Τρεις ημέρες μουσικής, θεάτρου και παράλληλων δράσεων
Μια λίμνη είναι αφορμή να ταξιδέψεις, μια γέφυρα είναι δρόμος να ανταμώσεις και ένα σημείο για να συναντηθείς και να γιορτάσεις και η λίμνη Πολυφύτου, δίπλα ακριβώς από την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων την Παρασκευή 29, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου θα υποδεχθεί ένα πολυθεματικό φεστιβάλ μουσικής, θεάτρου και παράλληλων δράσεων που στόχο έχει να γίνει θεσμός.
Ο καλλιτεχνικός οργανισμός “Χ-αίρεται ομάδα θεάτρου”, στήνει μια υπαίθρια γιορτή με τη συνεργασία των τριών παραλίμνιων Δήμων και τη συμμετοχή φορέων και ανθρώπων της περιοχής, ξεδιπλώνοντας μια πλειάδα καλλιτεχνικών δράσεων που για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν σε αυτό το σαγηνευτικό φυσικό τοπίο. Την ιδέα και την οργάνωση για την παράσταση είχαν οι Εύη Μιμίκου, Νικολέτα Σιώμου και Στέλιος Χλιαράς
Η αφορμή για να δημιουργηθεί το φεστιβάλ ήταν μια πρόσκληση του υπουργείου πολιτισμού για τοπικές δράσεις σε περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση αλλά και ένα άρθρο και η έρευνα του Στέφανου Πράσσου για τα εργατικά ατυχήματα που είχαν γίνει για να αναπτυχθεί όλη αυτή η περιοχή, θέλοντας να αποτίνουν έναν φόρο τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους. «Όταν προετοιμάζαμε την πρόταση, συμπέσαμε με το κλείσιμο της γέφυρας και ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εκκίνηση των εργασιών και τη θεμελίωση της» τόνισε η Εύη Μιμίκου μια εκ των διοργανωτών και ανέφερε πως αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα φεστιβάλ το οποίο θα «γεφυρώσει» και θα ενώσει τους παραλίμνιους δήμους, θα αναδείξει το φυσικό τοπίο της λίμνης αλλά και την πολιτιστική δυναμική της περιοχής, η οποία θεωρεί πως μένει αναξιοποίητη και είναι ιδανική για πολιτιστικές δράσεις.
Η Νικολέτα Σιώμου σημείωσε πως ενώ ο σχεδιασμός ήταν μικρός, με μεγάλη χαρά δέχθηκαν ανθρώπους που θέλησαν να συμμετάσχουν σε αυτό το φεστιβάλ και αυτό ευελπιστεί να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές.
Ο Στέλιος Χλιαράς, τόνισε πως όλοι οι συντελεστές είναι της περιοχής μας και πως αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς έχουν μια ιδιαίτερη εμπλοκή, μια ιδιαίτερη ευαισθησία και ακουμπούν διαφορετικές χορδές στο ενδιαφέρον και στην κυτταρική τους μνήμη. «Είναι μια παράσταση που θα ξυπνήσει μνήμες, θα δώσει πληροφορίες στον κόσμο που ενδεχομένως να μην ήξερε και μιλάει για όλη την ιστορία της περιοχής, το πως ήρθαν οι πρόσφυγες το 1923 με τη συνθήκη της Λωζάνης, πως δημιουργήθηκαν τα πρώτα χωριά, οι πρώτες γέφυρες μέχρι να φτάσουμε στην υψηλή γέφυρα των Σερβίων, πως δημιουργήθηκε το φράγμα, πως επηρέασε όλο αυτό αναπτυξιακά την περιοχή, πως δημιουργήθηκε η λίμνη και πως φτάσαμε στο σήμερα καθώς λίγοι είναι αυτοί που κάνουν αυτό το φλας μπακ».
