Το Γυμνάσιο Βελβεντού «μυήθηκε» στην τέχνη της φωτογραφίας με την βοήθεια της Canon

5 Min Read

Φωτογραφίες με «χρώματα του αθέατου κόσμου»

Στην εποχή των έξυπνων τηλεφώνων με κάμερες πολλών Megapixel και των φίλτρων που κάνουν έναν άνθρωπο ή ένα τοπίο στην κυριολεξία αγνώριστο, οι επαγγελματίες της φωτογραφίας εξακολουθούν να κρατούν στα χέρια τους φωτογραφικές μηχανές DSLR (Digital Single Lens Reflex). Η εταιρεία Canon εδώ και δυο χρόνια μύησε μαθητές σχολείων της περιφέρειας στην τέχνη της φωτογραφίας, μέσω ενός προγράμματος που ονομάζεται «Canon Young People Programme». Αυτή τη χρονιά επιλέχθηκε το Γυμνάσιο Βελβεντού και το αποτέλεσμα του πρότζεκτ εκτίθεται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης από την Παρασκευή 16 Ιουνίου έως την Κυριακή 25 Ιουνίου.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Οι μαθητές του σχολείου φωτογράφισαν τον μικρόκοσμο της Κοζάνης μέσω ενός μικροσκοπίου, ενός τηλεσκοπίου, φασματογράφου και αξονικού τομογράφου που κατασκεύασε ο Αριστείδης Βούλγαρης, γνωστός για την συνεργασία του με τη ΝΑΣΑ. Ο ίδιος, ενημέρωσε τα παιδιά του Βελβεντού για τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων και στη συνέχεια επέλεξαν από ένα αντικείμενο που ήθελαν να φωτογραφίσουν με μεγέθυνση έως και 100 φορές. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και αποτυπώνεται στην έκθεση με τίτλο «χρώματα του αθέατου κόσμου».

Ο Αριστείδης Βούλγαρης (αριστερά) με τον Πρόεδρο του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας (κέντρο) και τον Καθηγητή Θανάση Οικονόμου (δεξιά)

«Τα παιδιά τράβηξαν φωτογραφίες με την χρήση επιστημονικών οργάνων και ενημερώθηκαν για την προσφορά τους στην ανθρωπότητα. Πάνω στον επιστημονικό εξοπλισμό εφαρμόστηκε φωτογραφική μηχανή, έφεραν το δείγμα τους, μπήκε στην αντικειμενοφόρα πλάκα, εστίασαν και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα φαίνεται στις φωτογραφίες» περιγράφει ο κ. Βούλγαρης. Ο ίδιος μας ξενάγησε στην έκθεση λίγο μετά τα εγκαίνιά της στην Δημοτική Βιβλιοθήκη το βράδυ της Παρασκευής 16 Ιουνίου.

Όποιος κοιτάζει τις φωτογραφίες θα χρειαστεί κάποιον για να του εξηγήσει τι βλέπει αφού κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι ο κόκκος της ζάχαρης είναι… διαφανής ή ότι στις ανθρώπινες τρίχες κεφαλής υπάρχει νάτριο.

«Κάποιος μαθητής επέλεξε να φωτογραφίσει ένα σκοτωμένο μυρμήγκι και αποτυπώνονται τα τριχίδια στα πόδια. Κάποια άλλη μαθήτρια φωτογράφισε τους στήμονες ενός λουλουδιού ή το φύλλο ενός φυτού. Δείτε για παράδειγμα πως είναι σε μεγέθυνση ένα πούπουλο που μοιάζει σαν ψαροκόκαλο. Ένας μαθητής τράβηξε φωτογραφία από το τηλεσκόπιο τον ήλιο και έπιασε κάποιες μικρές εκρήξεις ύψους 50.000 χιλιομέτρων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ανακάλυψαν μέσα από αυτή την διαδικασία την δομή των αντικειμένων μέσω του μικροσκοπίου, τα μυστικά της αστροφωτογραφίας, τις πληροφορίες που μας δίνει το φάσμα μίας φωτεινής πηγής, αλλά και τη δυνατότητα φωτογράφισης τρισδιάστατων αντικειμένων με τη βοήθεια του αξονικού τομογράφου και τη μελέτη τους σε ηλεκτρονικό υπολογιστή» περιέγραψε ο κ. Βούλγαρης.

Φωτογραφία της Χριστίνας Κοτζάι με μεγέθυνση ενός μυρμηγκιού

Η έκθεση διοργανώνεται από την Canon Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας και με τη βοήθεια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της Canon σε Ελλάδα και Ισραήλ Δρόσος Δρόσος, μίλησε στον «Χ» για την επιλογή του Γυμνασίου Βελβεντού να συμμετέχει σε αυτό το project.

«Πάντα προτιμούμε τις περιοχές που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στην επιστημονική προσέγγιση της φωτογραφίας που μπορεί να έχουν σχολεία των μεγάλων πόλεων και αστικών κέντρων. Επιλέξαμε λοιπόν ένα μικρό γυμνάσιο για να δώσουμε τη δυνατότητα στους μαθητές και στις μαθήτριες να πουν τη δική τους ιστορία μέσα από την φωτογραφία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία του Κωνσταντίνου Γεωργιάδη με μεγέθυνση κόκκου ζάχαρης

Το πρόγραμμα, εκπονείται σε αρκετές χώρες του κόσμου δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες της Ελλάδας και του εξωτερικού να έρθουν σε επαφή με την οπτική αφήγηση. Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα έκανε «πρεμιέρα» το 2022 στο γυμνάσιο Σουφλίου, όπου τα παιδιά με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς αποτύπωσαν τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες.

Φωτογραφία της Έλενας Παπαγεωργίου με μεγέθυνση ενός πούπουλου

 

Σωκράτης Μουτίδης

 

 

Μοιραστείτε την είδηση