Επιστρέφει ο «Λασσάνειος Δρόμος» μετά από μια πενταετία

8 Min Read

Λ. Μητράγκα, πρόεδρος ΣΔΥΚ: Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες σ’ έναν διαφορετικό τρόπο ζωής

Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Κοζάνης ιδρύθηκε το 2008, σε μια περίοδο που είχε αρχίσει να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το δρομικό κίνημα, με σκοπό να παροτρύνει τους πολίτες της Κοζάνης σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής κοντά στη φύση και σε δραστηριότητες που βοηθούν στην βελτίωση της σωματικής του υγείας, αλλά και με σκοπό την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος. Φέτος, διοργανώνει το «Λασσάνειο Δρόμο», μετά από πέντε χρόνια απουσίας.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Η πρόεδρος του συλλόγου Λίτσα Μητράγκα, μιλώντας στον «Χ», ανέφερε πως εκείνο που ενδιαφέρει πρωτίστως το σύλλογο είναι να παρακινήσει τους πολίτες σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής κοντά στη φύση. «Στους αγώνες που διοργανώνονται πάντα υπάρχει και δρόμος 5 χλμ που είναι δρόμος υγείας και δυναμικού βαδίσματος και είναι η αφετηρία για να αρχίσεις το τρέξιμο» μας λέει. Ο αγώνας αυτός απευθύνεται σε πολίτες που δεν είναι αθλητές και δεν επιδιώκουν το ρεκόρ, απλώς θέλουν να περπατήσουν και να μπουν σιγά σιγά στο πνεύμα του δρομικού κινήματος, αρχίζοντας να τρέχουν και να αθλούνται πιο συστηματικά.

Στόχοι και όραμα

Για πρώτη φορά στην ιστορία ο σύλλογος «γυναικοκρατείται», καθώς πρόεδρος, αντιπρόεδρος και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων είναι γυναίκες. Ο σύλλογος αυτή τη στιγμή μετρά περισσότερα από 200 μέλη που συνεχώς αυξάνονται, ενώ μετρά και πάρα πολλούς φίλους. «Τα μέλη γράφονται στο σύλλογο ως μεμονωμένα άτομα και γινόμαστε μια οικογένεια».

Ένας από τους στόχους που έχει ο σύλλογος είναι να διοργανώνουν τουλάχιστον έναν αγώνα δρόμου κάθε χρόνο. Στόχος, επίσης, του διοικητικού συμβουλίου είναι να έρθουν περισσότερα νέα σε ηλικία μέλη αλλά και περισσότερες γυναίκες στο σύλλογο. Η κ. Μητράγκα ανέφερε πως για μια γυναίκα είναι δύσκολο να μπει στο δρομικό κίνημα, λόγω των πολλών ρόλων που έχει, παρόλα αυτά η συμμετοχή τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να τρέξουν σε αγώνες και σε μαραθώνιους και να τις δώσουμε τις σωστές κατευθύνσεις ώστε να αποφύγουν τους τραυματισμούς».

Μέσα στις δραστηριότητες του συλλόγου είναι η καθοδήγηση που παρέχεται στις γυναίκες-μέλη, ενώ επιδίωξη είναι να γίνονται σεμινάρια πρώτων βοηθειών και να αποκτήσει απινιδωτή.

Το όραμα του συλλόγου είναι να επεκτείνει τις δράσεις τους και στα κοινωνικά θέματα, έχοντας ήδη βοηθήσει οικονομικά, αθλητές που είχαν αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα. Ο σύλλογος κάθε χρόνο διαθέτει ένα μέρος των εσόδων του ετήσιου χορού που διοργανώνει, σε κάποιο φιλανθρωπικό σωματείο ή ίδρυμα, για άτομα τα οποία έχουν ανάγκη, ενώ τα μέλη του συγκεντρώνουν τα παλιά παπούτσια των αθλητών και να τα δίνουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Μια από τις δράσεις που κάνει ο σύλλογος είναι να καθαρίζει συστηματικά τα μονοπάτια στο χώρο του Άη-Λια για τα μέλη του, αλλά και όλους τους πολίτες της Κοζάνης. Ο σύλλογος κάθε χρόνο διαθέτει ένα μέρος των εσόδων του ετήσιου χορού που διοργανώνει σε κάποιο φιλανθρωπικό σωματείο ή ίδρυμα, για άτομα τα οποία έχουν ανάγκη, ενώ ένας από τους στόχους του είναι να συγκεντρώνουν τα παλιά παπούτσια των αθλητών και να τα δίνουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Στις δράσεις εντάσσεται και το ορεινό τρέξιμο. «Υπάρχει μια αύξηση των ορεινών αγώνων το τελευταίο διάστημα, καθώς συνδυάζεται η άθληση με τη φύση και έτσι δημιουργείται μια ευχάριστη εξόρμηση» λέει η κ. Μητράγκα.

