Οι γυναίκες της Κοζάνης μιλούν για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

6 Min Read

114 χρόνια μετά την καθιέρωση της

Στις 8 Μαρτίου γιορτάζουν όλες οι γυναίκες που χρόνια πριν πάλεψαν για τα δικαιώματα τους αλλά και αυτές που ακόμα και σήμερα δίνουν καθημερινά μάχη για τα στοιχειώδη. Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας για να τιμήσει τη μνήμη των αγωνιστριών, αυτών που πίστεψαν στη δύναμη τους, έδωσαν μάχες για να μπορούν να έχουν οι γυναίκες σήμερα δικαιώματα και ισότητα και προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών το 1910 ώστε να καθιερωθεί ως η «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας», ενώ σε κάποιες χώρες έχει καθιερωθεί και ως εθνική αργία.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Η Αρχή της ισότητας είναι η κατάσταση στην οποία όλα τα άτομα σε μια συγκεκριμένη κοινωνία έχουν ίσα δικαιώματα και ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών δικαιωμάτων και της ισότητας ευκαιριών, και είναι η βασική αρχή για το δημοκρατικό πολίτευμα. Σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας, σε μία κοινωνία θα πρέπει να τηρούνται οι αξίες της ισονομίας (ισότητα των ανθρώπων απέναντι στο νόμο), της ισοπολιτείας (ίση πρόσβαση και συμμετοχή όλων στα δημόσια αξιώματα και τις αρχές), της ισοκρατίας (το κράτος ανήκει εξ ’ολοκλήρου σε όλους τους πολίτες) και της ισηγορίας (ελευθερία του λόγου).

Η κοινωνική ισότητα απαιτεί την απουσία επιβεβλημένων ορίων κοινωνικής τάξης ή κάστας και την ίση αντιμετώπιση σε άτομα με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις αρχές αυτές, όλοι οι άνθρωποι είναι ισάξιοι, ανεξαρτήτου φύλου, εθνικότητας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικής τάξης, εισοδήματος, γλώσσας, θρησκείας, ιδεολογίας και κατάστασης της υγείας του.

Παγκόσμιοι φορείς

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι ανισότητες εις βάρος των γυναικών υφίστανται ακόμη και σήμερα, στην έρευνα και τη θεραπεία για καταστάσεις υγείας μοναδικές για τις γυναίκες, για ευκαιρίες σε τομείς που σχετίζονται με την Επιστήμη, την Τεχνολογία, την Μηχανική και τα Μαθηματικά (STEM) και την αναγνώριση της συνεισφοράς των γυναικών σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την υγεία και στην λήψη αποφάσεων. Ο ΟΗΕ προβάλλει τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία του 21ου αιώνα και το μότο του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για το 2024 είναι «επενδύστε στις γυναίκες: επιταχύνετε την πρόοδο». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό και το κατά πόσο ορατές είναι οι γυναίκες στον αθλητισμό, τι γίνεται με την ίση αμοιβή για τις αθλήτριες ενώ αγωνίζεται συνεχώς για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, για την ισότητα των φύλων, για τον τερματισμό της έμφυλης βίας και για τη διασφάλιση δίκαιης αμοιβής για τις γυναικές.

Το επίσημο σάιτ για την παγκόσμια ημέρα των γυναικών αναφέρει χαρακτηριστικά «φανταστείτε έναν κόσμο ισότητας των φύλων. Ένα κόσμο χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις. Έναν κόσμο ποικιλόμορφο, δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς. Έναν κόσμο όπου η διαφορά εκτιμάται και γιορτάζεται. Μαζί μπορούμε να σφυρηλατήσουμε την ισότητα των γυναικών. Μπορούμε όλοι μαζί». 

Τι λένε οι γυναίκες της Κοζάνης

Γυναίκες καθημερινές, γυναίκες της «διπλανής πόρτας», μητέρες, νοικοκυρές, επαγγελματίες μίλησαν για αυτή την ημέρα, για τη σημασία της, για το αν υπάρχει ισότητα και αν οι γυναίκες έχουν πλέον δικαιώματα. 

Η κ. Ευαγγελία, νοικοκυρά και μητέρα δύο αγοριών ανέφερε, εν μέσω άλλων, πως οι γυναίκες πλέον υπερτερούν των ανδρών ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι πλέον πολύ εύκολα κάποια γυναίκα μπορεί να κατηγορήσει κάποιον για σεξουαλική παρενόχληση και κατά κάποιο τρόπο αυτό έχει «ευνουχίσει» τους άνδρες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Οι γυναίκες ακόμη προσπαθούν για την ισότητα» τόνισε η Ελένη, ιδιωτική υπάλληλος και στάθηκε στο κομμάτι των γυναικοκτονιών οι οποίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και υπογράμμισε πως οι γυναίκες πρέπει να μιλούν περισσότερο, να μη φοβούνται, να τολμούν και να ζητούν βοήθεια όταν τους προβληματίζει κάτι, όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ή όταν βρίσκονται σε κάποια επικίνδυνη κατάσταση. «Εν έτη 2024 υπάρχουν ακόμη ταμπού και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Έχει καλυτερέψει η κατάσταση, αλλά δυστυχώς υπάρχουν, ακόμη» τόνισε η ίδια.

«Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, μητέρες, γιαγιάδες, κόρες, αδερφές» ανέφερε η κ. Κατερίνα, μητέρα και ιδιωτική υπάλληλος, έδωσε αισιόδοξα μηνύματα για αγάπη και σεβασμό και τόνισε πως δεν πρέπει να ξεχαστούν οι παλιές παραδοσιακές συνήθειες. Κατέληξε λέγοντας πως αγαπά πολύ όλες τις γυναίκες και ελπίζει να τις αγαπούν και οι άντρες, όχι μόνο οι σύζυγοι τους αλλά όλοι οι άντρες που βρίσκονται στον περίγυρο τους, πατεράδες, αδελφοί, γιοί, αρκεί οι γυναίκες να μη μπερδεύουν την ισότητα με την ισονομία.

Άλλες γυναίκες που δεν θέλησαν να φανεί το πρόσωπο τους στάθηκαν στο ότι οι γυναίκες πλέον επειδή έχουν ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά, μπορούν να φύγουν πιο εύκολα από μια σχέση που δεν τους καλύπτει ή είναι επικίνδυνη. Κάποιες τόνισαν πως πλέον δεν υπάρχουν όρια και έχουν ξεπεραστεί (μιλώντας για τις γυναικοκτονίες), ότι οι γυναίκες είναι πιο πάνω από τους άντρες σε κάποιους τομείς, ενώ αρκετές ανέφεραν πως οι άνδρες έχουν χάσει πλέον το ρόλο τους, δεν είναι κυνηγοί και έχουν κρυφτεί πίσω από μια οθόνη.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση