Στην Κοζάνη η «νομαδική» έκθεση των Τσέχων και Ελληνίδων Ηρωίδων

6 Min Read

Στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη η σπουδαία έκθεση

Στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης, η περιοδεύουσα διαπολιτισμική έκθεση που ξεκίνησε το ταξίδι της τον Οκτώβριο του 2023 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και θα φιλοξενείται στο φουαγιέ της βιβλιοθήκης έως και τις 12 Μαΐου.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Η κ. Lucie Kuligová του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας ανέφερε πως είναι πολύ χαρούμενη που η έκθεση μεταφέρθηκε από την Αθήνα στην Κοζάνη και συγκεκριμένα στη βιβλιοθήκη καθώς η Τσεχία έχει τις περισσότερες βιβλιοθήκες ανά κάτοικο στον κόσμο. Η έκθεση δημιουργήθηκε το 2020 στην Τσεχία από το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Βοημίας, για τα 100 χρόνια από τη θέσπιση της ψήφου για τις Τσέχες. «Η έκθεση έχει κάνει μεγάλο τουρ στην Τσεχία, έχει μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό, έχει γίνει εκπομπή στην τηλεόραση και έχει βγει και σε βιβλίο. Δεν ήθελα να φέρω απλά στην Ελλάδα τις Τσέχες ηρωίδες αλλά ήθελα να γίνει μια σύμπραξη με μια σχολή Καλών Τεχνών και απευθύνθηκα στη σχολή στη Φλώρινα όπου δημιούργησαν το δεύτερο μισό της έκθεσης με τις Ελληνίδες ηρωίδες. Θεωρώ πως αυτή η έκθεση είναι ένα μάθημα ιστορίας που αφορά τις Ελληνίδες γυναίκες αλλά και τις Τσέχες και γιατί ήταν σημαντικές για τον παγκόσμιο πολιτισμό» σημείωσε η ίδια. 

Η έκθεση «Τσέχες και Ελληνίδες Ηρωίδες» παρουσιάζει συνολικά εξήντα προσωπικότητες που αποτελούν πρέσβειρες – η κάθε μια στον τομέα της – για την ιστορία της Τσεχίας και της Ελλάδας και συνδιαλέγονται με επιτυχία με την αγωνία της αληθινής αξίας των πραγμάτων. Διατρέχοντας κανείς την ιστορία των δύο χωρών, συναντά πληθώρα πνευματικών γυναικών που δίνουν το παράδειγμα και το έναυσμα για διεξόδους σε μεγαλύτερες εικόνες και ιδέες, και στο σύνολό τους διαμορφώνουν το πνεύμα του τόπου τους.

«Πρόκειται για γυναίκες που μας εμπνέουν με το όραμα τους, το έργο τους, τον αγώνα τους, την τέχνη τους, την επιστημοσύνη τους και αποτελούν λαμπρά παραδείγματα για τη σύγχρονη γυναίκα για να παλεύει για τους στόχους της, να υλοποιεί τα οράματα της και να αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον» τόνισε η κ. Ελένη Γρίβα Αντιπρύτανις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και συνέχισε λέγοντας πως η συγκεκριμένη έκθεση είναι ένας ύμνο στη γυναικεία προσφορά, στο μεγαλείο ψυχής και στην προσήλωση, στους στόχους και τα οράματα ενώ στάθηκε και στη συμβολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη συγκεκριμένη έκθεση που έδειξε για ακόμη μια φορά την εξωστρέφεια του και τη διάθεση του για συνέργειες και δημιουργικές συμπράξεις. 

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας και της δημιουργικής συνεργασίας φοιτητών της Σχολής Ντιζάιν και Τέχνης του Λάντισλαβ Σούτναρ, του Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βοημίας, Πίλσεν (Σούτναρκα) και φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Γιάννης Ζιώγας, καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας υπογράμμισε πως οι γυναίκες στα πορτραίτα είναι παραδείγματα ενδυνάμωσης μέσα στη συνθήκη της πραγματικότητας που ζούμε. Συνέχισε λέγοντας πως η συγκεκριμένη έκθεση έχει μια πορεία περίπου έξι χρόνων λόγω της πανδημίας και βοήθησε στην ενδυνάμωση τους ως ομάδα. «Αυτή η έκθεση γίνεται όλο και πιο επίκαιρη λόγω και της διάστασης που έχουν πάρει οι γυναικοκτονίες και αφορά την ενδυνάμωση των γυναικών πρωτίστως και εν συνεχεία όλων των ανθρώπων που καταπιέζονται από οποιαδήποτε εξουσία που τους ισοπεδώνει. Αυτές οι γυναίκες μπόρεσαν να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια και η συμβολή τους έχει μείνει διαχρονικά στην ιστορία» σημείωσε ο κ. Ζιώγας.

Η Πολυτίμη Φαρμάκη, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράμμισε πως αυτές οι γυναίκες έχουν το ρόλο της σημερινής «influencer» κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα νέα παιδιά. «Κάθε μια από αυτές τις γυναίκες έχει να δώσει μια διαφορετική διάσταση και μπορούν να αποτελέσουν ένα πρότυπο για τα παιδιά μας. Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε μια άλλη διάσταση και να δώσουμε μια νέα πνοή στον πολιτισμό στη Δυτική Μακεδονία».

Εξήντα φοιτητές και δέκα καθηγητές ανέτρεξαν και συνδιαμόρφωσαν τα πορτραίτα των Ηρωίδων γυναικών και αναζήτησαν την δημιουργικότερη εικαστική  έκφραση για την κάθε προσωπικότητα, ενώ γιόρτασαν με αυτόν τον τρόπο τους θριάμβους τους, κατανοήσαν τα  κατορθώματά τους, τιμήσαν την προσήλωση και απόδωσαν με την εργασία τους ευγνωμοσύνη.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Κοζάνης υπογράμμισε πως η έκθεση έχει να κάνει με τις ηρωίδες που κατάφεραν στο πέρας του χρόνου να αλλάξουν το ρου της ιστορίας. «Στην έκθεση υπάρχουν γυναίκες που κατάφεραν να φέρουν τα πάνω – κάτω στον πολιτισμό, την πολιτική και την επιχειρηματικότητα. Η γυναίκα ως φύση έχει την ίδια δυναμικότητα όπου και αν βρίσκεται». 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση