Τοποθέτηση της Βουλεύτριας Φλώρινας της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα
Η Πέτη Πέρκα άσκησε κριτική στην τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορούσε στην ανάθεση αρμοδιοτήτων στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) για δράσεις πολιτικής προστασίας. Ειδικότερα ανατίθενται στο Τ.Ε.Ε. καθήκοντα υλοποίησης και διαχείρισης δράσεων του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ». Σημειώνεται ότι ενώ το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πολιτική προστασία είναι σχεδόν μηδενικό ταυτόχρονα έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο με τις αποκαλύψεις για υπόνοια απάτης και νόθευσης του ανταγωνισμού σε έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ανέφερε χαρακτηριστικά «έχουμε καταθέσει μια επίκαιρη ερώτηση και μια Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) σχετικά με τις τουλάχιστον 110 αναθέσεις έργων σε 10 εταιρείες για τις οποίες διενεργούν έρευνα η εισαγγελία της ΕΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η πρώτη αναλύει το σκεπτικό της απόλυτης αντίθεσης μας στη συγκεντροποίηση των έργων με προϋπολογισμούς, που και για τα μέτρα της ΕΕ είναι εξαιρετικά υψηλοί, με προβλέψεις που στρέφονται ευθέως κατά του εξειδικευμένου και έμπειρου δυναμικού μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ύπαρξης ικανού μηχανισμού παρακολούθησης τους από την πλευρά της Διοίκησης και που πλέον δύσκολα θα απορροφήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η δεύτερη ζητά την κατάθεση όλων των εγγράφων από τα οποία θα διαπιστωθούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιλέγονται και δραστηριοποιούνται οι συγκεκριμένες εταιρείες».
Επέκρινε την κυβέρνηση ότι σε αυτή τη διαδικασία έχει εμπλέξει, φορείς που είχαν την έξωθεν καλή μαρτυρία, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο. «Μέχρι να πάρουμε απαντήσεις στις ερωτήσεις και ΑΚΕ που καταθέσαμε, μέχρι να υπάρξει η απαιτούμενη άποψη για το ρόλο του ΤΕΕ και αν μπορεί να ανταποκριθεί σε ότι αναλαμβάνει, είμαστε απόλυτα αντίθετοι με τη συγκεκριμένη τροπολογία, που επεκτείνει μια διαδικασία που έχει τα χαρακτηριστικά ‘’ξεπλύματος’’».
Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια αναζητούνται πόροι ενίσχυσης του ΤΕΕ για να αναπληρώσουν αυτό που πάντα ίσχυε και καταργήθηκε: την οικονομική αυτοτέλεια, άρα και την εν γένει αυτοτέλεια του ΤΕΕ, που οφειλόταν αποκλειστικά σε πόρους, που αποδεικνύονταν ανταποδοτικοί, των μελών του.
Ολοκλήρωσε την παρέμβασή της σημειώνοντας ότι «αν θέλετε μπορείτε, και καλό θα ήταν, να θεσμοθετήσετε την οικονομική ενίσχυση του ΤΕΕ. Αλλά όχι με τρόπους που προσομοιάζουν με εξαγορά του ισχυρότερου και ιστορικού φορέα επιστημόνων στη χώρα. Ιδού το αποτέλεσμα: το ΤΕΕ έχει ελαχιστοποιήσει τις παρεμβάσεις του σε τομείς για τους οποίους και έχει θεσμοθετηθεί, έχει υποβαθμίσει την εσωτερική του δημοκρατία και έχει γιγαντωθεί ως τμήμα του κρατικού μηχανισμού. Για αυτό το λόγο είμαστε κάθετα αντίθετοι στη συγκεκριμένη τροπολογία».
Δείτε εδώ την τοποθέτηση: