Είναι μια σημαντική αναπτυξιακή υποδομή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό έργο δεδομένης της επιλογής της Κοζάνης στην Αποστολή της ΕΕ για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030».
Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr