Η τέχνη των πετράδων απάντηση στην κλιματική αλλαγή

6 Min Read

Μηχανικοί μαθαίνουν στον Πεντάλοφο την παραδοσιακή δόμηση

Στην τέχνη των πελεκητών της πέτρας μυήθηκαν για μια ακόμη χρονιά στον Πεντάλοφο μηχανικοί, κατά κύριο λόγο φοιτητές και φοιτήτριες της αρχιτεκτονικής, τις προηγούμενες μέρες.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Πρόκειται για μια τέχνη που αποκτά άλλο ενδιαφέρον στα χρόνια της κλιματικής αλλαγής, καθώς αποτελεί πρώτης τάξεως απάντηση στα σύγχρονα ζητήματα της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι, στο χώρο του Ιστορικού, Λαογραφικού και Φυσικής Ιστορίας μουσείου της Κοζάνης, έγινε η τελετή λήξης του τρίτου εργαστηρίου παραδοσιακής δόμησης που πραγματοποιήθηκε στον Πεντάλοφο Κοζάνης.

40 παιδιά, κυρίως φοιτητές σχολών αρχιτεκτονικής από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν και φέτος στο συγκεκριμένο εργαστήριο, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία.  Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη «η επιτυχία αυτή δεν οφείλεται μόνο στη συμμετοχή των νέων παιδιών απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και στο περιεχόμενο των μαθημάτων, το οποίο φέτος εκτός από το θεωρητικό σκέλος, είχε και πρακτική εφαρμογή». Στο πλαίσιο του εργαστηρίου τα παιδιά δημιούργησαν με τα χέρια τους παραδοσιακές κατασκευές, όπως πέτρινα καλντερίμια, πέτρινα ντουβάρια και είδαν από κοντά σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, αλλά και έμπειρους μάστορες του Πενταλόφου πώς γίνεται η συγκεκριμένη δόμηση.

Στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου, πέραν της καθιέρωσης του, είναι να αποτελέσει τη βάση για να δημιουργηθεί μια σχολή παραδοσιακής δόμησης της σχολής της πέτρας. «Έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Κατάκαλο και το ΑΠΘ να δημιουργήσουμε σχολή από την επόμενη χρονιά στον Πεντάλοφο, δεδομένου ότι φέτος μας έγινε και μια δωρεά ενός πέτρινου σπιτιού, το οποίο θα αποτελέσει το κέντρο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και του εργαστηρίου της τέχνης της πέτρας. Έτσι, από την επόμενη χρονιά θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο συστηματικά και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ώστε να παραδίδονται μαθήματα θεωρητικά και πρακτικά γύρω από αυτή την παραδοσιακή δόμηση» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Επιθυμία των διοργανωτών είναι να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί ο τεράστιος πολιτισμικός πλούτος ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας και να έρθει ξανά στη ζωή ο παραδοσιακός τρόπος δόμησης και η τέχνη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με την πέτρα, το ξύλο και τα φυσικά υλικά, τα οποία ήταν και η βασική οικονομική δραστηριότητα για πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας πριν από πολλές δεκαετίες. «Οι εξελίξεις με το δεδομένο της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας επιβάλλουν τα ανακυκλώσιμα υλικά. Πλέον και η Ευρώπη ορίζει πως μέχρι το 2030 θα πρέπει τα κτίρια να μην εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου όχι μόνο κατά τη λειτουργία τους, αλλά και κατά την κατασκευή τους» τόνισε ο κ. Κασαπίδης.

«Αυτή την τέχνη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, την οποία ανέπτυξαν σε ύψιστο βαθμό οι Δυτικομακεδόνες και την δόξασαν, αλλά και η ίδια δόξασε τον τόπο μας, θέλουμε να την ξανακάνουμε μια ζώσα πραγματικότητα, να είναι μια οικονομική δραστηριότητα που θα ξανά ζωντανέψει στα μέρη μας και θα ξανά ζωντανέψει τα χωριά μας με την επιστροφή αυτών των μαστόρων και την ανάδειξη αυτών των οικονομικών δραστηριοτήτων. Από την προστιθέμενη αξία των τοπικών υλικών μέχρι και τις τελικές κατασκευές και την τεχνογνωσία που θα αναπτυχθεί, σε στενή συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο ουσιαστικά θα λειτουργεί ως ένα παράρτημα αυτού του εργαστηρίου όλη τη διάρκεια του χρόνου, από την επόμενη χρονιά και έπειτα και θα έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε και πιστοποιητικά παρακολούθησης» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Κωνσταντίνος Κατάκαλος, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Γιώργος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

«Είναι μια διαρκής προσπάθεια υπό τη σκέπη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη με στόχο να προβάλουμε αυτό τον τρόπο δόμησης, να θυμίσουμε την τέχνη της πέτρας και να μπορέσουμε να μυήσουμε νέους επιστήμονες, νέους μηχανικούς και να δημιουργήσουμε μια μαγιά νέων τεχνιτών, διότι η τέχνη της πέτρας είναι διαχρονική. Είναι ο πιο παλιός και διαχρονικός τρόπος δόμησης και πρέπει να τον θυμηθούμε και να τον ενδυναμώσουμε. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, δημιουργούμε αντικείμενα για τους τεχνίτες, για τους μηχανικούς, με στόχο όσοι παρακολουθούν τα σεμινάρια μας και εκπαιδεύονται, να μπορέσουν να βρουν και την αντίστοιχη δουλειά για να υλοποιήσουν αυτά που μαθαίνουν» σημείωσε ο Κωνσταντίνος Κατάκαλος, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών της Π.Ε. Κοζάνης, Πολυνείκης Αγγέλης, εξέφρασε τη χαρά του για την εξέλιξη του εργαστηρίου της πέτρας και ανέφερε πως πριν χρόνια ήταν αυτοί που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διοργάνωσαν το πρώτο εργαστήριο στον Πεντάλοφο. «Ο περιφερειάρχης πήρε αυτή την ιδέα, την εξέλιξε και την οργάνωσε τώρα σε ένα άλλο επίπεδο, μαζί με τον κ. Κατάκαλο που δίνει όλο τον δυναμισμό και την τεχνογνωσία που έχει, ώστε να λειτουργήσει σωστά αυτό το εργαστήριο» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Ο κ. Κασαπίδης έκλεισε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ουσιαστικά ξεθάβουμε έναν θησαυρό της Δυτικής Μακεδονίας με επιστημονικό πλέον τρόπο και θέλουμε να τον ξανά βάλουμε μπροστά σε μια ζώσα πραγματικότητα που θα δώσει νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα στον τόπο μας».

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση