Επιζητούν ενιαίο μέτωπο στη Δυτική Μακεδονία
Τη Δευτέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης, με αντικείμενο τις εξελίξεις ενόψει του επικείμενου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως και τις 27 Νοεμβρίου.
Στη συνάντηση εργασίας παρευρέθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των Προέδρων των πρωτοβάθμιων σωματείων και συλλόγων της Π.Ε. Κοζάνης, συμμετείχαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, όπως και οι Βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα και Πάρις Κουκουλόπουλος, μαζί με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρη Κοεμτζόπουλο.
Κατά τη διάρκεια τη συνάντησης υπήρξαν σημαντικές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις, αναλύοντας σημαντικές πτυχές, διαφωνίες και προβληματισμούς σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο.
Κοινός τόπος και πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων η ανάγκη απόσυρσης ή μη κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου στο σύνολο του, καθώς πέραν του χαρακτήρα του αιφνιδιασμού στερείται βασικών συστατικών δικαιοσύνης και επιχειρηματικής φιλοσοφίας, σύμφωνα με τους ίδιους, καθώς αντιμετωπίζει το σύνολο των επιχειρηματιών οριζόντια ως φοροφυγάδες γεγονός που δημιουργεί λάθος κοινωνικό αυτοματισμό, ενέχει πλήθος αδικιών και στρεβλώσεων ως οριζόντια παρέμβαση, στερώντας πλήρως το μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα της νομοθετικής παρέμβασης. Επίσης στερείται ουσιαστικών και αναγκαίων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης εργασίας και του παραεμπορίου.
Και τέλος, εκφράστηκε η αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός ενιαίου μετώπου σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς το σύνολο των οικονομικών αλλά και δημογραφικών δεδομένων της περιοχής, δίνουν πλέον τη δυνατότητα μιας συνολικής και ολοκληρωμένης παρέμβασης για την περιοχή σε φορολογικό, οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο από το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων.
Υπενθυμίζεται πως το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει, την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο My Data εντός του 2024, την απαγόρευση χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων, νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, την αύξηση προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής, τη ρύθμιση της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη διακοπή της συνεργασίας των εταιρειών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.
Τη μεταρρύθμιση συμπληρώνουν και οι παρεμβάσεις που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση, όπως είναι η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με POS τους πρώτους μήνες του 2024, η υποχρέωση σε όλο το λιανεμπόριο να έχει POS/EFT, η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολή και τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια.