Συνέντευξη στον «Χ» του υποψήφιου Δήμαρχου Κοζάνης
Έμφαση στα χωριά του Δήμου Κοζάνης, τα οποία «μαραζώνουν και οι πολίτες εκεί νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας» δίνει ο υποψήφιος Δήμαρχος Κοζάνης και επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για την Κοζάνη» Γιάννης Κοκκαλιάρης. Σε συνέντευξή του στον «Χ» ο κ. Κοκκαλιάρης λέει ότι είναι «παιδί της πόλης και της αυτοδιοίκησης» αλλά και «άνθρωπος της αγοράς» αφού περίπου 25 χρόνια είναι επιχειρηματίας και γνωρίζει τους αγώνες που κάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως λέει διαθέτει αυτοδιοικητική κουλτούρα αφού ο πατέρας του για 20 χρόνια ήταν και δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Παγούνη και Κουκουλόπουλου. Και ο ίδιος όμως ήταν αυτοδιοικητικός και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ επί Κουκουλόπουλου και μετά από 13 χρόνια αποστασιοποίησης, επιστρέφει στα κοινά ως υποψήφιος Δήμαρχος.
«Το ότι δεν συμμετείχα αυτά τα χρόνια δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθούσα τι γινόταν στην περιοχή. Θεωρώ πως ο πολίτης πρέπει να παρακολουθεί το τι γίνεται στον τόπο του και να συζητά. Όταν κάποιος συζητά σημαίνει ότι θέλει να βρεθούν λύσεις ενώ όταν κάποιος έχει ένταση σημαίνει ότι θέλει να επιβάλει την άποψή του. Στον δικό μας συνδυασμό εμείς συζητάμε και θα συζητάμε με τους δημότες και θα βρίσκουμε μαζί λύσεις και θα σχεδιάζουμε μαζί. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και η καθημερινότητα είναι τα πρώτα πράγματα που θα ασχοληθούμε γιατί θεωρούμε ότι τα μεγαλεπήβολα σχέδια σχεδιάζονται μαζί με τον πολίτη και στις ανάγκες του» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην συνέντευξή του ο κ. Κοκκαλιάρης.
Ο ίδιος μιλά για «απαξίωση» του θεσμού της αυτοδιοίκησης από «ανθρώπους που τον υπηρετούν με αποτέλεσμα να μην θέλει να ασχοληθεί ο κόσμος». Μιλά για δημιουργία ελπίδας στην περιοχή με στόχο να επιστρέψουν οι νέοι άνθρωποι που έφυγαν πίσω. Μιλώντας για το πρόγραμμά του συνδυασμού «Μαζί για την Κοζάνη» ο κ. Κοκκαλιάρης αναφέρει πως πρόκειται για «μελετημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα» με προτάσεις που θα αναβαθμίσουν την ζωή του πολίτη.
Μια από αυτές, η οποία αποτελεί και το «δόρυ» του συνδυασμού, είναι η δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου σε εδάφη της ΔΕΗ ή της ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. που θα παράγει ρεύμα αποκλειστικά για τις ανάγκες του Δήμου Κοζάνης και κυρίως των δημοτικών διαμερισμάτων. «Το έχουμε κοστολογήσει περίπου 100 εκατομμύρια και με την χρήση αντλιών θερμότητας οι κάτοικοι των χωριών θα έχουν φθηνή ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια θα χρησιμοποιείται και για τον δημοτικό φωτισμό άρα θα υπάρξει μείωση δημοτικών τελών και για τα δημοτικά κτίρια και τις αθλητικές εγκαταστάσεις που πρέπει να είναι ενεργειακά αυτόνομες, όπως το κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για την εικόνα της πόλης, είπε πως δεν θυμίζει σε τίποτα Ευρωπαϊκή πόλη και πως μέλημα του συνδυασμού είναι ο «βαθύς