Ο «Λασσάνειος Δρόμος» μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή

Ο «Λασσάνειος Δρόμος» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1998. Ήταν έμπνευση του οραματιστή καθηγητή Φυσικής Αγωγής Σάββα Χριστοδούλου και υλοποιήθηκε με τη σύμπραξη του επίσης καθηγητή φυσικής αγωγής Παύλου Σίμηνα, σε μία εποχή που το δρομικό κίνημα δεν είχε την έκταση που έχει πάρει σήμερα. Στον 1ο  αγώνα συμμετείχαν συνολικά 40 άτομα. Την επόμενη χρονιά δεν διοργανώθηκε ο αγώνας, ενώ η επόμενη διοργάνωση ήταν το 2000 με μικρή όμως συμμετοχή αθλητών. Στη συνέχεια ο αγώνας διοργανώνονταν ανελλιπώς μέχρι το έτος 2011, με τους αθλητές που συμμετείχαν να αυξάνονται διαρκώς. Είχε ήδη αρχίσει να αυξάνεται το ενδιαφέρον για τους αγώνες δρόμου, κάτι που το 2008 οδήγησε στην ίδρυση του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Κοζάνης (ΣΔΥΚ).

Το 2014 ο αγώνας διοργανώθηκε για πρώτη φορά ως ορεινός δρόμος. Η διοργάνωση μέχρι τότε γινόταν από τη ΔΕΠΑΚ και μεταγενέστερα ΟΑΠΝ του Δήμου Κοζάνης με τη σύμπραξη του αθλητικού σωματείου «Φιλαθλητικός Σύλλογος Κλασικού Αθλητισμού Κοζάνης» ή/και του ΣΔΥΚ, ενώ ο ορεινός αγώνας του 2014 έγινε και με τη σύμπραξη του ΣΕΟ Κοζάνης. Ο αγώνας εντασσόταν στις εκδηλώσεις για τα «ΛΑΣΣΑΝΕΙΑ». Τα έτη 2017 και 2018 ο αγώνας αναβίωσε με πρωτοβουλία του ΣΔΥΚ με τη συμμετοχή πολλών αθλητών. Παρόλο που οι διοργανώσεις ήταν πετυχημένες, η προσπάθεια δεν συνεχίστηκε, λόγω πρακτικών δυσκολιών. «Θέλουμε να είναι μια γιορτή ο αγώνας για την πόλη και να βγάλουμε τον κόσμο έξω από τα σπίτια του, να βγει και να περπατήσει στους δρόμους της Κοζάνης, χωρίς αυτοκίνητα» λέει η κ. Μητράγκα.

Φέτος στις 24 Σεπτεμβρίου θα γίνουν τρεις αγώνες, ενώ θα συμμετέχουν και τα special Olympics. «Όλοι μπορούν να έχουν κάποια σωματική δραστηριότητα» τονίζει και προσθέτει πως «ο παιδικός αγώνας είναι συμβολικός, να χαρούν, να τρέξουν τα παιδάκια και να έρθουν σε επαφή με το τρέξιμο».

«Βοηθάμε τα νέα μέλη του συλλόγου μας, οι παλαιότεροι με εμπειρία σε αγώνες, είτε τρέχοντας μαζί τους σε προπονήσεις, είτε τρέχοντας μαζί τους σε αγώνες για να κάνουν ένα ρεκόρ, γιατί το τρέξιμο είναι και ένα ανταγωνιστικό άθλημα. Ανταγωνιζόμαστε ή τον εαυτό μας και τους παλαιότερους χρόνους μας ή άλλους αθλητές. Βρισκόμαστε σαν παρέα στο γήπεδο και τρέχουμε όλοι μαζί σαν ομάδα, είναι πολύ ευχάριστο και έτσι ευχάριστα περνάνε κάποια πρωινά Κυριακής. Είναι μια μορφή κοινωνικοποίησης το τρέξιμο. Μπορεί να είναι μοναχικό άθλημα, αλλά μπορείς να το κάνεις με παρέα. Εγώ έχω κάνει φίλους και φίλες» αναφέρεται η κ. Μητράγκα στη δική της εμπειρία.

Σύμφωνα με την κ. Μητράγκα απώτερος στόχος είναι να καθιερωθεί ο «Λασσάνειος δρόμος» ως ετήσιο δρομικό γεγονός και να τρέξουν άνθρωποι της περιοχής μας αλλά να προσελκύσουν και αθλητές και από άλλες πόλεις. «Κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδος έχει τον αγώνα του, θέλουμε και η Κοζάνη να έχει το δικό της αγώνα κάθε χρόνο».

«Τον Λασσάνειο δρόμο τον βλέπουμε και ως ένα εργαλείο για την προώθηση του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή μας» λέει η κ. Μητράγκα και αναφέρει πως αυτή τη στιγμή υπάρχει αθλητικός τουρισμός, καθώς ομάδες συλλόγων κάθε εβδομάδα πηγαίνουν σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας για να τρέξουν,  με αποτέλεσμα να «αφήνουν» λεφτά σε αυτές τις πόλεις σε ξενοδοχεία, εστίαση κλπ. «Θέλουμε να έρχονται και μέλη από άλλους συλλόγους στην Κοζάνη, όπως πηγαίνουμε και εμείς σε άλλες πόλεις» καταλήγει.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση