Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση προς τιμήν του Αθανάσιου Νανόπουλου

5 Min Read

Αφιέρωμα στον Κοζανίτη αθλητή

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αφιερωμένη στον αείμνηστο Κοζανίτη Πρωταθλητή Ξιφασκίας κατά τα έτη 1936 – 1949, Διεθνή Μετρ ντ’ αρμ και αρχηγό της Ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου του 1948, Αθανάσιο Νανόπουλο (1911 -1992), με θέμα «Ένας Κοζανίτης Πρωταθλητής Ξιφασκίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948 – Στάδιο Γουέμπλεϊ».

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Αφορμή για την εκδήλωση ήταν η δωρεά όλων των αθλητικών και στρατιωτικών μεταλλίων, παρασήμων, κυπέλλων, των αγωνιστικών του σπαθιών, σπάνιου φωτογραφικού υλικού και αρχείου από την κόρη του, κ. Άννα Νανοπούλου προς το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης. 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Πολυνείκης Αγγέλης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης, ο Αντιπρόεδρος του «Εθνικού» Κοζάνης Ευάγγελος Παππάς και ο τέως Πρόεδρος της ομάδας Ιωάννης Κορκάς ενώ μίλησαν ο Δρ. Στράτος Ηλιαδέλης, οφθαλμίατρος και διευθυντής σύνταξης των «Ελιμειακών» του Συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης και η κόρη του τιμώμενου, Άννα Νανοπούλου. 

Η κ. Νανοπούλου ανέφερε πως για πάνω από μια εικοσαετία, ο πατέρας της, πρωταγωνίστησε στην ξιφασκία και δόξασε την Ελλάδα. «Η χώρα δεν είχε ιδιαίτερη επίδοση σε αυτό το άθλημα και με τον πατέρα μου μπόρεσε και κατήγαγε διεθνείς νίκες με αποκορύφωμα την κατάληξη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948 όπου δόξασε τη χώρα του, νιώθοντας φοβερή συγκίνηση και περηφάνια» τόνισε η ίδια. Συνέχισε λέγοντας πως στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, την κοιτίδα του τοπικού πολιτισμού, θα εκτίθενται μόνιμα όλα αυτά τα κειμήλια τα οποία είναι περιζήτητα από πολλά μουσεία, διεθνώς.

Οι δημοσιογράφοι και αθλητικογράφοι της εποχής, τόνιζαν την ανάγκη του να δώσει η πολιτεία ώθηση στο άθλημα της ξιφασκίας μετά από τις «χρυσές» σελίδες που έγραψε ο Αθανάσιος Νανόπουλος.

Ο Αθανάσιος Νανόπουλος ήταν Πρωταθλητής ξιφασκίας στην Ελλάδα προπολεμικά και μεταπολεμικά, Διεθνής πρωταθλητής με διάκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες 1948 και στα τρία ομαδικά αθλήματα ξίφους, Flore, epee και champre. Από το 1928 έως το 1948 ήταν παναθλητής σε όλα τα αγωνίσματα στίβου και το ακόντιο, κατέκτησε το Κύπελλο Φουστάνου το 1937, συμμετείχε στην ΧΙV Ολυμπιάδα την 29η Ιουλίου 1948 στο Αυτοκρατορικό Στάδιο του Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. 

«Η τιμή είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί είμαστε σε μια εποχή που επιζητούμε να έχουμε ινδάλματα και πρότυπα και ο κ. Νανόπουλος στην εποχή του ήταν ένα πρότυπο, συνεχίζει να είναι και πρέπει να συνεχίσει να είναι και για τους νέους της περιοχής μας. Η περιοχή μας μπορεί να έχει διακρίσεις και ας αγωνιστούμε όλοι για αυτές» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης. 

Ήταν πτυχιούχος της Στρατιωτικής Σχολής Γυμναστικής και διεθνής maitre d’armes (οπλοδιδάσκαλος) και μαίτρ σωματικής αγωγής. Εισήλθε στο αυτοκρατορικό στάδιο του Γουέμπλεϊ το 1948 με την Ελληνική ομάδα των πρωταθλητών (Δομνίτσα Λανίτη, Γιώργο Βήχο, Κυριακίδη κλπ.) κρατώντας την Ελληνική σημαία. Ήταν μαθητής του Ούγγρου πρωταθλητή ξίφους Μπάρκα στην Στρατιωτική Σχολή γυμναστικής, τον οποίο νίκησε σε ελληνοουγγρικό αγώνα το έτος 1937. Επίσης νίκησε τον Ιταλό πρωταθλητή Κολόνα στους οπλομαχητικούς Αθηνών – Μπάρι σε αγώνα του Πανελληνίου Αθλητικού Συλλόγου.

«Όταν μας παρέδωσε τα μετάλλια η κ. Νανοπούλου έμεινα άφωνος από το μέγεθος και την ποσότητα των μεταλλίων» τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Πολυνείκης Αγγέλης.

Ήταν καθηγητής ξιφασκίας του τότε Διαδόχου και μετέπειτα Βασιλέα Κωνσταντίνου και Πρωταθλητής Ελλάδας στο ξίφος μονομαχίας το 1948. Ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Αθηναϊκής λέσχης, διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών αγώνων με διαρκή αγώνα για την μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία. Ήταν μέλος της Ένωσης συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς αγώνες (ΕΣΦΑ).

«Είναι ένας φόρος τιμής προς τον Αθανάσιο Νανόπουλο, πρωταθλητή και Ολυμπιονίκη ενός αθλήματος που ακόμα και σήμερα δεν είναι τόσο γνωστό» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης.

Πολέμησε στην ελληνική εκστρατεία στην Αλβανία 1940-1941 και αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών (Παράρτημα Κοζάνης) από το 1968 έως το 1988 και ήταν ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών. Παντρεύτηκε την Κοζανίτισσα Μαρίνα Κοντού του Δημητρίου και απέκτησε δύο κόρες την Αγνή Αθηναίου καθηγήτρια Αγγλικής φιλολογίας και την Άννα Νανοπούλου – Τζίτζικα, συμβολαιογράφο και τέσσερα εγγόνια.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση