Νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας
Δύο μήνες μετά το «κλείσιμο» των γηπέδων (11 Νοεμβρίου 2023), ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου ανακοίνωσαν πως οι θεατές θα επιστρέψουν στις κερκίδες των γηπέδων αλλά με νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας και πως σε περίπτωση που παραβιαστούν αυτά τα μέτρα τα γήπεδα θα κλείσουν ξανά από την επόμενη Κυριακή. Το άνοιγμα των γηπέδων θα γίνει από τις 12 Φεβρουαρίου με κάμερες και ταυτοπροσωπία.
Ο κ. Βρούτσης τόνισε πως το γήπεδο θα κλείνει οριστικά, αν υπάρχει οποιαδήποτε παράβαση της νέας νομοθεσίας, ενώ στη συνέχεια επισήμανε ότι από τις 6 Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία και από τις 7 Μαρτίου, όποιο γήπεδο δεν έχει εγκαταστήσει κάμερες, δεν θα μπορεί να έχει οπαδούς.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε τη διαδικασία με την ταυτοπροσωπία στα γήπεδα, ενώ τόνισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας κερκίδας για ηλικιωμένους που δεν θα έχουν smartphone, αλλά υποστήριξε ότι στόχος είναι να μην υπάρχουν εξαιρέσεις για κανέναν.
«Ο αθλητισμός ενώνει, δεν διχάζει. Δεν έχει χρώμα. Δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Πήγαμε με ένα νομοθετικό σχέδιο και το θετικό είναι ότι όλες οι πλευρές ήταν με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, να αποτρέψουμε την αθλητική βία. Το νέο νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει, αναβαθμίζει και θωρακίζει τα γήπεδα κατ’ εξοχήν του ποδοσφαίρου και ελπίζουμε όλα τα γήπεδα της χώρας. Είχε προηγηθεί και μια συμμαχία με όλους τους παράγοντες του αθλητισμού και όλων των ΠΑΕ. Συναντηθήκαμε με τα θεσμικά όργανα της Super League 1, της Basket League όπως και με την ΕΠΟ και δημιουργήσαμε μια συμμαχία» τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Συνέχισε λέγοντας πως από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον, μια νέα ΔΕΑΒ με αυστηρές κυρώσεις. Τα γήπεδα θα κλείνουν από την επόμενη Κυριακή σε περίπτωση ρίψης κροτίδων ή πυρσών και στόχος τους είναι να μην επηρεάσουν το πρωτάθλημα και τη βαθμολογία. «Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και του ποδοσφαίρου, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της UEFA και της FIFA αλλά η πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει την ασφάλεια του πολίτη, δεν υπάρχει υποκειμενική σκέψη για το αν θα κλείσουν ή όχι τα γήπεδα. Η ποινή είναι συγκεκριμένη, έρχεται η έκθεση της ΔΕΑΒ, το φύλλο του παρατηρητή και αποφασίζεται το κλείσιμο του γηπέδου την επόμενη Κυριακή. Έχω ευχηθεί να μην χρειαστεί να κλείσει κανένα γήπεδο. Να το χαιρόμαστε όλοι να χαιρόμαστε την ομορφιά του ποδοσφαίρου, αλλά αν δεν τηρηθούν αυτά, οι αγωνιστικές ή η αγωνιστική θα γίνεται χωρίς φιλάθλους» σημείωσε ο ίδιος.
Για την τοποθέτηση των καμερών στα γήπεδα ανέφερε πως αν δεν τηρηθεί, δεν θα ανοίξει κανένα γήπεδο και πως θα υπάρχει έλεγχος με ταυτοπροσωπία για το ποιος θα μπαίνει στα γήπεδα. «Προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε την αθλητική βία, που εκκολάπτεται μέσα στα γήπεδα» τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Μία ακόμα αλλαγή είναι μία λέσχη ανά έμβλημα κι η ρήτρα παραβατικότητας. «Θα παρακρατούμε λεφτά από το στοίχημα εφόσον οι ομάδες πέφτουν σε παραβατική συμπεριφορά. Αυτά τα λεφτά θα τα επιστρέφουμε στον αθλητισμό» σημείωσε ο ίδιος και κατέληξε λέγοντας πως στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στους παράγοντες του αθλητισμού και στους θεσμικούς εκπροσώπους καθώς όλοι θέλουν να πάει ψηλά ο αθλητισμός στη χώρα μας.
Ο κ. Παπαστεργίου από την πλευρά του σημείωσε πως στο υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης αισθάνονται χαρούμενοι γιατί αποτελούν και αυτοί κομμάτι αυτής της πολύ μεγάλης αλλαγής που συντελείται στο χώρο του αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου. «Οφείλουμε να παλέψουμε όλοι μαζί το φαινόμενο της βίας όπως αυτή εκφράζεται πέριξ ή και μέσα από τα γήπεδα και οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αυτές ώστε να μπορούν οι οικογένειες να πηγαίνουν στα γήπεδα χωρίς να φοβούνται ότι μπορεί να συμβεί κάτι» τόνισε ο ίδιος.
Συνέχισε αναλύοντας το πως θα γίνεται η ταυτοπροσωπία και σημείωσε πως η λύση για τη σωστή ταυτοπροσωπία θα έρθει μέσω της τεχνολογίας και το «κλείδωμα» του εισιτηρίου στο κινητό τηλέφωνο των ανθρώπων που θέλουν να εισέλθουν στο γήπεδο. «Η αγορά των εισιτηρίων συνεχίζεται με τον κλασικό τρόπο, όπως αγοράζαμε εισιτήρια από πλατφόρμες ιδιωτικές ή τις πλατφόρμες των ομάδων. Ούτως η άλλως το εξαγώγιμο προϊόν της αγοράς εισιτηρίου ήταν ένα QR code, ένα barcode και ένας αριθμός εισιτηρίου. Από εκεί και πέρα ερχόμαστε με αυτό τον αριθμό να χρησιμοποιήσουμε το gov. wallet, μία εφαρμογή που έχει αγκαλιαστεί ήδη από εκατομμύρια Έλληνες προκειμένου να μπορέσουμε να εισάγουμε το εισιτήριο εκεί. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κατεβάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε το wallet είναι να έχουμε εγγραφεί στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας. Η διαδικασία είναι απλή για αυτό και 4 εκατομμύρια Έλληνες έχουν ήδη εγγραφεί» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου και κατέληξε λέγοντας πως το ζήτημα των ηλικιωμένων που δεν έχουν smartphone είναι ένα ζήτημα που τους έχει απασχολήσει και είναι αντίθετοι στο να δημιουργήσουν οριζόντιες εξαιρέσεις, αλλά εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια θύρα σε κάθε γήπεδο για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.