καθαρισμός της. Η πόλη είναι ζωγραφισμένη με γκράφιτι παντού γιατί δεν έχουμε δώσει τον χώρο σε αυτούς τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν τα έργα τους. Εμείς θα ορίσουμε πέντε σημεία για γκράφιτι, θα φωτογραφίζουμε τα έργα των καλλιτεχνών και θα τα βραβεύουμε σε φεστιβάλ που θα διοργανώσουμε. Η πόλη μας είναι περίκλειστη και εμείς έχουμε σκοπό να την ανοίξουμε ξεμπλοκάροντας την χάραξη του νότιου περιφερειακού δρόμου, ο οποίος θα συνδέσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας χωρίς να διαταράσσουμε την ηρεμία των ανθρώπων της ΖΕΠ. Επίσης, στόχος μας είναι να δούμε θέματα που δεν έχουν προχωρήσει όπως το Ξενία, την ανάπλαση του ΟΣΕ, το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, το στρατόπεδο, το κολυμβητήριο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ειδικά στο τελευταίο, φάνηκε η γύμνια του Δήμου Κοζάνης με την καθυστερημένη αδειοδότηση του γηπέδου και την κατάργηση, ουσιαστικά, του γύρω χώρου όταν παίζει η ομάδα της Κοζάνης, αφού δεν θα λειτουργεί το κλειστό γυμναστήριο. Έχουμε έλλειψη οργανωμένων και σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων. Δεν μπορεί ένας μητροπολιτικός δήμος όπως η Κοζάνη να μην έχει κολυμβητήριο με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί για την Κοζάνη».
Στο κομμάτι του τουρισμού και αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Κοζάνη αποτελεί μη ελκυστική πόλη για τον τουρίστα, ο κ. Κοκκαλιάρης είπε πως το σχέδιο για προσέλκυση τουριστών είναι η αποστολή SMS στα κινητά τηλέφωνα των διερχόμενων από την Εγνατία Οδό οδηγών ως καλωσόρισμα και με συνοδεία φωτογραφιών με μέρη ενδιαφέροντος. «Από την Εγνατία περνούν κάθε χρόνο περίπου 6 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Όπως όταν πηγαίνουμε στο εξωτερικό και μας έρχεται μήνυμα από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, έτσι και εμείς τόσο απλά μπορούμε να προσκαλέσουμε τον κόσμο να επισκεφθεί την Κοζάνη και να του δείξουμε τι ομορφιές έχουμε. Να αναδείξουμε το Ξενία, το Δημοτικό Ωδείο, τον Δημοτικό Κήπο, την Βιβλιοθήκη, το Μουσείο. Ακόμη και τώρα που η Κοζάνη ανέβηκε κατηγορία, μπορούμε να προσελκύσουμε κόσμο με την δημιουργία μπουτίκ όπως στα γήπεδα του εξωτερικού» ανέφερε. Επίσης, προτείνει την κατασκευή μιας ηλεκτρικής σκάλας σκεπασμένης με φωτοβολταϊκά πάνελ που θα ενώνει την περιοχή του Ξενία με το κέντρο της πόλης, με στόχο να ανεβοκατεβαίνουν εύκολα τουρίστες που θα κατεβαίνουν από λεωφορεία σταθμευμένα στο Ξενία.
Δηλώνει, ακόμη, οπαδός των συνεργασιών με τους όμορους δήμους σε πολλά θέματα όπως στα αδέσποτα, με στόχο την κοινή καταπολέμηση του φαινομένου και ενίσχυση του θεσμού των υιοθεσιών κυρίως στο εξωτερικό που υπάρχει τέτοια κουλτούρα.
Τέλος, δηλώνει έτοιμος να διοικήσει τον Δήμο Κοζάνης και γνώστης των προβλημάτων και των δυσκολιών της αυτοδιοίκησης. «Το μοντέλο που θέλουμε να εφαρμόσουμε εμείς στον Δήμο δεν είναι αρχηγοκεντρικό αλλά ανθρωποκεντρικό, γιατί όλοι μαζί θα βάλουμε πλάτη για να κάνουμε τον τόπο μας ελκυστικό και όμορφο» κατέληξε ο κ. Κοκκαλιάρης.
Σωκράτης Μουτίδης