Η εκπρόσωπος τύπου της Ευρωομάδας της ΝΔ μιλά στο Σωκράτη Μουτίδη
Το 2024 είναι εκλογική χρονιά για την Ευρώπη και ήδη άρχισαν τα μηνύματα ενθάρρυνσης για συμμετοχή στις κάλπες. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου και στην Ελλάδα θα γίνουν την Κυριακή 9 Ιουνίου.
Βρεθήκαμε στο Στρασβούργο για την πρώτη ολομέλεια της νέας χρονιάς και συναντήσαμε την εκπρόσωπο τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και μιλήσαμε για την Ευρώπη, τις επερχόμενες εκλογές, την άνοδο της Ακροδεξιάς, αλλά και κατά πόσο κινδυνεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Γιατί να ψηφίσουν οι Ευρωπαίοι;
Η προφανής απάντηση είναι γιατί αν δεν ψηφίσουμε, θα ψηφίσει και θα αποφασίσει κάποιος άλλος για μας, αλλά αυτή είναι μια γενικότερη απάντηση. Ξέρω ότι υπάρχει μια μεγάλη κόπωση στο εκλογικό σώμα, γιατί κάναμε πολλές εκλογές το τελευταίο διάστημα, οπότε ο κόσμος δεν είναι σε mood εκλογών.
Η ΕΕ είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας στην Ελλάδα και νομίζω ότι με τα χρόνια αυτά που έχεις, το θεωρείς δεδομένο και ξεχνάς. Ξεχνάμε τι έχουμε πετύχει και ότι ο βασικός σκοπός της ΕΕ δεν είναι άλλος από την ειρήνη. Ξεκίνησε από την σκέψη ότι αν έχουμε καλές σχέσεις μεταξύ μας, θα έχουμε λιγότερους λόγους να πολεμάμε. Και νομίζω ότι η Ουκρανία και η Γάζα που είναι πάνω από 100 μέρες τώρα αποδεικνύουν ότι η ειρήνη δεν είναι αυτονόητη. Ούτε και η δημοκρατία. Κοιτάξτε γύρω μας τον κόσμο, αλλά ακόμα και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία ή όσα συμβαίνουν στη Γερμανία. Όταν κάποιος δεν ψηφίζει είναι είτε γιατί αδιαφορεί, είτε γιατί σκέφτεται ότι δεν τον νοιάζει. Θυμάστε τι έγινε την εποχή των μνημονίων; Η Ελλάδα πλήρωσε ένα δυσανάλογο τίμημα λόγω εμμονικών σκέψεων ανθρώπων και το αποτέλεσμα είναι ότι χάσαμε το 23% του ΑΕΠ μας. Σκεφτείτε, όμως, τι έγινε στην πανδημία. Θα ήμασταν το ίδιο αν δεν υπήρχε η Ευρώπη; Δεν θα είχαμε το εμβόλιο τόσο γρήγορα και εύκολα αν δεν υπήρχε η Ευρώπη. Ο τρίτος λόγος να μην ψηφίσει κάποιος είναι να έχει κώλυμα. Αυτό λύνεται με την επιστολική ψήφο.
Ευελπιστείτε ότι θα έχουμε ποσοστό συμμετοχής άνω του 58%;
Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Η επιστολική ψήφος στην Ελλάδα θα διευκολύνει πολύ την προσέλευση. Θα είναι και κάτι καινούργιο. Απ’ ότι διάβασα και συζήτησα είναι μια διαδικασία πολύ απλή. Η αντιπολίτευση φέρνει αντιρρήσεις. Σε πολλές χώρες ψηφίζουν με επιστολική ψήφο οι πάντες. Πολύ σπάνια πηγαίνουν στα τμήματα. Πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει.
Η υψηλή συμμετοχή στις ευρωεκλογές μπορεί να ανατρέψει την άνοδο της Ακροδεξιάς;
Και λίγο διαισθητικά, αλλά και σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, πιστεύω ότι ο κόσμος βιώνει μια έντονη περίοδο ανασφάλειας. Πόλεμος, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, ο κόσμος θέλει από κάπου να πιαστεί. Σε τέτοιες στιγμές ανεβαίνει η ακροδεξιά.
Ο ψηφοφόρος της Δυτικής Μακεδονίας με τι κριτήριο θα πάει στην κάλπη;
Η Δυτική Μακεδονία είναι μια ειδική περίπτωση στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όλο αυτό που γίνεται στην Κοζάνη γίνεται με ευρωπαϊκά χρήματα. Η Ελλάδα έκανε πολύ μεγάλα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οπότε γιατί να αφήσεις στην τύχη αυτό το πράγμα; Είναι σημαντικό το ποιος μας εκπροσωπεί. Το Κοινοβούλιο έχει φωνή.
Ωστόσο ο Έλληνας πολίτης νιώθει μακριά.
Και από τη Βουλή νιώθει μακριά. Αν κοιτάξεις ένα νομοσχέδιο με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, δεν αγγίζει τον πολίτη. Όσο πιο μακριά είναι κάτι από τον πολίτη, τόσο πιο δύσκολο είναι να το αισθανθεί ως δικό του. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να βάζουμε προδιαγραφές και να φροντίζουμε, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να ωφεληθούν. Όλα αυτά εδώ γίνονται. Και βεβαίως παλεύει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά άλλα πετυχαίνει ο ένας και άλλα ο άλλος. Έχει σημασία ποιος διαπραγματεύεται.
Τι θα μπει από εσάς ως προτεραιότητα;
Η μεγάλη εικόνα στον κόσμο είναι περίπλοκη με νέες δυνάμεις που ανέρχονται. Σε αυτό το ευμετάβλητο σκηνικό υποτιμούμε το πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα που υπάρχει στην Ελλάδα. Το ότι έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση και μια οικονομία που έχει ανάπτυξη, είναι σημαντικό. Αυτό δεν πρέπει να κλονιστεί. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ως ένας πολύ καλός προορισμός. Δεν φοράω ροζ γυαλιά, σας μεταφέρω την οπτική των άλλων.
Τι είναι η Ευρώπη για σας;
Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου και η Ευρώπη το σπίτι μου. Είναι ένα μέρος της ταυτότητάς μου. Για τις νεότερες γενιές είναι αυτονόητα όλα αυτά, αλλά δεν ήταν πάντα. Χρήζει μεγάλων βελτιώσεων, αλλά είναι ένα μεγάλο καράβι που στη φουρτούνα μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς και πρέπει να τη διαφυλάξουμε.
Ακούστε το podcast εδώ: