Η ιδιαιτερότητα της τοξοβολίας
Ο Αθλητικός Όμιλος Τοξοβολίας «Τοξόκλυτοι» ιδρύθηκε το 2013 λόγω της αγάπης προς το άθλημα της τοξοβολίας, με σκοπό τη διάδοση αυτού του ολυμπιακού αθλήματος στην πόλη της Κοζάνης και στην ευρύτερη περιοχή του νομού. Η τοξοβολία είναι ένα ιδιαίτερο άθλημα και έχει τη δική του φιλοσοφία καθώς πέραν της φυσικής ενδυνάμωσης, βασίζεται στην απόλυτη αυτοσυγκέντρωση.
Μέσα στα χρόνια, ο σύλλογος έχει καταγράψει πολλές και σημαντικές διακρίσεις σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, με τη μεγαλύτερη να είναι η 5η πανελλήνια θέση στο ομαδικό Α’ κατηγορία Ολυμπιακού Τόξου Ανδρών. Πρόκειται για ένα άθλημα το οποίο γίνεται σε εσωτερικό αλλά και σε εξωτερικό χώρο και ο σύλλογος τους χειμερινούς μήνες κάνει προπονήσεις στο ΔΑΚ Λευκόβρυσης και τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμοποιεί το γήπεδο της Κάτω Κώμης.
Ο σύλλογος μετράει 40 μέλη, εκ των οποίων η πλειοψηφία τους είναι παιδιά από ηλικίες 9 έως 17 ετών, και έχουν τμήματα ενηλίκων και ανηλίκων ενώ υπάρχουν οι αρχάριοι και οι προχωρημένοι για το αγωνιστικό επίπεδο. Τοξοβολία μπορεί να κάνει κάποιος από οκτώ ετών χωρίς να υπάρχει ηλικιακό ανώτερο όριο. Όπως ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου Χριστίνα Χιονίδου, η ηλικία των οκτώ ετών δεν είναι τόσο δεσμευτική καθώς εξαρτάται από το ανάστημα του παιδιού που θα πρέπει να «κουμαντάρει» το τόξο.
Σύμφωνα με την ίδια, στόχος του συλλόγου είναι να έχει περισσότερα παιδιά, να γίνει γνωστό το άθλημα και να εξοικειωθεί ο κόσμος με αυτό παρόλο που πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα και αποτελεί ολυμπιακό άθλημα. «Στόχος είναι να μεγαλώσει ο σύλλογος και να έχει περισσότερα παιδιά, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον σε οποιοδήποτε άθλημα. Θέλουμε να το γνωρίσει και να το αγαπήσει ο κόσμος όπως το αγαπάμε και εμείς» τόνισε η κ. Χιονίδου. Συνέχισε λέγοντας πως τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος έχει αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για το άθλημα και να ανταποκρίνεται σε αυτό, με ένα μικρό «διάλειμμα» κατά την περίοδο του κόβιντ που επηρέασε όλους τους κλάδους.
Η τοξοβολία, σύμφωνα με την ίδια, προσφέρει ηρεμία, αυτοπεποίθηση και ανεβάζει το ηθικό, ωστόσο χρειάζεται μεγάλη αυτοσυγκέντρωση και πειθαρχία ενώ παράλληλα βοηθάει στη συνολική ψυχολογία του αθλητή. Σε πρακτικό επίπεδο, χρειάζεται αρκετή δύναμη στα χέρια αλλά αυτό το καταφέρνουν με την εκγύμναση τους ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. «Οι δυσκολίες για κάποιον αρχάριο δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο θα ήταν σε κάποιο άλλο άθλημα, γυμνάζουμε τα χέρια και από εκεί και πέρα, ο καθένας κινείται και προχωράει σε επίπεδο ανάλογα με τη δυναμική των χεριών του. Εφόσον αγαπήσει το άθλημα, όλα γίνονται γιατί θεωρώ η τοξοβολία δεν ξεχωρίζει σωματότυπο και επίπεδο φυσικής κατάστασης» υπογράμμισε η ίδια.
Ο σύλλογος εκτός του ότι συμμετέχει σε αγώνες και διοργανώνει δράσεις, διοργάνωσε πρόσφατα και το πανελλήνιο πρωτάθλημα τοξοβολίας μικρών ηλικιακών κατηγοριών, το οποίο «βγήκε» έξω από την Αθήνα μετά από 24 χρόνια και ήρθε στο ΔΑΚ Λευκόβρυσης. «Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό, γιατί παρόλο που είμαστε ένας μικρός σύλλογος, οι αθλητές και οι γονείς των παιδιών μας βοηθούν πάρα πολύ στη διοργάνωση. Βάζαμε την ψυχή μας νυχθημερόν για να διοργανώσουμε το πρωτάθλημα, γιατί είναι δύσκολο να διοργανωθεί ένας τέτοιος αγώνας, να στηθούν οι στόχοι και να τακτοποιηθούν όλα τα ζητήματα, είτε γραφειοκρατικά είτε πρακτικά. Φέτος είχαμε την τιμή να μας ζητήσει η Ομοσπονδία να διοργανώσουμε το πανελλήνιο πρωτάθλημα για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα και έγινε σε ένα πραγματικά ιδανικό γήπεδο για τέτοιους αγώνες. Στην Αθήνα δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα γήπεδα, με εξαίρεση το ΟΑΚΑ». Όπως σημείωσε η ίδια, ήταν πολύ σημαντικό για το σύλλογο καθώς έμειναν όλοι ικανοποιημένοι, το feedback που πήραν ήταν εξαιρετικό, η διοργάνωση πήγε πολύ καλά και είχαν πολύ μεγάλη συμμετοχή αθλητών. Πάνω από 200 αθλητές από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στην πόλη μας, με διοργανώσεις τέτοιου επιπέδου να συμβάλλουν σημαντικά στον αθλητικό τουρισμό στην περιοχή μας.
