Με άρωμα Κοζάνης η παρουσίαση του Προγράμματος Διακυβέρνησης μέχρι το 2027

7 Min Read

Νέα Πανεπιστημιούπολη, Ε65 και ΑΠΕ «πρωταγωνίστησαν» στην παρουσίαση

Το όραμά του για το πως φαντάζεται την Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια εξιστόρησε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του Προγράμματος Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μέχρι το 2027. Ο Πρωθυπουργός είπε πως πρόκειται για την «ιστορία» που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια «όταν βάλαμε ουσιαστικά τα θεμέλια για την Ελλάδα την οποία οραματιζόμαστε».

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Έχοντας πίσω του δυο εντυπωσιακές γιγαντοθόνες, στις οποίες προβάλλονταν διάφορα έργα που έχουν γίνει στην χώρα, μεταξύ αυτών και το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η ανάπτυξη είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται η οικονομική μας πολιτική. Εάν δεν έχουμε ανάπτυξη, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το κοινωνικό κράτος, δεν θα έχουμε πόρους για την άμυνα, δεν θα μπορέσουμε να δαπανήσουμε παραπάνω πόρους για την παιδεία, για την υγεία».

Ο Πρωθυπουργός έκανε μια αναδρομή του κυβερνητικού έργου, τονίζοντας πως έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου στην οικονομία, στην άμυνα και στις επενδύσεις καθώς και στην κοινωνική πολιτική «χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα και διαψεύδοντας εκείνες τις «Κασσάνδρες» που ισχυρίζονταν ότι στη διάρκεια του Covid και στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ξοδεύαμε περισσότερα από τις δυνατότητές μας. Ήρθαν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τους διέψευσαν πανηγυρικά. Η χώρα κατάφερε το 2022, για πρώτη φορά, να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα παρά τις μειώσεις των φόρων» είπε χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στα τρία μεγάλα έργα που παρουσίασε, ήταν και ο Ε65 «ένας δρόμος ο οποίος θα βγάλει τη Δυτική Μακεδονία από την απομόνωση, θα την συνδέσει με τη Θεσσαλία, με τη Στερεά Ελλάδα. ‘Ένα έργο το οποίο πρακτικά ήταν «κλινικά νεκρό» όταν ήρθαμε στα πράγματα, καταφέραμε και το ξεμπλοκάραμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μπορέσει να ολοκληρωθεί» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Θέτοντας τους οικονομικούς στόχους της επόμενης τετραετίας, αυτοί είναι:

  • ο διπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • αύξηση επενδύσεων τουλάχιστον κατά 70%, δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2030, σε συνδυασμό με μία μείωση του πληθωρισμού και σταθεροποίησή του, όπως εξάλλου επιχειρεί να κάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο ύψος του 2%,
  • μείωση ανεργίας στο 8% το 2027
  • αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ το 2027
  • αύξηση της μεταποίησης, της παραγωγής, της βιομηχανίας στο 15% του ΑΕΠ,
  • διεύρυνση τουριστικής περιόδου 12 μήνες τον χρόνο,
  • αύξηση μισθών κατά 25% μέσα στην τετραετία, να πάει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. Και στα 950 ευρώ, τουλάχιστον, ο κατώτατος μισθός,
  • αύξηση στις συντάξεις, της τάξης του 3% με 4% την 1/1/24,
  • εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους σε συνδυασμό με εντατικούς ελέγχους,
  • αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά,
  • μείωση από 1/1/25 των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον τομέα της υγείας και ανέφερε εκσυγχρονισμό νοσοκομείων, όπως και εκσυγχρονισμό σχολείων στην επικράτεια με ταυτόχρονες προσλήψεις 25.000 νέων εκπαιδευτικών και επιπλέον 4.000 με 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο.

 

Ιδιαίτερη μνεία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Την στιγμή που μιλούσε για τους στόχους στον τομέα της Παιδείας, στην γιγαντοθόνη προβλήθηκε μια φωτογραφία της νέας Πανεπιστημιούπολης στη ΖΕΠ. Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στο κοινό είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι περίεργος να δω αν υπάρχει κάποιος ο οποίος αναγνωρίζει πού είναι αυτή η φωτογραφία. Στην Κοζάνη. Θα νομίζατε ότι μπορεί να είναι ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Κι όμως, αυτό είναι το σύγχρονο campus του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι θέλουμε να είναι όλα τα δημόσια πανεπιστήμιά μας. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουμε Σχολή Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, Σχολή Επιστημών Πληροφορίας, Σχολή Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων. Και δεν είναι μόνο τα πολύ ωραία κτίρια, είναι και η απελευθέρωση την οποία έχουμε δώσει στα πανεπιστήμια, να μπορούν πράγματι να διεκδικήσουν την εξωστρέφεια και να παρέχουν ποιοτικές σπουδές για όλους τους φοιτητές».

 

Ενέργεια και ΑΠΕ

Και στον τομέα της Ενέργειας, η παρουσίαση του Πρωθυπουργού είχε άρωμα Δυτικής Μακεδονίας. Με την φωτογραφία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της χώρας, ξεκίνησε την παρουσίαση του τομέα στην Ενέργεια λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι σημερινή εικόνα, δεν είναι εικόνα από το μέλλον. Αλλά είναι μια εικόνα την οποία πρέπει να την βλέπουμε ολοένα και πιο συχνά. Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, ένα μεγάλο αιολικό πάρκο. Η Ελλάδα ήδη, σήμερα που μιλάμε, παράγει σχεδόν το 50% της ενέργειάς της από τον ήλιο και τον άνεμο. Είμαστε πρωταγωνιστές στον κόσμο, όχι μόνο στην Ευρώπη. Είμαστε μία από τις πρώτες δέκα χώρες στον κόσμο στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Δεν μας αρκεί, όμως, αυτό. Σκοπός μας είναι να φτάσουμε στο 80% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσα στην επόμενη τετραετία. Και αυτές οι εικόνες πρέπει να γίνουν πολύ πιο διαδεδομένες. Αυτό έχει ξεχωριστή σημασία και για την ενεργειακή μας ασφάλεια αλλά και για την τεράστια προσπάθεια την οποία πρέπει να κάνουμε συνολικά για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε πως θέλει να εργάζεται στην υπηρεσία των Ελλήνων πολιτών και πως το σχέδιό του για την επόμενη τετραετία είναι πλήρως καθαρό και αποσαφηνισμένο. «Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε την πατρίδα. Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι από ποτέ. Δώστε μας την ευκαιρία να πάμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά» κατέληξε.

 

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση