600.000 στρέμματα γης δεσμευμένα για ΑΠΕ στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

3 Min Read

Κοινό μέτωπο ζήτησε η Γ. Ζεμπιλιάδου

Στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο της Πέμπτης, η επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα» κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου ανέφερε, εν μέσω άλλων, πως έχουν δεσμευθεί σχεδόν 600.000 στρέμματα γης στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την τοποθέτηση ΑΠΕ, χωρίς να γνωρίζουν πόσα από αυτά είναι παραγωγική γη και με αφορμή την αρνητική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου για τη νομική προσβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Αμύνταιο, ζήτησε κοινό μέτωπο από όλους τους εμπλεκόμενους (περιφερειακό συμβούλιο, βουλευτές, αγροτικούς συλλόγους, επιμελητήρια, πανεπιστήμιο και δημάρχους) για να προσφύγουν στο ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε να χαράξουν στρατηγική και να έχουν διαπραγματευτικά εργαλεία.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

«Προσπαθήσαμε ως παράταξη και ως περιφερειακό συμβούλιο να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση διότι φαινόταν πως γίνεται λεηλασία γης και κάποια στιγμή αθροίσαμε τη γη που έχει δεσμευθεί, όχι αυτή που έχει αδειοδοτηθεί ή είναι σε διαδικασία αδειοδότησης, αλλά ότι έχει να πάρει περιβαλλοντικούς όρους σημαίνει πως κάποιος δεσμεύσει τη γη και εφόσον αυτή η γη είναι δεσμευμένη (νοικιασμένη) για φωτοβολταϊκά δεν μπορεί να καλλιεργηθεί. Το τρομακτικό που ζήσαμε ήταν η μεγάλη αλλαγή των χρήσεων γης στα ορυχεία γιατί δεν είναι δυνατόν να έρχονται, σε αποκατεστημένες εκτάσεις που μπορούσαν να δοθούν άμεσα για γεωργικές καλλιέργειες, φωτοβολταϊκά» τόνισε η κ. Ζεμπιλιάδου και συνέχισε λέγοντας πως ο πλούτος που χάνεται είναι τεράστιος. 

Τέλος, η κ. Ζεμπιλιάδου ζήτησε να υπάρξει ενεργειακός χώρος για να μπορέσει να πέσει και το κόστος παραγωγής των αγροτών (το ελάχιστο 2GW), το λιγότερο 1 δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα αρδευτικά αλλά και για χρηματοδοτικά εργαλεία και να σταματήσει κάθε κατασκευαστική διαδικασία ΑΠΕ έως ότου συναποφασιστεί  μέσα από μια νόμιμη διαδικασία και ένα περιφερειακό χωροταξικό, το ποιες θα είναι οι χρήσεις γης, «για να μπορέσει να είναι δίκαιη αυτή η μετάβαση» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης ανέφερε για ακόμη μια φορά πως στέκεται δίπλα στους αγρότες και πως η θέση τους είναι ξεκάθαρη. «Τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να γίνονται και προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως θα πρέπει να βοηθηθεί ο πρωτογενής τομέας, όχι μόνο επειδή η περιοχή μας έχει μείνει πίσω αλλά επειδή είναι επιτακτική ανάγκη και το μεγαλύτερο κόστος και πρόβλημα των αγροτών είναι το ενεργειακό. Από τη στιγμή που χτίζονται μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στην περιοχή μας, θα ήταν σωστό να υπάρχουν και κάποια πάρκα τα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας» τόνισε ο κ. Κοκκαλιάρης.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση