Ενδιαφέροντα, όσο και δύσκολα εξηγήσιμα, είναι, όπως γράφαμε και χθες, τα στοιχεία της απογραφής του 2021, τα οποία εμφανίζουν την ΠΕ Κοζάνης ζημιωμένη μόνο κατά 463 κατοίκους συνολικά. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο στα σχετικά δημοσιεύματα γινόταν λόγος για δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού, κατά 4200 άτομα στο Δήμο Κοζάνης, 3100 στο Δήμο Εορδαίας, 3300 στο Δήμο Βοίου, 1700 στο Δήμο Σερβίων και 400 στο Δήμο Βελβεντού, κάνοντας λόγο για απώλεια πληθυσμού γύρω στις 13000. Μάλιστα, η μείωση αναφερόταν να φτάνει στο 8,5% , ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, που κατέτασσε την ΠΕ Κοζάνης μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων με τις μεγαλύτερη μείωση πανελλαδικά μαζί με τα Γρεβενά και τη Φλώρινα.
Η οριστική έκδοση των αποτελεσμάτων άλλαξε, ωστόσο, την εικόνα αυτή και μάλιστα με πολύ μεγάλη απόκλιση από τα προηγούμενα στοιχεία.
Έτσι, ο Δήμος Κοζάνης φαίνεται να είναι ο μοναδικός στην ΠΕ Κοζάνης που σημειώνεται τόσο μεγάλη απώλεια πληθυσμού που φτάνει σε ποσοστό 6,53% (-4659) σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τέσσερις. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η απώλεια έρχεται αποκλειστικά από την δημοτική ενότητα Κοζάνης στην οποία ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 6590 ανθρώπους, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες ο πληθυσμός εμφανίζει αύξηση με μεγαλύτερη αυτή στον Ελλήσποντο που φτάνει τους +1268 κατοίκους.
Αύξηση του πληθυσμού, έστω και μικρή, έχουμε και στο Δήμο Εορδαίας, όπου η δημοτική κοινότητα Πτολεμαϊδας είναι η μόνη που παρουσιάζει μείωση του πληθυσμού -2.805 σε αντίθεση με τις κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Βερμίου, Βλάστης και Μουρικίου που σημειώνουν όλες αύξηση. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη Βλάστη ο πληθυσμός εκτοξεύτηκε κατά 162,04%.
Ο μεγάλος κερδισμένος, ωστόσο, φαίνεται να είναι ο Δήμος Σερβίων, ο πληθυσμός του οποίου αυξήθηκε κατά 2606 κατοίκους. Τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζουν τα Καμβούνια, ενώ μεγάλη αύξηση έχει και η δημοτική ενότητα Σερβίων, αλλά και το ορεινό και απομακρυσμένο Λιβαδερό.
Κερδισμένο είναι και το Βόιο με +2599 κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων απογράφτηκαν στο Τσοτύλι, ενώ πολύ μεγάλη ήταν η αύξηση και σε Νεάπολη, Άσκιο και Σιάτιστα.
Αύξηση, τέλος, έχουμε και στο Βελβεντό, το οποίο μετά και το διαχωρισμό με το Δήμο Σερβίων, φαίνεται ότι όχι μόνο συγκράτησε τις δυνάμεις του, αλλά τις αύξησε και κατά μερικές εκατοντάδες κατοίκους.
Ως εκ τούτου το θέμα της χαμένης έδρας έχει να κάνει καθαρά με το εκλογικό μέτρο που δεν ευνοεί την ΠΕ Κοζάνης και θα δημιουργήσει και αρκετές «καραμπόλες», οι οποίες αναμένεται να απασχολήσουν ιδιαίτερα τα εκλογικά επιτελεία, λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη ότι έχει πλέον ξεκινήσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τις εκλογές.
Επίσης, όπως γράφαμε και στο χθεσινό φύλλο, τα ποσοτικά στοιχεία είναι απαραίτητο να διερευνηθούν περαιτέρω και να συμπληρωθούν με ποιοτικά στοιχεία, τα οποία θα μπορέσουν να ρίξουν φως στην κατάσταση και να εξηγήσουν αποκλίσεις. Αυτές σε αρκετές περιπτώσεις είναι μεγάλες και δεν φαίνονται λογικές, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι σε δημοτικές ενότητες, όπως αυτή του Δημητρίου Υψηλάντη από τον οποίο «έφυγε» η Ποντοκώμη, κανονικά θα έπρεπε να έχουμε μείωση και όχι αύξηση.
Τέλος ενδιαφέρον έχει ότι εμφανίζεται ιδιαίτερα κερδισμένη η περιφέρεια σε σχέση με το κέντρο, με αυξήσεις μεγάλες σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.
Σωκράτης Μουτίδης
Πηγή στοιχείων: ΕΛΣΤΑΤ/ Επεξεργασία και data visualization: Σωκράτης Μουτίδης