Στην προαγωγή του υγιούς ανταγωνισμού στοχεύουν οι φορείς
Ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας έδωσαν το πρωί της Τετάρτης, στην κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Ποντιακού Πολιτισμού, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς όπου έδειξαν πως «το ευ αγωνίζεσθαι είναι ασπίδα στην οπαδική βία».
«Αυτό που θέλουμε όλοι είναι το μέλλον μας, τα παιδιά μας, τα μετάλλια μας, γιατί αυτά είναι στην πραγματικότητα τα μετάλλια μας, το μέλλον της χώρας αυτής, να είναι υγιή ψυχή τε και σώματι» τόνισε ο τετράκις Ολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών, Πύρρος Δήμας ο οποίος στάθηκε στους νέους και τον πρωταθλητισμό. Ο κ. Δήμας σημείωσε πως η αξία του αθλητισμού για έναν νέο βασίζεται στην ολυμπιακή ιδέα, στον σεβασμό προς τον εαυτό του, τους συμμαθητές του, τους συναγωνιστές του, τους συναγωνιστές του και τους ανθρώπους γύρω του.
«Ο αθλητισμός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σώσει τα νέα παιδιά» τόνισε ο κ. Δήμας και συνέχισε λέγοντας πως ο αθλητισμός έχει σώσει και τον ίδιο από το περιβάλλον που ζούσε, με όλες τις δυσκολίες που υπήρχαν και πως μέσω του αθλητισμού εξωτερίκευσε όλα τα συναισθήματα του. Ενώ στάθηκε και στο γεγονός πως ιδίως στις μεγάλες πόλεις δεν υπάρχουν αλάνες ή χώροι για να μπορέσουν τα παιδιά να βγουν από το σπίτι και να παίξουν, να αθληθούν, να αποσυμπιεστούν και να εξωτερικεύσουν την ενέργεια τους με αποτέλεσμα να περνούν δύσκολα και πρέπει να τους δοθεί αθλητισμός, πολιτισμός και όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να γίνουν καλύτεροι πολίτες καθώς πρόκειται για το μέλλον και το «αύριο» αυτού του τόπου.
Η Ολυμπιονίκης και Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου αναφέρθηκε στον αθλητισμό και τη γυναίκα και σημείωσε πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη ημέρα καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. «Από τη μια χάνεις ψυχές ανθρώπων και μάλιστα νέων παιδιών όπου ειλικρινά θα ήθελες να είναι απέναντι σου ως ακροατήριο, για να μπορέσεις να τους συνετίσεις αναφορικά με το θυμό που μπορεί να κρύβουν μέσα τους και να εκδηλώνεται με οποιαδήποτε μορφή, ειδικά μέσα στον πιο υγιή χώρο της κοινωνίας, τον αθλητικό. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι ένας θυμός έχει μια βάση και εμείς, αν μπορούμε να χαρακτηριστούμε ως σύμβολα γιατί ανεβάσαμε μια σημαία ψηλά και κλάψαμε για αυτήν, προσπαθούμε καθημερινά να έχουμε μια Ελλάδα πολύ καλύτερη σε σχέση με αυτή που ίσως παραλάβαμε ή αυτή που θα δώσουμε, δεν ξέρω αν τα καταφέρνουμε αλλά αυτούς τους προβληματισμούς θέλω να μοιραστώ και ότι παλεύουμε για μια καλύτερη Ελλάδα» τόνισε η κ. Πατουλίδου.
Η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης σημείωσε πως η ημέρα ήταν αφιερωμένη στον τρόπο που οι αρχές και οι αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι» μπορούν να θωρακίσουν τα παιδιά απέναντι στην οπαδική βία. «Τα παιδιά στη γυμναστική και την άθληση, αγωνίζονται με μετριοπάθεια, στοχοπροσήλωση, αυτοπειθαρχία και χωρίς να κινούνται επιθετικά προς τον αντίπαλο. Μεταλαμπαδεύουμε τις αρχές του αυτοσεβασμού και του σεβασμού προς τον αντίπαλο, την αποδοχή της νίκης και της ήττας και με αυτόν τον τρόπο, θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε στις δυνάμεις που προωθούν τον οπαδισμό, το σκοταδισμό και τη ρητορική του μίσους» τόνισε η ίδια και συνέχισε λέγοντας πως υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα από ανθρώπους που τραυματίστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν ή έχασαν τη ζωή τους από τη μαζοποίηση, την έλλειψη κριτικής διάθεσης και ακραίων οπαδικών συμπεριφορών.
«Η οπαδική βία είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει την κοινωνία μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης, Παντελής Ουσταγιαννίδης. Συνέχισε λέγοντας πως η πολιτεία καθώς και η Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης προσπαθούν μέσα από διάφορες δράσεις να την αντιμετωπίσουν, με κάποιες άμεσες ενέργειες που αποσκοπούν στην επίλυση και αντιμετώπιση του προβλήματος τη δεδομένη στιγμή αλλά οι πιο σημαντικές δράσεις είναι εκείνες που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση της νεολαίας και σημείωσε πως η κατάσταση στην περιοχή μας είναι πολύ καλύτερη από την υπόλοιπη χώρα αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά και να προλαμβάνουν τέτοια φαινόμενα. «Προσπαθούμε να μιλήσουμε στα παιδιά με τη γλώσσα που θέλουν να ακούσουν, τη γλώσσα της αλήθειας και να τους δώσουμε να καταλάβουν πως ο αθλητισμός είναι κάτι που πρέπει να ομορφαίνει τις ζωές μας και όχι να προκαλεί πόνο» κατέληξε ο κ. Ουσταγιαννίδης.
Η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού, Όλγα Πουταχίδου ανέφερε πως η οπαδική βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο τείνει να προς το να πάρει τις διαστάσεις μια μάστιγας και πως πρέπει να ενημερωθούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί για τις διαστάσεις και τις αρνητικές επιπτώσεις του φανατισμού. «Στόχος μας είναι αυτή η γνώση, να αποτελέσει μια βίβλο, φίλαθλων κυρίως συμπεριφορών και όχι οπαδικών αντιξοοτήτων με στόχο κατασταλεί πλήρως και να μηδενιστεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας».
Στην ευαισθητοποίηση των φορέων, των πολιτών και των μαθητών στάθηκε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού, Γιάννης Ιωαννίδης αναφέροντας πως τα παιδιά τα οποία βρίσκονται στην εφηβεία θα πρέπει όταν μπαίνουν σε έναν αθλητικό χώρο, να αντιλαμβάνονται πως τα χρώματα δεν μπορεί να χωρίζουν τους ανθρώπους και κατέληξε λέγοντας πως ο αθλητισμός πρέπει να παραμείνει αγνός και στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθαι.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr