Συλλαλητήριο για τη ναυτική τραγωδία νοτιοδυτικά της Πύλου, πραγματοποίησαν την Πέμπτη το απόγευμα φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, θέλοντας έτσι να δείξουν τη συμπαράσταση τους στους μετανάστες αλλά και να αντισταθούν στην πολιτική των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Σπύρος Μωυσιάδης, στην ομιλία του ανέφερε πως η Μεσόγειος, έχει γίνει, ένα απέραντο υγρό νεκροταφείο καθώς μόνο φέτος, έχασαν τη ζωή τους, πάνω από 1400 πρόσφυγες. «Αυτό δεν είναι απλό δυστύχημα, καθώς όλα αυτά τα χρόνια, από τον Έβρο έως την Κρήτη, γινόμαστε μάρτυρες ενός διαρκούς εγκλήματος. Μετανάστες πνιγμένοι, πρόσφυγες νεκροί, πνιγμένα παιδιά που τα όνειρα τους, βυθίστηκαν στα αμπάρια ενός πλοίου» τόνισε. Στη συνέχεια ζήτησαν την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων τους στο άσυλο.
Στην καταδίκη του «εγκλήματος» του ναυαγίου, όπου είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες ζωές, στάθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γιώργος Γκούμας, αναφέροντας πως δεν ήταν ένα απλό δυστύχημα, όπως ίσως θέλουν να το παρουσιάσουν, αλλά μια συνέχεια όλου του προσφυγικού ζητήματος. «Καλούμε όλο τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, να συνεχίσουμε τους αγώνες για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους πολέμους, καμία συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων στο εξωτερικό και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες» σημείωσε.
«Η θλίψη και η οργή για αυτό το νέο έγκλημα να γίνουν τώρα φωνή και αγώνας. Δε θα συνηθίσουμε τα Τέμπη, τα εργοδοτικά εγκλήματα, τους θανάτους περιμένοντας ασθενοφόρο και τους πολέμους. Καταγγέλλουμε το συνεχιζόμενο έγκλημα και δε γινόμαστε θεατές» τόνισε στην ομιλία του ο Γιώργος Γκούμας.
Ο Θανάσης Δήμου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως αντιτάσσονται στην πολιτική που θέλει νεκρούς σε ράγες τρένων και ακτές παραλιών. Στην πολιτική που κοιτάει και μετράει τους ανθρώπους στην τσέπη, αλλά και στην ίδια πολιτική που τους βάζει σε βάρκες σωτηρίας. «Κανείς ποτέ δε θέλησε να αφήσει τον τόπο του και να βρεθεί πνιγμένος και σακατεμένος» ανέφερε και στη συνέχεια σημείωσε πως δε θέλουν να συγκαλυφθεί ακόμη ένα έγκλημα του οποίου οι ένοχοι, είναι γνωστοί, ρίχνοντας βολές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ζητώντας απεμπλοκή της χώρας. «Καλούμε όλο το λαό να πολεμήσει, ώστε τέτοια θανατηφόρα εγκλήματα, να σταματήσουν να λαμβάνουν χώρα στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως» υπογράμμισε.
Να υπενθυμίσουμε πως το ναυάγιο σημειώθηκε στα διεθνή ύδατα, τα ξημερώματα της Τετάρτης, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου και σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων στο πλοίο επέβαιναν 750 άτομα ενώ στα αμπάρια υπήρχαν στοιβαγμένοι άνθρωποι, κυρίως γυναικόπαιδα.
Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 άνθρωποι. Ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται, μέχρι στιγμής στους 78 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους. Οι αρχές αναζητούν τους διακινητές ανάμεσα στους διασωθέντες, ενώ εννέα άτομα, ανακρίνονται ως ύποπτοι, στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας, όλοι Αιγυπτιακής καταγωγής και μέλη του πληρώματος.
Θένια Βασιλειάδου