Οριστικό “όχι” στο Φ/Β της Καλαμιάς είπε το δικαστήριο

3 Min Read

Εκδόθηκε η απόφαση των οριστικών ασφαλιστικών μέτρων και ακολουθεί η τακτική αγωγή εντός 60 ημερών

Ενάμιση μήνα μετά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης και μετά από μια πολύωρη και εξαντλητική διαδικασία εκδόθηκε η απόφαση των οριστικών ασφαλιστικών μέτρων των κατοίκων κατά της κατασκευάστριας εταιρείας του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Καλαμιά. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα με το σκεπτικό ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών απαγορεύεται στη ζώνη των 500 μέτρων από τα όρια των οικισμών που υφίστανται προ του 1923, καθώς και μέσα σε αυτούς.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Πρόκειται για μια εξέλιξη που δικαιώνει τους κατοίκους της Καλαμιάς και τους αγώνες που έχουν δώσει τους τελευταίους μήνες. Οι κάτοικοι κατάφεραν, μάλιστα, να ενεργοποιήσουν και την τοπική αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι της οποίας βρέθηκαν στο πλευρό τους στις πολυήμερες κινητοποιήσεις. Να σημειωθεί ότι στην τελευταία  κινητοποίηση οι κάτοικοι συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, οι οποίοι έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο, προχωρώντας μάλιστα και σε συλλήψεις.

Για απόφαση “σταθμό και οδηγό” έκανε λόγο μιλώντας στον “Χ” ο Στέργιος Κατσέλας, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις δικηγόρους των κατοίκων. «Είναι πολύ σημαντικό ότι ο ισχυρισμός των κατοίκων έγινε δεκτός στο σύνολο του και κατά την άποψή μου ανοίγει πλέον ανοίγει το δρόμο για να δούμε συνολικά το ζήτημα της εγκατάστασης τέτοιων πάρκων πλησίον των οικισμών». Σύμφωνα με τον κ. Κατσέλα είναι μια παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη γιατί δίνει το νομολογιακό προηγούμενο και σε κατοίκους άλλων τοπικών κοινοτήτων για να διαφυλάξουν το ζωτικό τους χώρο ταυτόχρονα με την επαγγελματική τους δραστηριότητα». Ο κ. Κατσέλας πρόσθεσε, επίσης, πως η έκδοση αυτής της απόφασης δίνει στους κατοίκους το δικαίωμα να κινηθούν με μεγαλύτερες αξιώσεις στο άμεσο μέλλον, αναφερόμενος στις αιτήσεις ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ και σε ενδεχόμενη εκτέλεση των εργασιών. Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο η εταιρεία που δραστηριοποιείται κινδυνεύει με χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παραβίαση.

Οι δικηγόροι των κατοίκων από αριστερά προς δεξιά Τρύφωνας Κόλλιας, Στέργιος Κατσέλας και Γιάννης Θεοφύλακτος

Ο δικηγόρος Γιάννης Θεοφύλακτος, μίλησε για “νίκη¨ των κατοίκων και για μια “βαθιά ανάσα” για τους δικαστικούς αγώνες που θα ακολουθήσουν. “Εντός 60 ημερών θα πρέπει να γίνει η αίτηση για την τακτική αγωγή, η οποία είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και μπορεί να φτάσει και μέχρι το 2025. Μέχρι τότε, όμως, η εταιρεία δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως, καμία εργασία, στη ζώνη των 500 μέτρων από το τελευταίο σπίτι του χωριού” συμπλήρωσε.

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση