Οι βιβλιοπροτάσεις της εβδομάδας από τη “Στοά του βιβλίου”

4 Min Read

Καιρός για πόλεμο

Patrick Raynal

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Μετάφραση: Μαριάννα Μαντά

Πόλις, 2023

σ. 248

«Ο Φιλίπ Κλερ ξυπνάει πλάι σε μια νεαρή γυναίκα, σ’ ένα κρεβάτι που δεν είναι το δικό του. Η ωραία γυναίκα, πολύ ωραία για να συγκαταλέγεται στις κατακτήσεις του, είναι νεκρή. Ο Κλερ δεν θυμάται τίποτα. Στη φυλακή που τον κλείνουν, ακούει ένα όνομα, Μασενά: θα τον αφήσουν ελεύθερο, αν τους οδηγήσει σε αυτόν. Ο κλοιός σφίγγει γύρω του. Ο Μασενά… ο παλιόφιλός του από το σχολείο, ο πρώην σύντροφός του, που εξελίχθηκε σε αφεντικό του υποκόσμου, μα που εδώ και δύο χρόνια θεωρείται νεκρός. Βρισκόμαστε στη Νίκαια, παραμονές εκλογών. Μαφιόζοι και πολιτικοί διασταυρώνονται, στον ανηλεή πόλεμο των δύο υποψηφίων για τη δημαρχία. Για ποιον λόγο όμως να τον παρασύρουν εκείνον, τον Φιλίπ Κλερ, σ’ αυτή την ιστορία; Παγιδευμένος στα γρανάζια μιας ολέθριας μηχανορραφίας, αρχίζει να ερευνά την υπόθεση για να σώσει το τομάρι του.

Σε αυτό το κοινωνικό πολάρ, που εκτυλίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς και διαποτίζεται με απολαυστικό σαρκασμό, ο Πατρίκ Ρεϊνάλ παρουσιάζει με οξυδέρκεια και μπρίο την πόλη της Νίκαιας, την πολιτική διαφθορά που βασιλεύει εκεί, τη δύναμη της Ακροδεξιάς, την ισχύ των παράνομων κυκλωμάτων της. Τριάντα χρόνια μετά το Παράθυρο με θέα γυναίκες, που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Πόλις και από το οποίο ο Καιρός για πόλεμο δανείζεται τους κεντρικούς χαρακτήρες, η πένα του συγγραφέα παραμένει ποιητική και βίαιη, και το ταλέντο του μοιάζει πιο ώριμο από ποτέ.»

Ο Πατρίκ Ρεϊνάλ γεννήθηκε το 1946 στο Παρίσι. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας. Εργάστηκε ως ασφαλιστής και κατόπιν, για χρόνια, ως κριτικός βιβλίου στις εφημερίδες Nice-Matin, αρχικά, και Le Monde στη συνέχεια. Από το 1991 έως το 2005, διηύθυνε τη Série Noire, τη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων του εκδοτικού οίκου Gallimard. Από το 2005 έως το 2009 υπήρξε διευθυντής της νουάρ σειράς των εκδόσεων Fayard. Από το 2010 έως το 2014 δίδαξε δημιουργική γραφή στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών, και από το 2009 έως το 2019 ήταν φιλολογικός σύμβουλος της Έκθεσης Βιβλίου του Κολμάρ. Έχει εργαστεί επίσης ως σεναριογράφος.

Μικρή ιστορία της ισότητας

Thomas Piketty

Μετάφραση: Άγγελος Μουταφίδης

Εκδόσεις Πατάκη, 2023

σ. 392

««Τα οικονομικά ζητήματα είναι πολύ σημαντικά για να ανατίθενται σε μια μικρή ομάδα ειδικών και ιθυνόντων. Η επανιδιοποίηση της γνώσης από τους πολίτες είναι ένα κρίσιμο βήμα για τον μετασχηματισμό των σχέσεων εξουσίας». T.P.

Παρουσιάζοντας την εξέλιξη των ανισοτήτων μεταξύ των κοινωνικών τάξεων στη μακρά διάρκεια των ανθρώπινων κοινωνιών, ο Thomas Piketty προτείνει μια νέα ματιά στην ιστορία της ισότητας, βασιζόμενος σε μια ισχυρή πεποίθηση την οποία σφυρηλατεί βήμα βήμα από το ένα του βιβλίο στο άλλο: H πορεία προς την ισότητα είναι μια μάχη που έρχεται από μακριά και που ζητά να προεκταθεί στον 21o αιώνα, εφόσον βέβαια όλες και όλοι βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτή την προσπάθεια.»

Ο Τομά Πικετύ γεννήθηκε το 1971 στο Κλισύ (προάστιο του Παρισιού). Σπούδασε μαθηματικά και οικονομικά στην E’cole normale supe’rieure.

Το 1993 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ οικονομικών επιστημών (E’cole des Hautes E’tudes en Sciences Sociales και London School of Economics).

Από το 1993 ώς το 1995 δίδαξε στο MIT, και από το 1995 ώς το 2000 διετέλεσε ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS). Το 2000 εξελέγη διευθυντής σπουδών (καθηγητής) της EHESS, και το 2007 καθηγητής της E’cole d’E’conomie de Paris – του νέου, ιδιαιτέρως φιλόδοξου Οικονομικού Πανεπιστημίου του Παρισιού, που ιδρύθηκε το 2005 υπό την καθοδήγηση του Τομά Πικετύ και του Ντανιέλ Κοέν, και στο οποίο συνενώθηκαν τμήματα οικονομικών επιστημών από την ENS, την EHESS, το Πανεπιστήμιο Paris I, την E’cole des Ponts et Chausse’es και το INRA.

Μοιραστείτε την είδηση