Ο κ. Χλιαράς συνέχισε λέγοντας πως λόγω των πρόσφατων πλημμυρών η παράσταση τους είναι – δυστυχώς – εξαιρετικά επίκαιρη. «Είναι ανατριχιαστικό, είναι συγκινητικό γιατί βλέποντας κάποιος την παράσταση και επειδή υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες, ιστορικά ντοκουμέντα και οι φωνές ανθρώπων εκείνης της εποχής, είναι σαν να μιλάνε οι άνθρωποι της Θεσσαλίας σήμερα. Είναι φοβερό το πως πλημμύρισαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι τότε και όλο αυτό που ζούμε όλοι εμείς σήμερα. Είναι σαν να γράφτηκε σήμερα αυτό το έργο και κατά τη διάρκεια των προβών που γινόντουσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία μας έπιανε ένας κόμπος στο λαιμό και λέγαμε πως δεν μπορεί συγκυριακά να είναι τόσο επίκαιρο αυτό το κείμενο, οπότε έχει μια διπλή σημασία αυτή η παράσταση».
«Θα ήθελα να ευχηθώ να συνεχίσει ως θεσμός τα επόμενα χρόνια και να παράγεται ουσιαστικός πολιτισμός και παιδεία σε αυτή την πόλη, που το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη γενικά αυτές τις εποχές και σε αυτή τη χώρα. Η παιδεία και ο πολιτισμός είναι μια λύση σε πολλά προβλήματα» σημείωσε ο ηθοποιός κ. Φώτης Τσοτουλίδης.
Η ηθοποιός Κωνσταντίνα Λάλλου ανέφερε πως λόγω της συγκεκριμένης παράστασης έμαθε αρκετά πράγματα για την ιστορία και την ομορφιά του τόπου μας, με περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο ηθοποιός, Δημήτρης Καραγιάννης σημείωσε πως όταν ξεκίνησε τις πρόβες δίπλα στη λίμνη συνειδητοποίησε τι χάνουν όλοι αυτοί που ζουν στην Κοζάνη και δεν έχουν άμεση σχέση με τη λίμνη και όλο τον παραλίμνιο χώρο, που κρύβει «φανταστικές» ομορφιές και μένει δυστυχώς, αναξιοποίητος και πως ένα τέτοιο φεστιβάλ μπορεί να γίνει κοιτίδα πολιτισμού.
Η Βάγια Λαμπροπούλου ανέφερε πως οι δράσεις που γίνονται στην περιοχή της λίμνης είναι πολύ σημαντικές και αυτή η θεατρική παράσταση της δίνει μεγάλη ενέργεια γιατί κάθε φορά που βλέπει τη λίμνη, αισθάνεται δέος και φόβο. Φόβο γιατί γνωρίζει πως κάτω από τη λίμνη υπάρχει ένα ολόκληρο χωριό και δέος γιατί κάθε φορά που το έχει ανάγκη, ανεβαίνει στη σοφίτα του σπιτιού της για να δει αυτή τη θέα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου – «Μουσικές συμπλεύσεις»
18:15 Συναυλία από τα Μουσικά τμήματα του συλλόγου “Βελβεντινές Φωνές”.
19:00 Project “Κυκλική Ορχήστρα”, όπου θεατές και μουσικοί γίνονται ένα. Με τη φιλαρμονική ορχήστρα Κοζάνης Πανδώρα.
19:30 Μπαρόκ άριες για τρία όργανα και μία φωνή. Με τους Αριστοτέλη Χαϊτίδη, Δώρα Τανή, Χριστίνα Τανή και Γιώργο Τσέλιο.
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου – «Θέατρο στα ανοιχτά»
19:00 “Βένθος*” – Παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο για την ιστορία της γέφυρας, της λίμνης Πολυφύτου και της ευρύτερης περιοχής. Ιδέα – δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία: Στέλιος Χλιαράς. Έρευνα – κείμενο: Νικολέτα Σιώμου. Σκηνικά – Κοστούμια: Εύη Μιμίκου. Φωτισμοί: Εμορφίλη Τσιμπλίδου. Μουσική: Νίκος Χαλβατζής. Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίτα Ασημοπούλου. Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Μιμίκος.
