Τις επιχειρηματικές τους ιδέες παρουσίασαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο διαγωνισμό της Μονάδας Επιχειρηματικότητας

6 Min Read

Τις δικές τους επιχειρηματικές ιδέες παρουσίασαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του  δεύτερου κύκλου του διαγωνισμού επιχειρηματικών ιδεών των φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που διενήργησε η Μονάδας Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου.

Οι 16 ομάδες το προηγούμενο χρονικό διάστημα παρακολούθησαν μαθήματα επιχειρηματικότητας και mentoring από Καθηγητές του Πανεπιστημίου και εξωτερικούς συνεργάτες, μέχρι να ωριμάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

Θα υπάρξει και τρίτος κύκλος ενώ στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες από τους τρείς κύκλους, θα διαγωνιστούν ώστε να βγουν τα επικρατέστερα σχέδια σε ένα σύνολο άνω των 130 σχεδίων.

Η τεχνολογία, τα ανακυκλώσιμα υλικά, ο τομέας της ιατρικής, το  3D print και η τεχνητή νοημοσύνη είχαν την τιμητική τους σε αυτόν τον κύκλο καθώς παρουσιάστηκαν, ιδέες όπως το έξυπνο πορτοφόλι, το βραχιόλι ασφαλείας, η εφαρμογή right hand η οποία βοηθάει τους χρήστες να διαβάσουν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μια εφαρμογή για να κάνουν εκπαίδευση οι barista μέσω virtual reality, μια εφαρμογή όπου μπορεί να βοηθήσει νέους επιχειρηματίες να υπολογίσουν το κόστος της επιχείρησης που θέλουν να ανοίξουν αλλά και ένα μαύρο τζάμι, το οποίο μπορεί να προσφέρει τη συσκότιση η οποία απαιτείται, σε αίθουσες οι οποίες χρησιμοποιούν προτζέκτορες.

Οι φοιτητές έκαναν μια αναλυτική αποτύπωση των οικονομικών τους πλάνων και παρουσίασαν τις ιδέες τους. Ενώ προέκυψε και μια συνεργασία με την ομάδα «Ξένιος Ζεύς» όπου θέλουν να δημιουργήσουν ξενώνες φιλοξενίας για φοιτητές και της ομάδας «Fullfil» οι οποίοι στοχεύουν στη μέγιστη εξοικονόμηση του χώρου, με διάφορα πολυχρηστικά και πολυμορφικά έπιπλα.

Επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Επιχειρηματικότητας είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης  ενώ την ευθύνη του διαγωνισμού είχαν η Επικουρος Καθηγήτρια Ελπίδα Σαμαρά, η οποία είναι Επιστημονική Σύμβουλος του προγράμματος και ο Δρ. Παύλος Κιλίντζης, μεταδιδάκτορας, υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος.

Η κα  Σαμαρά  ανέφερε πως στο σύνολο της μονάδας επιχειρηματικότητας είναι ωφελούμενοι πάνω από 320 φοιτητές. Είχε προηγηθεί εκπαίδευση σε θέματα του επιχειρείν, ενώ σαν τελικό παραδοτέο, είναι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, όπου οι φοιτητές διαγωνίζονται με το επιχειρηματικό τους σχέδιο. Σαν βραβείο οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν μια επιχειρηματική επιτάχυνση από επιταχυντή της Θεσσαλονίκης, μέσω του οποίου θα έχουν τη δυνατότητα για 5-6 εβδομάδες να συνεχίσουν και να ωριμάσουν ακόμη περισσότερο το επιχειρηματικό τους σχέδιο.

Η επιτροπή αξιολόγησης

«Αυτό που παρατηρήσαμε και στους δύο κύκλους, είναι ότι υπάρχει ένα εξαιρετικό επίπεδο, υπάρχουν πάρα πολύ καλές ιδέες, οι οποίες σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παρουσιάζονται  με πολύ καλό τρόπο. Σαφέστατα μπορεί να υπάρξει βελτίωση, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη υποστήριξη και γίνεται πολύ καλή δουλειά από το Πανεπιστήμιο και ευελπιστούμε ότι αυτή η συγκεκριμένη γενιά, μπορεί να κάνει τη διαφορά» σημείωσε ο Δημήτρης Στεφανίδης, σύμβουλος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Νέστωρας Κολοβός, Διδάκτωρ Γεωλογίας και Life and Business Coach, ανέφερε πως πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου, όπου οι φοιτητές παρουσιάζουν τις ιδέες τους, παρουσιάζουν τα όνειρα τους και συγκεκριμένα παρουσιάζουν τις ιδέες τις οποίες μπορούν να αναπτύξουν για να δημιουργήσουν μια δική τους επιχείρηση. «Όλοι τους είναι νικητές, παρόλο που είναι ένας διαγωνισμός, γιατί όλοι δούλεψαν, δημιούργησαν ιδέες, έβγαλαν αποτελέσματα και τα παρουσίασαν. Εύχομαι να έχουν κάθε επιτυχία στη ζωή τους» τόνισε ο ίδιος.

«Εκπροσωπώντας το κομμάτι της επιχειρηματικότητας, με πολύ χαρά βλέπω ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το διδάσκει στα ακαδημαϊκά έδρανα. Τα παιδιά έχουν αντιληφθεί πλήρως την έννοια της επιχειρηματικότητας και προσπαθούν και δουλεύουν πάνω σε εταιρικό επίπεδο, πλέον, καθώς έρχονται εδώ και παρουσιάζουν τις επιχειρήσεις τους και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πολύ ελπιδοφόρο και έχει πολύ μεγάλο μέλλον» σημείωσε η Ερμιόνη Λαζαρίδου,  υπεύθυνη παραγωγής της εταιρείας Etheleo.

Οι νικητές

Η επιτροπή αξιολόγησης ανακήρυξε νικήτρια με 80 βαθμούς, την ομάδα «Walk Bag» των Πατέλη, Ζαφειρίου, Σαρρή, Τουφεξίδου και Καρρά μαζί με το σκυλάκι τους, όπου παρουσίασαν ένα καινοτόμο προϊόν για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων. Πρόκειται για ένα λουρί από ανακυκλώσιμα υλικά το οποίο διαθέτει πολλούς αποθηκευτικούς χώρους με διάφορες καινοτομίες και μια από αυτές είναι το πτυσσόμενο ποτήρι που έχει, ώστε να ενυδατώνονται τα κατοικίδια στη βόλτα τους.

Οι άλλες δύο ομάδες οι οποίες διακρίθηκαν με ένα μόλις βαθμό διαφορά μεταξύ τους είναι η «UNFTS» με 73 βαθμούς η οποία αποτελείται από τους Γ. Στάθη, Κ. Δάλλα, Μ. Κεφάλα και Μ. Σταμούλη όπου παρουσίασαν την εταιρεία τους, η οποία έχει στόχο την προβολή και εμπορία έργων τέχνης που δημιουργούνται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ψηφιακή μορφή και η «Biodigital Design Services» με 72 βαθμούς των Κωνσταντίνου Αλεξόπουλου, Ιωάννας Καλαμακίδου, Βασίλειου Κυράτση και Μαρίας  Μηνάογλου οι οποίοι παρουσίασαν ένα νάρθηκα φτιαγμένο σε εκτυπωτή 3D, ο οποίος συνδυάζει την ιατρική με την αισθητική.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση