Ταχύτητα στη Μετάβαση ζήτησε ο Ράσμουσεν – Εντός του καλοκαιριού θα ανακοινωθούν οι πρώτες προσκλήσεις των προγραμμάτων

6 Min Read

Την επιτάχυνση των διαδικασιών των προτάσεων για την υλοποίηση έργων, που θα πραγματοποιηθούν στην Δυτική Μακεδονία από το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), ζήτησε από την Κοζάνη ο επικεφαλής τoυ τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης (DG REGIO) της Κομισιόν Κάρστεν Ράσμουσεν. Ο κ. Ράσμουσεν συμμετείχε στη 2η συνεδρίαση της Εδαφικής Επιτροπής ΔΑΜ, αντικείμενο της οποίας είναι η υποδοχή τα αιτημάτων των τοπικών αρχών, η επεξεργασία και η προώθησή τους με στόχο τη χρηματοδότηση από την Ειδική Υπηρεσία ΔΑΜ.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε πιο ευχαριστημένος από την τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Κοζάνη τον Ιανουάριο του 2023, γιατί, όπως είπε, έχουν προχωρήσει αρκετές διαδικασίες. Εξήρε την σημασία της Επιτροπής για την τοπική κοινωνία και την περιοχή, τονίζοντας πως πρόκειται για το εργαλείο που θα βοηθά στην υλοποίηση των προτάσεων που η αυτοδιοίκηση και οι φορείς έχουν.

«Πιστεύω πως αυτό που έχει γίνει στην Δυτική Μακεδονία είναι η φόρμουλα που πρέπει να ακολουθηθεί, δηλαδή ότι τα κεντρικά στην Αθήνα αναλαμβάνουν τα μεγάλα ζητήματα και τα διαδικαστικά θέματα με το Σχέδιο και η συγκεκριμένη Επιτροπή εδώ λαμβάνει τις προτάσεις από του τοπικούς φορείς που εμπλέκονται. Είναι εμφανές πως αν δεν ρωτήσουμε τους ανθρώπους της περιοχής τι θέλουν και τι χρειάζονται το σχέδιο δεν θα πετύχει. Οι άνθρωποι της περιοχής αυτής πρέπει να αποφασίσουν πώς θέλουν να είναι το μέρος που ζουν. Η ταχύτητα που πρέπει να «ξοδευτούν» τα χρήματα που είναι διαθέσιμα από το Σχέδιο είναι πρωτόγνωρη για την Ευρώπη. Για να απορροφηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι θα πρέπει να ξοδεύονται 21 ευρώ το δευτερόλεπτο μέχρι το 2026, δηλαδή περίπου 6.500 ευρώ τη μέρα. Αυτό που έχω να πω για το Σχέδιο σήμερα είναι πως τελικά ξεκίνησε να εφαρμόζεται» ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της DG REGIO κ. Ράσμουσεν.

ο επικεφαλής τoυ τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης (DG REGIO) της Κομισιόν Κάρστεν Ράσμουσεν

Ο ίδιος, στην ομιλία του, δεν παρέλειψε να πει πως η αποβιομηχάνιση ήταν μια τολμηρή κίνηση, η οποία όμως πρέπει να διασφαλίσει πως η εξέλιξη της περιοχής δεν θα σταματήσει και θα συνεχιστεί με διαφορετικό τρόπο. Μίλησε για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που πρέπει να αντικατοπτρίζει τις ανάγκες τις κοινωνίας, με στόχο την βελτίωση ζωής των κατοίκων και για να γίνει αυτό απαιτείται η συμμετοχή της κοινωνίας. Δήλωσε ευχαριστημένος που διαπιστώνει ενδιαφέρον επενδυτικό και προέτρεψε την εξεύρεση τρόπων για χρηματοδότηση και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

«Πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις. Οι προτάσεις που κατατίθενται στην Επιτροπή πρέπει να είναι σοβαρές και να εξετάζονται με σοβαρότητα. Από κοινού να αποφασίσουμε μια γρήγορη διαδικασία που θα εξετάζει και θα προτείνει βελτιώσεις και θα λαμβάνει γρήγορα την απόφαση για το αν είναι ρεαλιστική και αν θα πρέπει να προχωρήσει στον ευέλικτο χρηματοδοτικό μηχανισμό. Ας είμαστε ειλικρινείς πως κάποιες από τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι δήμοι προφανώς και είναι ανέφικτες. Δημιουργήστε μια λίστα με τις 40 πιο εφικτές προτάσεις για να καταλήξουμε σε αυτές που μπορούν να τρέξουν γρήγορα, χρειάζεται ταχύτητα. Προφανώς και θα υπάρξει κριτική μιας και αυτό που εξετάζουμε εδώ δεν είναι εύκολο εγχείρημα και δεν έχει ξαναγίνει. Χαίρομαι όμως που βρισκόμαστε εδώ στο πλαίσιο του διαλόγου» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ράσμουσεν στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή.

ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδας Καλλίρης

Στην Επιτροπή συμμετείχε ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδας Καλλίρης, ο οποίος είπε πως το πρόγραμμα είναι εξειδικευμένο στο 35% και πως προτεραιότητα δόθηκε στα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης. Μάλιστα επεσήμανε πως οι πρώτες προσκλήσεις θα δημοσιευτούν εντός του καλοκαιριού. «Με την Επιτροπή αυτή αποκτούν ρόλο οι τοπικές κοινωνίες στον σχεδιασμό και στην λήψη αποφάσεων. Εμείς επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις που θα μας κατατεθούν και θα τα προωθούμε προς υλοποίηση. Μετουσιώνεται το πρόγραμμα από το σχεδιασμό στην πράξη. Έρχονται οι πρώτες επενδύσεις στην Δυτική Μακεδονία και τα έργα υλοποιούνται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή ελέγχονται από διεθνείς οίκους αξιολόγησης κάποιες βιώσιμες επενδύσεις από επιχειρήσεις που έχουν υποβάλλει προτάσεις και θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις εντός του άλλου μήνα» ανέφερε. Ο ίδιος στην ομιλία του, μίλησε για προτάσεις στον τομέα της απασχόλησης ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ.

«Σήμερα δημοσιοποιείται η δουλειά που έγινε τα προηγούμενα τρία χρόνια και η Περιφέρεια κατέθεσε τις προτάσεις της πρώτη από όλους. Με τις ανακοινώσεις αυτές λύνονται όλες οι απορίες αυτών που άσκησαν κριτική σε εμάς για έλλειψη περιεχομένου του προγράμματος και αδράνεια της Περιφέρειας. Τρέξαμε πιο γρήγορα από κάθε άλλη περιφέρεια και θέτουμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που αποτελούν τα θεμέλια για την διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας για τα επόμενα 30 χρόνια» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση