Τον τίτλο του «σχολείου-πρέσβη» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεκδικεί και φέτος το πολύ δραστήριο λύκειο της πόλης
Την Τετάρτη το πρωί, διοργανώθηκε, για ακόμη μια χρονιά, από το 3ο ΓΕΛ Κοζάνης το «Euro camp», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «EPAS – Σχολεία πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Φέτος στη δραστηριότητα αυτή συμμετείχαν και άλλα τρία σχολεία, το 1ο Δημοτικό, το 3ο Γυμνάσιο και το 8ο Γυμνάσιο, τα οποία ήταν καλεσμένα από το 3ο Γ.Ε.Λ.
Το συγκεκριμένο σχολείο κατέχει ήδη τον τίτλο του «σχολείου-πρέσβη» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από την περασμένη χρονιά, και τον διεκδικεί ξανά φέτος. Το Eurocamp είχε τέσσερις σταθμούς με στόχο να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις αξίες, τους θεσμούς της αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της. Σκοπός του προγράμματος είναι διάχυση των δράσεων και η ενημέρωση για τις αξίες και τις πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι μαθητές έλαβαν μέρος σε διαδραστικές δραστηριότητες χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα και εργαλεία με την καθοδήγηση των υποψηφίων πρέσβεων και των εθελοντών του σχολείου.
«Μέσα στη χρονιά κάναμε πολλές δράσεις που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ευρωπαϊκά σύνορα, την ημέρα της γυναίκας, την πράσινη ανάπτυξη, την βιωσιμότητα, κάναμε δράσεις για την ημέρα της Ευρώπης και αυτή η δράση κλείνει όλη τη χρονιά», ανέφερε η κ Άννα Παγκάκου, φιλόλογος του σχολείου. Στη συνέχεια στάθηκε στη μεγάλη συμμετοχή από όλα τα παιδιά, καθώς οι υποψήφιοι «πρέσβεις» συμμετείχαν ενεργά, ετοίμασαν τις ερωτήσεις και πήραν συνεντεύξεις από ευρωβουλευτές όπως η Έλενα Κουντουρά και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. «Επίσης συνεργαστήκαμε και μας επισκέφθηκαν αξιωματικοί της 1ης Στρατιάς από την Λάρισα. Αυτές οι δράσεις βοηθούν τα παιδιά να ανοίξουν το βλέμμα τους και πέρα από το στενό όριο του σχολείου, προς την Ευρώπη και τον κόσμο», είπε κλείνοντας.
Η Δέσποινα Κιτσιούλη, φιλόλογος του σχολείου, ανέφερε πως στον τέταρτο σταθμό οι μαθητές του 1ου Δημοτικού, κατασκεύασαν μια αφίσα, ζωγράφισαν και έκαναν κολάζ με θέμα «πως ονειρεύομαι την Ευρώπη». «Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε, να πληροφορήσουμε, να καλλιεργήσουμε σε ακόμα περισσότερα παιδιά την ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας», είπε η ίδια.
Η κ Ελένη Βαγιανίδου, καθηγήτρια αγγλικών του σχολείου, τόνισε πως το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε και προετοιμάστηκε από πέρυσι. «Πήγαμε εξαιρετικά καλά και το σχολείο αναγορεύτηκε σε «σχολείο-πρέσβη» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και 15 από τους μαθητές που πήραν μέρος αναγορεύτηκαν σε «πρέσβεις». Είχαμε την τιμή να κληθούμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, για να πάρουμε μέρος στην ημερίδα Euroscholar. Την ημέρα εκείνη τα παιδιά έδρασαν σαν ευρωβουλευτές, συζήτησαν γύρω από την βιωσιμότητα των τροφίμων στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για τη συμμετοχή τους και μια μοναδική εμπειρία που θα τους συνοδεύει στη ζωή τους ότι και να κάνουν», συμπλήρωσε.
Τα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση είτε σαν εθελοντές, είτε σαν συμμετέχοντες στα διάφορα workshops, δήλωσαν ενθουσιασμένα και πως είναι έτοιμα να κρατήσουν τον τίτλο του σχολείου τους. Οι καθηγητές από την άλλη, προσπαθούν να δίνουν στους μαθητές τη δυνατότητα να έχουν διαφορετικές εμπειρίες, να είναι «εκτεθειμένοι» σε πληθώρα ερεθισμάτων, ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν τις δικές τους απόψεις και να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Τα παιδιά σε ένα από τα workshops είχαν και έναν λευκό πίνακα όπου έβαζαν χαρτάκια με το ποιες θεωρούν πως είναι οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρούσα στη δράση ήταν και η κ. Βασιλική Βόντσα, Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, με το επιτελείο της, η οποία μίλησε με τα παιδιά και συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς του 3ου Γ.Ε.Λ. που είχαν αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία και «δούλεψαν συστηματικά, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Έχω εντυπωσιαστεί με το ότι έχουν 40 τάμπλετ στη διάθεσή τους, τα οποία έχουν φορτώσει όλο το υλικό σχετικά με την Ε.Ε. και σήμερα φιλοξενούν εδώ παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου, τα οποία ενεργοποιούνται στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Πολιτειότητας», δήλωσε. Σύμφωνα με την ίδια στόχος είναι οι μαθητές να μαθαίνουν να σέβονται τους συνανθρώπους τους, να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, να βλέπουν τις προοπτικές που τους δίνει η Ε.Ε. και να αντιλαμβάνονται τη σημασία της ένωσης της χώρας μας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνονται ότι έτσι ενδυναμώνεται η φωνή της χώρας μας, ενισχύονται τα σύνορά μας και έχουμε τη δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης αγαθών, ιδεών και υπηρεσιών και έτσι τα παιδιά μας γίνονται πολίτες του κόσμου, γίνονται άνθρωποι ανοιχτοί, δεκτικοί στο διαφορετικό και έτοιμοι να ανοίξουν τα φτερά τους σε όλη τη γη», τόνισε.
Θένια Βασιλειάδου-www.xronos-kozanis.gr