Για την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, το Θερινό Ηλιοστάσιο, ενημερώθηκαν μικροί και μεγάλοι το πρωί της Τετάρτης 21 Ιουνίου στην Κοζάνη. Ο Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας, έστησε τα τηλεσκόπιά του στην κεντρική πλατεία και κάλεσε τους περαστικούς να παρατηρήσουν τον καλοκαιρινό ήλιο, ο οποίος αυτή τη μέρα φτάνει στην ψηλότερη θέση που μπορεί να βρεθεί στον ουρανό.
«Οι λαοί, από πάντα, τιμούσαν αυτή την ημέρα με διάφορους τρόπους. Εμείς επιλέξαμε να την τιμήσουμε με την παρατήρηση του μητρικού μας άστρου, του ηλίου. Μπορούμε από τα τηλεσκόπια με τα ειδικά φίλτρα να δούμε τις κηλίδες του ήλιου και την έντονη δραστηριότητα που έχει αυτές τις ημέρες» είπε στον «Χ» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Τζήμκας.
Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν οι μικρές ηλικίες. Τα παιδιά «γοητεύτηκαν» από τις λεπτομέρειες που τους παρουσίασαν τα μέλη του Συλλόγου όπως το τι μπορούμε να δούμε μέσα από τα τηλεσκόπια, τις κινήσεις της γης γύρω από τον ήλιο, πως διαμορφώνονται οι εποχές του χρόνου κ.α.
Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες
Το θερινό ηλιοστάσιο είναι η μέρα κατά την οποία ο ήλιος βρίσκεται στο ανώτερο σημείο στον ουράνιο θόλο, στην τροχιά του, κάτι που συμβαίνει δύο φορές ετησίως. Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια συμβαίνουν λόγω της κλίσης του άξονα περιστροφής της Γης. Τις ημέρες αυτές το ένα ημισφαίριο είναι στραμμένο το μέγιστο προς τον ήλιο και είναι καλοκαίρι, την ίδια στιγμή που το άλλο ημισφαίριο απομακρύνεται το μέγιστο και έχει χειμώνα.
Οι δύο ημέρες του χρόνου κατά τις οποίες ο άξονας περιστροφής της Γης δεν είναι στραμμένος προς ή μακριά από τον Ήλιο, είναι οι Ισημερίες. Κατά τις ισημερίες, τόσο το Βόρειο όσο και το Νότιο Ημισφαίριο, λαμβάνουν την ίδια ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας. Τις ημέρες αυτές, όλες οι περιοχές της Γης και στα δύο ημισφαίρια έχουν περίπου ίση διάρκεια ημέρας και νύχτας, περί τις 12 ώρες ημέρα και 12 ώρες νύχτα.
Εαρινή Ισημερία: 20-21 Μαρτίου
Θερινό Ηλιοστάσιο: 20-22 Ιουνίου
Φθινοπωρινή Ισημερία: 22-23 Σεπτεμβρίου
Χειμερινό Ηλιοστάσιο: 21-22 Δεκεμβρίου
Θένια Βασιλειάδου