Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει ότι:
Πραγματοποιήθηκε εντομολογική επιτήρηση στην Περιφέρειά μας από τον Ε.Ο.Δ.Υ. σε συνεργασία με την Εταιρεία ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ, και τοποθετήθηκαν 27 παγίδες σύλληψης ακμαίων κουνουπιών από τις 3/5/2023 έως 24/5/2023 ( 5 παγίδες στο Ν. Καστοριάς, 3 παγίδες στο Ν. Γρεβενών, 10 παγίδες στο Ν. Φλώρινας και 9 παγίδες στο Ν. Κοζάνης). Από τις 27 παγίδες στις 10 συλλέχθηκαν κουνούπια τα οποία ελέγχθηκαν για τον Ιό του Δυτικού Νείλου και βρέθηκαν ΑΡΝΗΤΙΚΑ όλα τα αποτελέσματα.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκτελέστηκε τριετές έργο με τίτλο «Ολοκληρωμένη Καταπολέμηση Κουνουπιών για τα έτη 2020-2022». Το έργο αυτό αναπτύχθηκε και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο αυτό θα συνεχιστεί και για τα επόμενα τρία έτη 2023 -2025 , το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει ήδη υπογραφεί νέα τριετής σύμβαση με την Ανώνυμη Εταιρεία Οικοανάπτυξη.
Ήδη από τις 18 Απριλίου ξεκίνησαν οι έλεγχοι νέων εστιών ανάπτυξης προνυμφών και στις Π.Ε. της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας.
«Στόχος του έργου είναι αφενός η προάσπιση της δημόσιας υγείας από ασθένειες μεταδιδόμενες από τα κουνούπια και αφετέρου ο περιορισμός της όχλησης που προκαλείται από αυτά».
Η Τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης των φορέων και των πολιτών είναι: 8001124424 ( χωρίς χρέωση)
(ωράριο 09:00-16:00) και 2310678910 (εσ. 11), όπου μπορούν να αναφέρουν προβλήματα ή πιθανές εστίες κουνουπιών, επίσης και στο τηλ. της Δ/νσης Δημ. Υγείας Π.Δ.Μ. 2461351120 ( από τις 7.30 π.μ. έως τις 14.30 μ.μ. και στο γραφείο του κ. Αντιπεριφερειάρχη Δημ. Υγείας κ. Μαργαρίτη Γεωργίου : τηλ. 2461352630 και 2451052625.
Επειδή φέτος λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων και της αύξησης της θερμοκρασίας που αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης κουνουπιών θα πρέπει εκτός της εφαρμογής του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια να συμβάλλουμε όλοι μας στο χώρο διαμονής του σπιτιού μας, της εργασίας μας και πέριξ αυτών, ως κάτωθι:
Όπως κάθε έτος έτσι και φέτος θα πρέπει να φροντίσουμε περιμετρικά του σπιτιού μας να μην αφήνουμε στάσιμα νερά , είτε σε πιατάκια γλαστρών, λεκάνες, κουβάδες, πλημμυρισμένα υπόγεια κ.λ.π. , κουρεύουμε το γρασίδι συχνά, το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο απόθεσης των αυγών τους .
Ποτίζουμε κατά προτίμηση το πρωί.
Ανανεώνουμε τακτικά το νερό σε ποτίστρες ζώων, γούρνες, στέρνες.
Βαρέλια που περιέχουν νερό ,τα σκεπάζουμε. Καθαρίζουμε συχνά και ψεκάζουμε στάβλους ζώων και κοτέτσια.
Μέτρα ατομικής προστασίας:
-Τοποθετούμε σήτες στις πόρτες ,παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.
-Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα στον αέρα (φιδάκια, ταμπλέτες , αεροζόλ κ.λ.π.) σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του σκευάσματος.
-Λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.
-Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών , διότι μειώνεται η δραστηριότητά τους,
Κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα:
-μακριά μανίκια και παντελόνια
-ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα
Τα περισσότερα είδη κουνουπιών δραστηριοποιούνται από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
ØΕντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα & επάνω από τα ρούχα:
•DEET(περιεκτικότητα ανάλογα με την ηλικία και τις οδηγίες χρήσης
•Πικαριδίνη/ικαριδίνη
•ΙR3535
•Αιθέραια έλαια ευκαλύπτου
Προσοχή στις οδηγίες χρήσης!
Όχι επάνω σε ερεθισμένο δέρμα, τραύματα, αμυχές
Όχι στα μάτια και στο στόμα
Όχι στα χέρια των παιδιών
Μετά το αντιηλιακό
Έγκυες –θηλάζουσες –παιδιά :
Συμβουλή από το γιατρό τους
Ξέπλυμα εντομοαπωθητικού με νερό και σαπούνι καθημερινά
Κουνουπιέρα ιδίως στα βρέφη.
Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.