Παίζουν: Γεωργία Αλεξανδρίδη, Δημήτρης Καραγιάννης, Κωνσταντίνα Λάλλου, Φώτης Τσοτουλίδης. Χορός: Κική Ευσταθιάδου, Δημήτρης Ζούκης, Στέλλα Καραγιάννη, Βάγια Λαμπροπούλου, Χρήστος Λιούρης, Χάρης Νένος, Άρτεμις Νέστορα, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Αναστασία Πάτσιου
*Βένθος: το σύνολο των έμβιων οργανισμών που ζουν στο βυθό λιμνών και θαλασσών. «Αυτοί οι οργανισμοί συνήθως ξέρουν όλα τα μυστικά και τις ιστορίες της περιοχής, της λίμνης και των ανθρώπων όσων έχουν συμβεί από 100 χρόνια πριν μέχρι και σήμερα, για όλα αυτά θα μιλήσει η παράσταση μας» σημείωσε ο Στέλιος Χλιαράς.
Κυριακή 1 Οκτωβρίου – «Κυριακάτικη εκδρομή»
10:00 – 12:00 Πεζοπορία στα Κάστρα Σερβίων από τον Ορειβατικό Σύλλογο Πλατανορρεύματος “Η Κρυά”. Σημείο εκκίνησης η πλατεία Σερβίων. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο 694446578.
11:00 – 14:00 Δράσεις και παιχνίδια για παιδιά:
– “Κωπηλατώντας στη λίμνη με κανό” για παιδιά ηλικίας Δημοτικού από το camp αθλητικά 10ήμερα του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης. “Ο κύκλος του νερού” διαδραστικά παιχνίδια για το υγρό στοιχείο στη φύση, από το Τοπικό Τμήμα Κοζάνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. “Ζωγραφική σε βότσαλα” από το Τμήμα Ζωγραφικής του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων “Τα Κάστρα” με την κ. Σοφία Μπαλτατζίδου. “Ζωγραφίζω τη γέφυρα και τη λίμνη μας” από τον Τμήμα Ζωγραφικής του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού. “Γέφυρα ανακυκλώσιμη”. Παρατηρώντας την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων τα παιδιά χρησιμοποιούν την αναπαριστούν χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, και την ανασυστήνουν στο κοινό. Από την ομάδα Happy Tales και τη Φωτεινή Βαρδάκα. “Ανακύκλωσε κι εσύ για να ‘ναι η λίμνη καθαρή”, εκπαιδευτικά παιχνίδια για τη σημασία της ανακύκλωσης από τη ΔΙΑΔΥΜΑ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας). “Εξερευνούμε τη ΖΩΗ στη λίμνη που μας ενώνει!” Ανακαλύπτουμε τα ψάρια και τα πουλιά της λίμνης παρατηρώντας με τα κιάλια μας, φορώντας τις ποδιές μας, ανοίγοντας τα μικροσκόπια μας. Από τις νηπιαγωγούς του Παιδικού Σταθμού – Νηπιαγωγείου Στρουμφάκια. “Παιχνίδια από τον Όμηρο ως τις γειτονιές του παππού και της γιαγιάς. Παιχνιδίζοντας με το χρόνο”. Από την Sistron – φίλοι κέντρου έρευνας και κατασκευής αρχαίου και παραδοσιακού παιχνιδιού με έδρα το Λιβαδερό. “Η Λίμνη που εξαφανίζεται” αφήγηση παραμυθιού και παιχνίδια με το νερό από την εκπαιδευτική ομάδα του Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου Κοζάνης Α-μπε-μπα-μπλομ.
14:00 Κοινωνικό πικνίκ. Τρώμε μαζί, γλεντάμε μαζί. Και ακούμε παραδοσιακά παραμύθια και αφηγήσεις του τόπου από μέλη του “Αρχείου Ιστορίας και Τέχνης” Καισάρειας Κοζάνης.
19:00-21:30 Γεφυρο-ποίηση: Συνδέοντας σκέψεις, χτίζοντας αισθήσεις. Online Workshop δημιουργικής γραφής και αυτογνωσίας με την Πηνελόπη Κολοβού. Δηλώσεις συμμετοχής στο https://forms.gle/WJk512Agv7vFxL1TA
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Βαβλιάρα “Ιστορίες του νερού”. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις. Παράλληλα στο χώρο του φεστιβάλ θα γίνεται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Τοποθεσία φεστιβάλ: https://maps.app.goo.gl/Erv83Zre5bEEFqaJ6?g_st=ifm
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, του ΟΑΠΝ – Οργανισμός Αθλητισμού – Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Κοζάνης, του Δήμου Σερβίων και του Δήμου Βελβεντού.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr