Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη
Στην Κοζάνη θα βρεθεί αυτή την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου ο δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος, ο οποίος θα παρουσιάσει στην Δημοτική Βιβλιοθήκη το πρώτο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Key Books» με τίτλο «Στη Χώρα του Χωσέ». Την εκδήλωση φιλοξενεί ο «Χ» και το βιβλιοπωλείο «Στοά του Βιβλίου».
Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει τον χαρακτήρα ενός «ημερολογίου» των όσων πέρασε ο συγγραφέας κατά την θητεία του στον ελληνικό στρατό αλλά θίγει, ταυτόχρονα, και τα ζητήματα ρατσισμού, ομοφοβίας και ισότητας που υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό στο στράτευμα. Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος υπηρέτησε στην Θήβα, στην Χίο και σε φυλάκιο στις Οινούσσες και έχει πολλά να διηγηθεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.
«Ο ένας πυλώνας του βιβλίου είναι ο καθαρά λογοτεχνικός με μια καθημερινή καταγραφή των βιωμάτων ενός Έλληνα οπλίτη. Πως υπηρετεί ο φαντάρος την θητεία του σήμερα, πόσο έχει αλλάξει η θητεία για παράδειγμα πλέον τα κινητά επιτρέπονται και χρησιμοποιούνται και υπάρχει επαφή με τον έξω κόσμο και άλλα τέτοια ζητήματα. Ουσιαστικά το βιβλίο πιάνει το νήμα από άλλα βιβλία που έχουν γραφεί για τον στρατό κατά το παρελθόν και αναφέρονται σε άλλες περιόδους. Είναι βασισμένο καθαρά σε πραγματικά γεγονότα κωμικοτραγικά και όχι μόνο. Ο δεύτερος πυλώνας όμως προσεγγίζει τα προβλήματα και τις προκλήσεις της θητείας. Τι συμβαίνει με τους φαντάρους που είναι ομοφυλόφιλοι ή τους μη ορθόδοξους και πως τους αντιμετωπίζει ο στρατός. Ισχύουν άραγε τα δικαιώματα των λοάτκι και γενικά έχεις δικαιώματα ή όχι; Ακόμη, προσεγγίζουμε και τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του στρατού που σε μεγάλο βαθμό είναι ρυπαντής και δεν προστατεύει το περιβάλλον» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος στη συνέντευξή του στον «Χ».
Ένα σημαντικό κεφάλαιο του βιβλίου είναι το θέμα της ισότητας μεταξύ των δυο φύλλων και κατά πόσο αυτή τηρείται. Ο Ελληνικός στρατός είναι μια δημόσια υπηρεσία που σημαίνει ότι κάποια πράγματα που ισχύουν «έξω» θα πρέπει να ισχύουν και «μέσα». Σύμφωνα με τον Θοδωρή Χονδρόγιαννο κάτι τέτοιο δεν ισχύει και το στοιχείο της ανισότητας είναι πολύ έντονο.
«Οι φαντάροι ζουν τα πράγματα διαφορετικά κατά την θητεία τους και ο ρόλος της γυναίκας και η παρουσία της παίζει καθοριστικό ρόλο στην θητεία. Στο φανταρικό λοιπόν ο έρωτας έχει γενικότερα μια εσάνς πρωταγωνιστική. Μια δασκάλα μου έλεγε ότι η γυναίκα εξευμενίζει το ανθρώπινο είδος και είχε δίκιο. Η παρουσία μιας αξιωματικίνας στο μυαλό του φαντάρου είναι πολύ πιο διάχυτη. Όσον αφορά στο θέμα της ισότητας ας αναρωτηθούμε γιατί δεν έχουμε γυναίκες Ταξίαρχους για παράδειγμα ή γιατί καμιά γυναίκα ποτέ δεν φτάνει να αγγίξει τις βαθμίδες των ανώτερων αξιωματικών και να φτάσει να γίνει αρχηγός Αεροπορίας, Ναυτικού ή Πεζικού. Στην Θήβα για παράδειγμα στην στρατολογία οι γυναίκες είναι πολλές και μέσα στην χαρτούρα για να διεκπεραιώσουν εργασίες και διάφορες γραφειοκρατικές δουλειές. Στην Χίο ήταν πολύ λιγότερες και στις Οινούσσες δεν υπήρχε καμία. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτά τα θέματα αφορούν την κοινωνία και πρέπει να υπάρξει συζήτηση ειδικά σε έναν χώρο του δημοσίου που πρέπει να δώσει το παράδειγμα. Άρα με αυτήν την προσέγγιση το βιβλίο αφορά και τις γυναίκες και στόχος μου είναι να διαβαστεί από γυναίκες» ανέφερε ο Θοδωρής.
Το βιβλίο του δημοσιογράφου Θοδωρή Χονδρόγιαννου «Στη Χώρα του Χωσέ» δεν αποτελεί απλά μια καταγραφή της θητείας του στον ελληνικό στρατό. Αντίθετα δίνει την ευκαιρία στις γυναίκες και σε όσους δεν υπηρέτησαν, να προβληματιστούν το αν και πόσο η ισότητα των φύλλων έχει «θέση» στο στράτευμα και γενικά αναδεικνύει τα θέματα ρατσισμού και ομοφοβίας της σημερινής κοινωνίας. Η ανάγκη του συγγραφέα να γράψει το βιβλίο προέκυψε μετά την λήξη της θητείας του όταν διάβασε τις σημειώσεις του (ημερολόγιο) από τα όσα πέρασε.
«Η θητεία του «παγώνει» τα πάντα και το μόνο που είχα να κάνω ήταν να καταγράφω τις σκέψεις μου κάτι που αμέσως μετά μου έδωσε το ερέθισμα να προχωρήσω στην έκδοση του βιβλίου. Το μόνο που είχα ήταν το γράψιμο σαν μια νησίδα ανεξαρτησίας και ελευθερίας έγραφα τους καημούς μου, τα προβλήματα μου. Οι ιστορίες άρχισαν να γίνονται πολλές τόσο σε επίπεδο ανεκδοτολογικό με ιστορίες τραγέλαφου αλλά και δημοσιογραφικές ιστορίες για το αξιόμαχο» πρόσθεσε ο συγγραφέας.
Για όσους έχουν υπηρετήσει την θητεία τους ξέρουν ότι ο στρατός είναι ένα ιδιαίτερο «συμβάν» στην ζωή του άνδρα και πως όσοι το ζουν από μέσα στην μετέπειτα «ζωή» τους βλέπουν πολλές ομοιότητες του θεσμού με το τρόπο λειτουργίας του ελληνικού κράτους γενικότερα.
«Όπως στον στρατό υπάρχουν οι πέντε που τρέχουν μόνιμα και άλλοι πέντε που λόγω βύσματος την βολεύουν και χώνονται έτσι και στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες κυριαρχεί αυτό και γενικά η ίδια κουλτούρα επικρατεί παντού στο δημόσιο» ανέφερε ο Θοδωρής.
Η παρουσίαση του βιβλίου «Στη Χώρα του Χωσέ» θα γίνει την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης στις 18:00. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Διευθύντρια του ΟΑΠΝ Φωτεινή Διάφα και ο Αρχειονόμος – Βιβλιοθηκονόμος Στέλιος Μήλιος σε μια συζήτηση που θα συντονίσει ο υπογράφοντας παρουσία του συγγραφέα.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr