Όσα δεν γνωρίζατε για την Αρχαία Ελλάδα
Συλλογικό έργο
Γιάννης Γρυντάκης
Γιώργος Δάλκος
Άγγελος Χόρτης
Έκτορας Χόρτης
Μεταίχμιο, 2023
σ. 456
«Αποσπάσματα από το έργο κυρίως αρχαίων συγγραφέων αλλά και νεότερων μελετητών της αρχαιότητας, τα οποία φωτίζουν το κλίμα και την ατμόσφαιρα της εποχής, ενώ, λόγω του ανεκδοτολογικού τους χαρακτήρα, είναι ιδιαίτερα ευχάριστα στην ανάγνωση.
«Θεµιστόκλειο» χιούµορ: Ο Θεµιστοκλής, για τον µικρό του γιο, στον οποίο είχε µεγάλη αδυναµία η γυναίκα του, έλεγε: «Ο γιος µου έχει τη µεγαλύτερη δύναµη µεταξύ όλων των Ελλήνων, γιατί τους Έλληνες κυβερνούν οι Αθηναίοι, τους Αθηναίους εγώ, εµένα η γυναίκα µου και αυτήν ο γιος της»
Όταν µιλάει το κρασί…: Ο Φίλιππος Β΄ φαίνεται ότι δεν ήταν ικανοποιηµένος από τη συµβίωσή του µε την Ολυµπιάδα, τη µητέρα του Αλέξανδρου, και παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα. Στο συµπόσιο που ακολούθησε, ο θείος της νύφης Άτταλος, ενώ ήταν µεθυσµένος, ευχήθηκε στον Φίλιππο να αποκτήσει από τον γάµο του µε την Κλεοπάτρα έναν νόµιµο διάδοχο. Τότε ο Αλέξανδρος, που ήταν παρών, του πέταξε έξω φρενών ένα ποτήρι, λέγοντάς του: «Κι εγώ, ανόητε, σου φαίνοµαι ότι είµαι νόθος;». Ο Φίλιππος, τότε, σηκώθηκε και τραβώντας το ξίφος του επιχείρησε να επιτεθεί στον Αλέξανδρο. Μεθυσµένος, όµως, καθώς ήταν, παραπάτησε και έπεσε κάτω. Κι ο Αλέξανδρος, περιφρονητικά, είπε: «Θαυµάστε έναν βασιλιά που ετοιµάζεται να περάσει από την Ευρώπη στην Ασία, αλλά δεν µπορεί να διαβεί από ανάκλιντρο σε ανάκλιντρο»!
Στο βιβλίο αυτό περιλαµβάνονται κείµενα τα οποία προέρχονται κυρίως από αρχαίες πηγές και εστιάζουν σε πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις που δεν βρίσκονται πάντοτε στα σύγχρονα βιβλία της Αρχαίας Ιστορίας. Πολλά από αυτά έχουν ανεκδοτολογικό χαρακτήρα και παρουσιάζουν το εντυπωσιακό, το περίεργο, το απροσδόκητο, ακόµη και το ευτράπελο, µε τρόπο απλό και κατανοητό.»
Η σειρά των εκλαϊκευμένων και έγκυρων ιστορικών βιβλίων που υπογράφουν οι ιστορικοί Γιάννης Γρυντάκης, Άγγελος και Έκτορας Χόρτης και Γιώργος Δάλκος είναι από τις καλύτερες των εκδόσεων Μεταίχμιο σε ό,τι αφορά την κοινωνική ιστορία και την ιστορία της καθημερινότητας πολλών διαφορετικών ιστορικών περιόδων.
Φύλακας ιστοριών
Σάλι Πέιτζ
Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη
Ψυχογιός, 2023
σ. 368
«Δε θυμάται πώς ξεκίνησε τη συλλογή της. Ίσως από μια φράση σε μια κουβέντα που άκουσε τυχαία καθώς έπλενε έναν νεροχύτη; Σύντομα πρόσεξε ότι (ενώ ξεσκόνιζε ένα καθιστικό ή έκανε απόψυξη σε ένα ψυγείο) οι άνθρωποι της έλεγαν τις ιστορίες τους. Ίσως το έκαναν πάντα, όμως τώρα είναι αλλιώς, τώρα οι ιστορίες τής απλώνουν το χέρι κι αυτή τις τραβάει κοντά της…
Όταν η Τζάνις αναλαμβάνει να καθαρίζει το σπίτι της κυρίας Μπ –μιας παμπόνηρης και ύπουλης ενενηνταδυάχρονης– γνωρίζει εντέλει έναν άνθρωπο που θέλει να μάθει τη δική της ιστορία. Αλλά η Τζάνις της το ξεκόβει: αυτή είναι φύλακας ιστοριών, δεν έχει δική της ιστορία. Τουλάχιστον, όχι μια ιστορία που να μπορεί να τη διηγηθεί.
Η κυρία Μπ δεν ξεγελιέται, καταλαβαίνει πως με την Τζάνις το ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο απ’ ό,τι φαίνεται. Τι θέλει να κρύψει; Στο κάτω κάτω, κάθε άνθρωπος δεν έχει μια ιστορία;»
Αφού σπούδασε Ιστορία στο πανεπιστήμιο, η ΣΑΛΙ ΠΕΪΤΖ εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο για να εργαστεί στον χώρο της διαφήμισης. Στον ελεύθερό της χρόνο σπούδασε την τέχνη της ανθοκομίας σε νυχτερινή σχολή και τελικά κατάφερε να ανοίξει δικό της ανθοπωλείο. Η Σάλι κατάλαβε πως τα ανθοπωλεία προσφέρουν ένα μοναδικό παράθυρο στις ιστορίες των ανθρώπων και δημιούργησε μια σειρά από μη μυθοπλαστικά βιβλία με υλικό που συγκέντρωσε από τους πελάτες της. Στη συνέχεια δημιούργησε τη δική της σειρά στιλό, την Plooms. Στο πρώτο της μυθιστόρημα ΦΥΛΑΚΑΣ ΙΣΤΟΡΙΩΝ, το οποίο αγαπήθηκε από εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες και βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τα ευπώλητα των Sunday Times, η Σάλι συνδυάζει την αγάπη της για την Ιστορία και για τη συγγραφή με το ενδιαφέρον της για τις προσωπικές διαδρομές των ανθρώπων. Η Σάλι ζει στο Ντόρσετ της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Η μεγαλύτερη κόρη της, η Άλεξ, σπουδάζει Ιατρική και η μικρότερη κόρη της είναι η συγγραφέας Λίμπι Πέιτζ.