Πιστοποιήθηκαν 70 άνεργοι, μαθητές αλλά και επαγγελματίες
Πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του προγράμματος «Ηλεκτροκίνηση στην Πράξη» του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τη Δ.ΥΠ.Α., το μεσημέρι της Παρασκευής στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης.
Η Δ.ΥΠ.Α. ο κατεξοχήν φορέας απασχόλησης της Χώρας, υλοποίησε το σχετικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το οποίο διαθέτει εμπειρία, εξοπλισμό και τεχνογνωσία στο αντικείμενο της ηλεκτροκίνησης, της πιο πρόσφατης, δηλαδή, εξέλιξης στο χώρο της αυτοκίνησης.
Ο Διοικητής της Δ.ΥΠ.Α., κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης σημείωσε πως η Δ.ΥΠ.Α. επενδύει στην απόκτηση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, υλοποιώντας τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα που αφορούν 500.000 Έλληνες έως το 2025, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να είμαστε σίγουροι ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω, από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας» τόνισε ο κ. Πρωτοψάλτης και ολοκλήρωσε λέγοντας πως ο κόσμος χρειάζεται νέες δεξιότητες, μέσα και γνώσεις ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην οικονομία και να είναι ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας.
Σκοπός του προγράμματος, συνολικής διάρκειας 62 ωρών (27 ώρες θεωρία και 35 ώρες εργαστήριο), ήταν να λάβουν οι καταρτιζόμενοι θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να επισκευάζουν και να συντηρούν ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό όχημα.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα και στην Κοζάνη. Ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου. Απευθύνθηκε σε 70 συνολικά ανέργους, μαθητές των σχολών της ΔΥΠΑ, και επαγγελματίες στο χώρο του αυτοκινήτου και με την ολοκλήρωση του παραδόθηκαν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης και επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις που ακολούθησαν.
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της τεχνικής εξέλιξης της εποχής μας» σημείωσε ο Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός και Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Στημονιάρης.
Ο κ. Στημονιάρης, ολοκλήρωσε λέγοντας πως η ηλεκτροκίνηση για να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της, πρέπει οι άνθρωποι του χώρου να πάρουν τις αναγκαίες πιστοποιήσεις, για να μπορέσουν να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο κλάδο. «Όπως είναι γνωστό, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πια, ονομάζονται οχήματα υψηλής τάσης και καταλαβαίνει κανείς ότι χρειάζεται μια περαιτέρω ενημέρωση και μια εκπαίδευση σε πολύ υψηλό επίπεδο, που μπορεί σίγουρα να την παρέχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας».
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr