Ζαχαράκη: Οι ΚοινΣΕΠ κρατούν τους ανθρώπους στον τόπο τους

7 Min Read

Μεγάλο το ενδιαφέρον για το 1ο συνέδριο για τις ΚοινΣΕπ στο Πανεπιστήμιο

Στα περιθώρια ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας που μπορεί να υπηρετήσει τους στόχους της συμπερίληψης, της ενσωμάτωσης και της καταπολέμησης των αποκλεισμών, έγινε αναφορά στο πλαίσιο του 1ου συνεδρίου για την καινοτομία και την κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, που έγινε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το περασμένο Σάββατο.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Το συνέδριο, στο οποίο παραβρέθηκε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας Θράκης) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πόσο πολύ μπορούν οι ΚοινΣΕΠ να στηρίξουν τη συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιφέρειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού σε μια περιφέρεια με τόσο σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη.

Ζαχαράκη: Σημαντικός ο αντίκτυπος που έχει η κοινωνική επιχειρηματικότητα στο δημογραφικό

Στο 1ο συνέδριο για την καινοτομία και την κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα παραβρέθηκε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη το περασμένο Σάββατο. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη από το Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας Θράκης) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής.

Η κ. Ζαχαράκη μίλησε για ένα θαύμα που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η εικόνα του Πανεπιστημίου παίρνει άλλη αξία εδώ. Είναι ένας χώρος που περιποιεί τιμή σε φοιτητές και φοιτήτριες».

Στόχος του συνεδρίου ήταν η προώθηση της κοινωνικής συνοχής μέσα από δράσεις καινοτομίας και κοινωνικής συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας. «Αυτές οι 38 συνεταιριστικές επιχειρήσεις κοινωνικού αποτυπώματος αφήνουν ένα μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα. Το 2024 βάζουμε σε προτεραιότητα την κοινωνική καινοτομία και τη διευκόλυνση στη χρηματοδότηση της. Όλες οι ηλικίες μπορούν να ξεκινήσουν μια κοινωνική επιχείρηση» είπε η κ. Ζαχαράκη.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να έχει στο δημογραφικό «σε μια περιοχή που καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις από τη μείωση γεννήσεων και το να βρίσκεις λόγο να μένεις στον τόπο σου είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη».

«Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι ένας θεσμός που γνωρίζει απήχηση και βοηθά τις τοπικές κοινωνίες να αναπτυχθούν με δίκαιο τρόπο» ανέφερε o υφυπουργός Εσωτερικών Στάθης Κωνσταντινίδης και έκανε λόγο για σημαντικό πεδίο δράσης για τη Δυτική Μακεδονία «που περνάει αυτό τον κάβο του μετασχηματισμού». «Αυτό που θέλουμε είναι οι επενδύσεις που δημιουργούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Θεοδουλίδης μίλησε για έναν καίριο τομέα κοινωνικής ανάπτυξης που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την περίοδο, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή. Μάλιστα, έκανε λόγο για την ένταξη σχετικού μαθήματος επιλογής στα προγράμματα σπουδών των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.  

Όπως αναδείχθηκε από τις εισηγήσεις, η κοινωνική οικονομία έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας, ενώ το επιχειρηματικό αυτό μοντέλο ταιριάζει στην ελληνική περιφέρεια και ιδίως στη Δυτική Μακεδονία, που μετασχηματίζει την οικονομία της και διψάει για έξυπνες ιδέες και θέσεις εργασίας. Όπως προέκυψε, ο θεσμός των φορέων της αλληλέγγυας οικονομίας προσφέρεται για την υπηρέτηση των στόχων της συμπερίληψης, της ενσωμάτωσης και την καταπολέμηση των αποκλεισμών.

Μέσα από τη συζήτηση απαντήθηκαν ερωτήματα, όπως πώς δημιουργούνται οι ΚοινΣΕΠ και ποιοι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές. Το σημαντικότερο συμπέρασμα ήταν πως μέσα από τη δραστηριότητά τους αναδύονται ευκαιρίες ενδυνάμωσης και ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Η Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε: «Μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 και ιδιαίτερα του προγράμματος ”Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή” του ΕΣΠΑ, ακολουθώντας τη σύσταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχεδιάστηκε διακριτή προτεραιότητα για την κοινωνική καινοτομία με προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση της θεσμικής και επιχειρησιακής ενδυνάμωσης των εμπλεκόμενων φορέων, δράσεις για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας με στόχο την αύξηση της απασχολησιμότητας ανέργων και ειδικά ευάλωτων ομάδων, μηχανισμούς και εργαλεία για τον συντονισμό των δημόσιων πολιτικών και την απλοποίηση των διαδικασιών, καθώς και ανάπτυξη ειδικών χρηματοοικονομικών εργαλείων για την ανάπτυξη του θεσμού στη χώρα».

Για το μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα μίλησε ο Πρόδρομος Πύρρος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ενώ η βουλευτής Επικρατείας Νεφέλη Χατζηιωαννίδου μίλησε για την καινοτομία και την κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα.

Συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης, ενώ χορηγός επικοινωνίας το Επιμελητήριο Κοζάνης. Μετά το πέρας των εργασιών, ακολούθησε έκθεση- παρουσίαση των 14 Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Επίσκεψη της Σοφίας Ζαχαράκη στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Κοζάνης

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην περιοχή η κ. Ζαχαράκη επισκέφθηκε τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Κοζάνης.

Την Υπουργό υποδέχτηκε, εκ μέρους του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Κοινωνικής Μέριμνας Βασίλης Παπαποστόλου, ξεναγώντας την στους χώρους της δομής.

Κατά τη διάρκεια των επαφών, η Υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Υπεύθυνο Έργου Δημήτριο Λεούδη και την Κοινωνική Λειτουργό της δομής Νόπη Σερσέμη, για τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, για τις καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα, ακούγοντας παράλληλα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η δομή κατά την υλοποίηση του έργου της, καταγράφοντάς τες με προσοχή.

Η κ. Ζαχαράκη, αφού έδειξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δράσεις του Ξενώνα, δεσμεύτηκε στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών της δομής, προς όφελος των φιλοξενούμενων γυναικών.

Μοιραστείτε την είδηση