Οι νοσηλευτές και οι πολίτες έδωσαν «όραμα ελπίδας»

4 Min Read

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών 2023, η Διοίκηση και η Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Κοζάνης «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ» σε συνεργασία με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και το σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», πραγματοποίησαν τη 2η Πανελλαδική Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού Οστών, την Πέμπτη το πρωί στο Μαμάτσειο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης.

Η Παναγιώτα Μπαλτά, νοσηλεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο» και υπεύθυνη του γραφείου διασύνδεσης με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ανέφερε πως μόλις ένας στους τρεις ασθενείς θα βρουν μόσχευμα μυελού των οστών μέσα στην οικογένεια τους και πως οι υπόλοιποι θα πρέπει αναζητήσουν μόσχευμα από την παγκόσμια δεξαμενή, γι’ αυτό και απαιτείται η ύπαρξη μεγάλου αριθμού δοτών. Αυτή τη στιγμή στο παγκόσμιο δίκτυο μυελού των οστών είναι εγγεγραμένοι 40 εκατομμύρια εθελοντές αιμοδότες, παρόλα αυτά χρειάζεται να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, ούτως ώστε να υπάρχει ιστοσυμβατός δότης για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη από μεταμόσχευση μυελού. «Πρέπει να ξέρουμε πως ο δότης μυελού των οστών είναι το μόνο φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου» τόνισε η ίδια.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Η κ. Μπαλτά συνέχισε λέγοντας πως ο δότης είναι ο ήρωας που νικά τον καρκίνο, ένα όμορφο κουτί γεμάτο δώρα, ένας ήλιος που χαμογελά. Έτσι ζωγραφίζει το παιδί με καρκίνο τον δότη του μυελού των οστών, ενώ οι ενήλικες ασθενείς αποτυπώνουν την ευγνωμοσύνη τους για τον δότη τους στην επιστολή που θα στείλουν και που πάντα γράφει “εάν δεν ήσουν εσύ δεν θα μπορούσα να ζήσω!”. Αυτό είναι ο δότης μυελού των οστών ή αλλιώς δότης αιμοποιητικών κυττάρων. Είναι το πιο πολύτιμο “φάρμακο” για τον καρκίνο του συνανθρώπου μας, ένα φάρμακο που δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται από πουθενά, υπάρχει όμως στον κόσμο της εθελοντικής προσφοράς, του αλτρουϊσμού, στον κόσμο του “νοιάζομαι”».

Η Παναγιώτα Καραθανάση, νοσηλεύτρια και αιμολήπτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης “Μαμάτσειο” σημείωσε πως ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως ο παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία. «Δεν είναι δύσκολο να δώσουμε χαρά και ελπίδα, ανακούφιση και στήριξη σε αυτόν που το χρειάζεται. Δέκα λεπτά είναι αρκετά» τόνισε η κα. Καραθανάση.

Το να γίνει κάποιος εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων / μυελού των οστών, είναι πολύ σημαντικό καθώς μπορεί να είναι ο μοναδικός που έχει τη δύναμη να σώσει έναν άνθρωπο που πάσχει από λευχαιμία ή άλλο σοβαρό αιματολογικό νόσημα και για να εγγραφεί στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών αρκεί να είναι μεταξύ 18-45 ετών και με ελεύθερο ιστορικό υγείας.

Η 18χρονη Παρασκευή, μιλώντας για την εμπειρία της για την πρώτη της εθελοντική αιμοδοσία και τη σημασία του να έχει κάποιος τη νοοτροπία του εθελοντή αιμοδότη, ανέφερε πως είναι μια πράξη αλληλεγγύης και πως πρέπει να ευαισθητοποιηθεί περισσότερος κόσμος. «Μπορεί για εμάς να είναι μια απλή πράξη, αλλά για κάποιους άλλους να είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο σπουδαίο και μπορεί να βρεθεί σε αυτή την ανάγκη ο οποιοσδήποτε. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε η ανάγκη να χτυπήσει τη δική μας πόρτα» σημείωσε η ίδια. Όσον αφορά στην εμπειρία της είπε χαμογελώντας «φοβήθηκα λίγο στην αρχή που είδα τη βελόνα, αλλά τελικά δεν ήταν τίποτα και είμαι μια χαρά».

Χρήσιμες πληροφορίες για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες του «Χάρισε Ζωή», «Όραμα Ελπίδας», από το «Παγκόσμιο Δίκτυο Μυελού των Οστών» και τον «Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων».

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση