Έδωσαν τέλος στα στερεότυπα στο Δ.Α.Κ. Κοζάνης

4 Min Read

«Κάθε παιδί, κάθε καρδιά, μια γιορτή»

Μια εξαιρετική εκδήλωση με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες Συνδρόμου Down και Αυτισμού διοργάνωσε η εταιρεία Kiefer, το πρωί της Πέμπτης στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κοζάνης, το οποίο «πλημμύρισε» με όμορφα χαμόγελα και αγνά βλέμματα και έδωσαν τέλος στα στερεότυπα καθώς άτομα με σύνδρομα down και αυτισμό έγιναν «ένα» με αθλητές και άλλα παιδιά. 

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι αλλά είμαστε όλοι ίσοι» τόνισε ο διευθυντής κατασκευαστικών έργων της Kiefer Θάνος Σκρέκας και συνέχισε λέγοντας πως το μήνυμα της εκδήλωσης είναι πως οι συνάνθρωποι μας που έχουν οποιαδήποτε αναπηρία, μπορεί να είναι διαφορετικοί από εμάς αλλά είναι αναπόσπαστο μέλος της κοινωνίας μας και πρέπει να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις ώστε να έχουν την ευκαιρία να ζουν σε ένα περιβάλλον ευκαιριών, αποδοχής και σεβασμού.

Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο και μετά την εξαιρετική έναρξη με το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, έγιναν αγώνες Τζούντο – Ταεκβοντο – Πάλης με επίδειξη αθλημάτων, στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης και μετά εισήλθαν τα Special Olympics Κοζάνης με την υποστήριξη του Συλλόγου Δρομέων Κοζάνης, διεξήχθησαν αγώνες στίβου (Μήκος άνευ φόρας και αγώνες ταχύτητας 40 μέτρων), αγώνες μπάσκετ, ποδοσφαίρου και στο τέλος έγιναν οι απονομές. Στους αγώνες συμμετείχαν τα παιδιά του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης, οι ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ FC Kozani καθώς και ο σύλλογος δρομέων υγείας Κοζάνης ενώ στο χώρο υπήρχε γιατρός και το ΕΚΑΒ Κοζάνης. 

«Αυτό το χρωμόσωμα 3 στο ζεύγος 21 είναι το ίδιο χρωμόσωμα που σήμερα μας ενώνει όλους προς μια κατεύθυνση, αυτή της συμπερίληψης, της συνεκπαίδευσης και της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα» υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού Όλγα Πουταχίδου.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down (World Down Syndrome Day) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Έλληνα ιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε από τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου Down (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21 = η 21η μέρα του 3ου μήνα του έτους), ενώ το 2011 o Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) υιοθέτησε τη διακήρυξη ορισμού της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για το Σύνδρομο Down.

«Είστε οι πραγματικοί αγωνιστές της ζωής, μας δίνετε δύναμη και κουράγιο και μας κάνετε να καταλαβαίνουμε πως καθημερινά ασχολούμαστε με ανούσια πράγματα και ξεχνάμε αυτά τα οποία είναι πραγματικά σημαντικά» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνος Κουρού. 


Σκοπός του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Σύνδρομο Down είναι η πληροφόρηση, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στο Σύνδρομο Down και απώτερος στόχος είναι η εξάλειψη της άγνοιας, του φόβου και των προκαταλήψεων, για την ουσιαστική και αποτελεσματική ένταξη των ατόμων με Σύνδρομο Down στην κοινωνία ως ισότιμων μελών αυτής. Τα τελευταία χρόνια έχει επιβεβαιωθεί ότι με την έγκαιρη παρέμβαση, την κατάλληλη εκπαίδευση, την αποδοχή και τη στήριξη του οικογενειακού και του ευρύτερου περιβάλλοντος, τα άτομα με Σύνδρομο Down αναπτύσσονται και φτάνουν στο ανώτατο δυναμικό τους, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στο κοινωνικό σύνολο και να γίνουν ενεργά μέλη του. Το μήνυμα του φετινού εορτασμού είναι
«Δώστε τέλος στα στερεότυπα».

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση