Κλείνουν οι αγρότες το τελωνείο της Νίκης

7 Min Read

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων με μήνυμα για κάθοδο στην Αθήνα 

Με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων προχωρούν και οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους έτσι όπως αυτές αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της Νίκαιας την Τετάρτη στη Λάρισα. Η κορύφωση θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο τελωνείο της Νίκης, όπου οι αγρότες θα κλείσουν τα  σύνορα για τέσσερις ώρες και θα απαγορεύσουν τη  διέλευση κυρίως των φορτηγών που μεταφέρουν λιγνίτη προς τη Βόρεια Μακεδονία.

- Advertisement -

Εκπρόσωποι των μπλόκων από όλη τη Δυτική Μακεδονία, συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στα Κοίλα και αποφάσισαν τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα τους έως ότου ο Πρωθυπουργός τους καλέσει σε διάλογο, αλλά με ουσιαστικές λύσεις και προτάσεις. Ο πρωθυπουργός έλαβε το αίτημα των αγροτών και δήλωσε την προθυμία του να συναντήσει τους εκπροσώπους τους την ερχόμενη Δευτέρα και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, διάλογος θα γίνει μόνο στην περίπτωση που μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. 

Κινητοποίηση έγινε και χθες το μεσημέρι στο Τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, ενώ οι αγρότες των Γρεβενών έκλεισαν την Εγνατία Οδό για μια ώρα το μεσημέρι και το μπλόκο του Φιλώτα διέκοψε για μια ώρα την κυκλοφορία στο δρόμο Κοζάνης – Φλώρινας. 

«Ανοιχτός ο διάλογος αλλά με ανοιχτούς δρόμους»

Το βράδυ της Τετάρτης οι αγρότες έστειλαν υπόμνημα στον πρωθυπουργό με εννέα από τα αιτήματα τους, με τον ίδιο να τονίζει πως ο διάλογος με τους αγρότες είναι ανοιχτός, όσο θα είναι ανοιχτοί και οι δρόμοι. Συνέχισε λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο» και αναφέρθηκε στα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και στις κυβερνητικές προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος.

Συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις ζητούν οι αγρότες με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το πως θα καλλιεργήσουν τη νέα περίοδο, εν μέσω άλλων, και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των αγροτών και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κ. Γ. Καραΐσκος στην ΕΡΤ, οι απαντήσεις που παίρνουν εδώ και τρεις μήνες είναι πάντα οι ίδιες και σημείωσε πως αν δεν πάρουν απαντήσεις που να τους ικανοποιούν ώστε να υπάρξει συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας, θα πυκνώσουν τα μπλόκα και θα κλείσουν τους δρόμους. 

Ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την επίσκεψη του στο μπλόκο του Μοναστηρίου στον Δομοκό  δήλωσε ανοιχτός και διαθέσιμος για διάλογο με τους αγρότες, επισημαίνοντας πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών. Ό,τι κάνουμε, όμως, πρέπει να γίνει προσεκτικά γιατί ελεγχόμαστε από την Ε.Ε.» και στη συνέχεια απηύθυνε κάλεσμα για συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συντονιστικού των μπλόκων τονίζοντας πως τα προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο και ότι υπάρχουν απαντήσεις για όλα.

Με τη σειρά του ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σημείωσε πως οι αγρότες ζητούν την τροποποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και όχι την κατάργηση της καθώς αυτό θα σήμαινε απώλεια 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ διαχώρισε τα αγροτικά αιτήματα στα μη υλοποιήσιμα και σε αυτά που απαιτούν δουλειά, τονίζοντας πως βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. 

Τα αιτήματα των αγροτών

Τα εννέα βασικά αιτήματα των αγροτών που καθορίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας, είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με θεσμοθέτηση του αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά η Kwh στο αγροκτηνοτροφικό ρεύμα και επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ. Επίσης ζητούν να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ, να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής, η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Ζητούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας, να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής, τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία

Η επιστολή περιλαμβάνει και ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, με το οποίο οι αγρότες ζητούν να τους κοινοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. 

Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως θεωρούν ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να τους κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών, χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.

Ζητούν να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών (συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και τη Β. Φθιώτιδα).

Ζητούν επίσης να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η πρώτη αρωγή σε όσους δεν την πήραν. «Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση τους.

Επίσης, ζητούν τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας από τον ΕΛΓΑ, αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν. Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας

Και τέλος, απαιτούν την άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης καθώς και την αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.

Μοιραστείτε την είδηση