Διαβάζω παντού ότι από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παραδόθηκε στην αδερφή του 23χρονου θύματος του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, το πτυχίο του. Καλώς έπραξαν. Από εδώ και στο εξής, όμως, οι νομικές σχολές ας κάνουν κάτι περισσότερο από συμβολικές κινήσεις όταν συμβαίνουν τέτοια δραματικά γεγονότα στη χώρα μας, ή καλύτερα, για να μη συμβαίνουν τέτοια δραματικά γεγονότα.
Όλα τα κακά στην Ελλάδα ξεκινούν από την ανομία, την κακή νομοθέτηση και την αδιαφορία αυτών που λόγω γνώσεων ή/και θέσης θα μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα απο το τέλμα της. Είναι χρέος των νομικών σχολών και των ανθρώπων που τις υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα να δουλέψουν για να οδηγηθούμε, έστω και με μικρά βήματα, στα αυτονόητα:
- τη νομοθέτηση (αυτή που δεν επιτρέπει χίλια δυο παραθυράκια, από τα οποία θα γλιτώνουν οι ένοχοι την έκτιση της ποινής τους),
- την απόδοση ευθυνών (σε όλους, όχι επιλεκτικά- ακόμα και αν πρόκειται για τον εκάστοτε Πρωθυπουργό της χώρας) και
- τη διαφάνεια.
Ο Τσώρτσιλ έλεγε ότι ο νόμος μπορεί να κάνει τα πάντα, εκτός από το να κάνει τον άντρα γυναίκα (την εποχή που το είπε, τουλάχιστον). Ας καταλάβουμε τη δύναμη της εφαρμογής του νόμου και κυρίως τη δύναμη της εφαρμογής του. Να περάσουμε στην πράξη. Γιατί μείναμε πολύ στη θεωρία.
Και γιατί με λύπησε πάρα μα πάρα πολύ το γεγονός ότι πολλοί μίλησαν μετά το δυστύχημα των Τεμπών, αλλά σιώπησαν μετά τα στοιχεία που βγήκαν στη φόρα και αφορούσαν σε όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν και άφησαν στάχτες πίσω τους.
Ας πάρουμε μια φορά θέση απέναντι στα πράγματα, ας σπάσουμε αβγά. Κυρίως όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές.
*Η Φένη Τζιουρά είναι Δρ. Νομικής του Α.Π.Θ.