Ο προγνώστης καιρού Γιώργος Βασιλειάδης δημοσίευσε μετεωρολογικά στοιχεία της περιοχής
Η Καισαρειά «έσπασε» το ρεκόρ των θερμοκρασιών αυτόν τον Ιούλιο στην περιοχή. Ο μετεωρολογικός σταθμός του χωριού, κατέγραψε για οκτώ μέρες θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Το γεγονός αυτό καθώς και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, έδωσε στη δημοσιότητα ο προγνώστης καιρού από την Πτολεμαΐδα Γιώργος Βασιλειάδης.
Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο φετινός Ιούλιος είναι ιδιαίτερα θερμός με θερμές εισβολές που προκάλεσαν αυτά τα κύματα καύσωνα και το έντονη θερμική δυσαρέσκεια που προκαλεί στον οργανισμό η υψηλή θερμοκρασία.
«Ο νέος σταθμός του Δήμου Κοζάνης στην Καισαρεία έδωσε οκτώ ημέρες με θερμοκρασία άνω των 40C τον Ιούλιο. Η απόλυτη μέγιστη ήταν χθες (προχθές 25 Ιουλίου) με 42,9C. Περιοχές γύρω από λίμνες διατήρησαν χαμηλότερες θερμοκρασίες, η υγρασία όμως εκτόξευσε τον δείκτη θερμότητας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Ο φετινός καύσωνας είχε ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, βασικό στοιχείο ήταν ότι τις νυχτερινές ώρες η θερμοκρασία στους κάμπους έπεφτε χαμηλά, σε σχέση με τον καύσωνα του 2007 όπου οι νύχτες ήταν κόλαση ακόμα και μέσα στους κάμπους» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλειάδης.
Στην ιστοσελίδα του μετεωρολογικού σταθμού Καισάρειας, ιδιοκτησίας του Δήμου Κοζάνης που είναι εγκατεστημένος στην Αλλαντοποιία «Σκουτέλας», η θερμοκρασία εδάφους στις 6 το απόγευμα ήταν στους 31,1 βαθμούς Κελσίου όταν η θερμοκρασία ήταν στους 37,6 βαθμούς Κελσίου. Στις 2:30 το μεσημέρι ωστόσο, το θερμόμετρο έδειξε 40,1 βαθμούς ενώ δέκα λεπτά πριν τις πέντε το πρωί έδειχνε 23,8 με την υγρασία να αγγίζει το 60%.
«Ήταν γνωστό ότι οι χρήσης γης διαμορφώνουν – ειδικά το καλοκαίρι – το θερμοκρασιακό προφίλ σε μια περιοχή, όπως ότι ο αστικός ιστός είναι θερμότερος από την ύπαιθρο. Τα δεδομένα από το δίκτυο σταθμών που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και με αφορμή το θερμό κύμα των τελευταίων ημερών, μας επιτρέπει να βγάλουμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. Τώρα βλέπουμε ότι ανάλογα το είδος καλλιέργειας, μια περιοχή μπορεί να γίνει ξηρότερη και θερμότερη ή υγρότερη και δροσερότερη. Περιοχές όπου κυριαρχούν ξηρικές καλλιέργειες όπως Σαριγκιόλ – Καραγιάννια και Κοζάνη η θερμοκρασία βρέθηκε – και παρά το μεγαλύτερο υψόμετρο – σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με περιοχές της Πτολεμαϊδας που κυριαρχούν ποτιστικές καλλιέργειες. Συμπερασματικά θα έλεγα ότι τα σιντριβάνια θα μπορούσαν να αλλάξουν την μικροκλιματική συμπεριφορά σε πλατείες των πόλεων μας σε συνδυασμό με παχύ ίσκιο δένδρων» αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Βασιλειάδης.
Όλγα Τουφεγγοπούλου – www.xronos-kozanis.gr