Μέσα στις δράσεις του συλλόγου είναι και οι καθιερωμένοι, πλέον, αγώνες κλειστού χώρου στο ΔΑΚ Λευκόβρυσης. Το καλοκαίρι διοργανώνουν τουρνουά σε συνεργασία με τον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας ενώ φροντίζουν την παγκόσμια ημέρα του αθλητισμού να κάνουν ένα δρώμενο για να έχουν επαφή με τα σχολεία και να μάθουν τα παιδιά περισσότερα για την τοξοβολία.
Η γυμνάστρια και προπονήτρια της ομάδας, Αναστασία Κωνσταντινίδου ασχολείται περισσότερο με τις αναπτυξιακές ηλικίες και σημείωσε πως τα ίδια πλεονεκτήματα που έχει ένα παιδί στο αναπτυξιακό έχει και ένας ενήλικας. Δίνουν μεγαλύτερη βάση στη συγκέντρωση και τη στοχοπροσήλωση, δουλεύοντας περισσότερο το μυαλό, σε συνδυασμό με το σώμα και πολλές φορές και την ψυχή. «Είναι ένα άθλημα το οποίο στους ενήλικες μπορεί να δράσει σαν αγχολυτικό, να προκαλέσει ηρεμία σε μια έντονη καθημερινότητα, δουλεύουμε πάρα πολύ με τις ανάσες και είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Δημιουργεί πείσμα για να πετύχουμε το στόχο, θέλει αρκετή προπόνηση και δύναμη. Πρέπει να δουλεύουμε και το ψυχικό κομμάτι γιατί είναι πολύ δύσκολο να ανταγωνίζεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό για να πετύχεις σε χιλιοστά το στόχο που θέλεις».
Μιλώντας για τις επιτυχίες του συλλόγου, σημείωσε πως υπάρχουν αθλητές μέσα στο σύλλογο που με τη δική τους προσπάθεια και με την υποστήριξη του συλλόγου, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο κατάφεραν να ανέβουν στην Α’ κατηγορία ανδρών και γυναικών.
Ο σύλλογος παρέχει στους αρχάριους προστατευτικά δακτύλων, προστατευτικά χεριού, τόξο και φαρέτρα με βέλη, ωστόσο καλό είναι, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ένας τοξότης να πάρει το δικό του εξοπλισμό για να τον προσαρμόσει στα μέτρα και τις ανάγκες του καθώς πρόκειται για ένα άθλημα το οποίο «παίζει» στη λεπτομέρεια.
Η 14χρονη αθλήτρια Κυριακή Αρνίδου είναι μέλος του συλλόγου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και όνειρο της είναι να κάνει πρωταθλητισμό και να φτάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως ανέφερε, από μικρή ήθελε να ασχοληθεί με την τοξοβολία και είναι κάτι που το αγαπάει, την ηρεμεί ενώ παράλληλα το χαρακτηρίζει ως διασκεδαστικό άθλημα και το βλέπει ως μια διέξοδο από την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις της. «Το όνειρο μου είναι να φτάσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να γίνω πανελλήνια πρωταθλήτρια» τόνισε η ίδια και κατέληξε προτρέποντας συνομήλικους της αλλά και ανθρώπους όλων των ηλικιών να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο άθλημα.
Ο πατέρας της Κυριακής και αθλητής Γιώργος Αρνίδης, ασχολήθηκε πρώτη φορά με την τοξοβολία και έγινε μέλος της «οικογένειας» των «Τοξόκλυτων» λόγω της κόρης του και πλέον ασχολείται ενεργά και συμμετέχει σε αγώνες. «Είναι φανταστικά, μπαμπάς και κόρη μαζί. Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ ξανά, έβλεπα την κόρη μου να ασχολείται και ήθελα να το δοκιμάσω και εγώ και να ζήσω αυτή την εμπειρία μαζί της. Το βλέπαμε μαζί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε ταινίες και λέγαμε τι ωραίο που είναι και θέλαμε να το ζήσουμε. Είναι φανταστικό άθλημα και το προτείνουμε σε όλους. Είναι κάτι που σε ηρεμεί, θέλει πειθαρχία και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση αλλά παράλληλα είναι απαιτητικό σαν άθλημα».
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr