Προχωρά το σενάριο για τη μονάδα καύσης απορριμμάτων

2 Min Read

Στην τελική φάση του σχεδιασμού  βρίσκεται το ΥΠΕΝ

Την πρόθεση δημιουργία μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στην περιοχή, που θα ενταχθεί σε ένα διαπεριφερειακό σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, έχει «αποκαλύψει» ο «Χ» με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα τα τελευταία δύο χρόνια.

Πλέον φαίνεται πως φτάνουμε στην τελική φάση του σχεδιασμού, καθώς σύμφωνα με το worldenergynews έως το τέλος του έτους το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταλήξει στο εάν τελικά χωρούν δύο ή τρεις μονάδες καύσης απορριμμάτων για ενεργειακή αξιοποίηση, μια επένδυση που έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να κυμανθεί στα 600 με 800 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση των δεδομένων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου, οπότε και θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα, έπειτα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Να θυμίσουμε εδώ πως σύμφωνα με  Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Γεράνη η δημιουργία μιας «Ενεργειακής Εγνατίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» είναι μονόδρομος για την χώρα και πως τοπικά θα αποτελέσει νέα μέρα για την μεταλιγνιτική εποχή. 

«Ο λόγος που επιλέχθηκε να είναι η Κοζάνη ο τόπος που θα οδηγούνται τα υπολείμματα όλων, είναι το ότι εκεί πάντοτε χτυπούσε και θα χτυπάει η ενεργειακή καρδιά της πατρίδας μας, εκεί που παράγεται ο ηλεκτρισμός και κινεί όλη τη χώρα» είχε αναφέρει  χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Χ». 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, η μονάδα θα μπορεί να παράξει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος σχεδόν 30 MW ικανής να καλύψει τις ανάγκες 70.000 νοικοκυριών, θερμική ενέργειας ισχύος σχεδόν 90 MW ικανής να καλύψει τις ανάγκες 85.000 νοικοκυριών, μείωση της ποσότητας προς ταφή κατά 90%, εξοικονόμηση 80 στρεμμάτων ή σχεδόν 11 γηπέδων ποδοσφαίρου ανά έτος από τις ανάγκες για νέους ΧΥΤΑ και τόνωση της περιοχής από νέες θέσεις εργασίας. 

Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι εύκολη καθώς είναι δεδομένες οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν. 

Γιάννης Κωσταρέλλας, με πληροφορίες και από worldenergynews

Μοιραστείτε την είδηση