Ηλεκτρικά οχήματα, «πράσινα» ταξί και επενδυτικό ενδιαφέρον
Για επενδυτικό ενδιαφέρον που μόνο ακούμε και, προς το παρόν, δε βλέπουμε στην πράξη, έγινε λόγος στο Balkan Energy Forum που πραγματοποιήθηκε 23 – 25 Μαΐου στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης. Παράλληλα με αυτό, έγινε αναφορά, εν μέσω άλλων, στις ΑΠΕ, σε «πράσινα» ταξί και σε ηλεκτρικά οχήματα, σε Data Center και στο ΔΑΜ.
Μπροστά σε ένα «ευχάριστο πρόβλημα» βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, καθώς από τη μια πλευρά υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και από την άλλη ο «γρίφος» του πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η περίσσεια ενέργειας όταν αυτή υπάρχει. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), δρ. Αθανάσιος Δαγούμας. Κατά τον δρα Δραγούμα, οι κατευθύνσεις για την απορρόφηση της περίσσειας ενέργειας είναι τέσσερις: η αποθήκευση (μπαταρίες, αντλησιοταμίευση), η απόκριση ζήτησης, η δημιουργία νέας ηλεκτρικής ζήτησης (π.χ., από τα ηλεκτρικά οχήματα, τα κέντρα δεδομένων ή τον εξηλεκτρισμό των λιμανιών) και η αποθήκευση του υδρογόνου, που σταδιακά ωριμάζει, καθώς και της πράσινης αμμωνίας ή μεθανόλης.
ΣΠΕΦ:«Να μην ξανακάνει κανένας κανένα νέο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα»
«Αν υπάρχει μια συμβουλή που μπορώ εγώ να δώσω είναι να μην ξανακάνει κανένας κανένα νέο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα, ακόμα και αν έχει όρους σύνδεσης, γιατί θα το μετανιώσει στα επόμενα χρόνια πικρά»: με τη φράση αυτή ο Δρ. Στέλιος Λουμάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ). Συνέχισε λέγοντας πως υπάρχουν και άλλοι τομείς της οικονομίας στους οποίους μπορεί να επενδύσει κάποιος, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι αν δεν υπάρξει κάτι καταλυτικό, που θα αλλάξει την εικόνα της ζήτησης, αυτή δεν πρόκειται να αυξηθεί, ενώ το πιθανότερο είναι ότι οι παραγωγοί (ενέργειας από φωτοβολταϊκά) θα βιώσουν «κούρεμα» της τάξης του 35% ή και 50% στην παραγωγή τους στα επόμενα χρόνια.
Έχουν όντως «καταβροχθίσει» τα φωτοβολταϊκά τη γη της Δυτικής Μακεδονίας;
«Λένε πολλοί πως έχει γεμίσει φωτοβολταϊκά η Δυτική Μακεδονία. “Γέμισαν οι πλαγιές, δεν θέλουμε άλλο». Τι γίνεται στην πράξη; Τα λιγνιτικά πεδία στη δυτική Μακεδονία καταλαμβάνουν 242.479 στρέμματα, ενώ τα φωτοβολταϊκά που είτε είναι εγκατεστημένα είτε έχουν άδεια λειτουργίας ή άδεια εγκατάστασης 57.000 στρέμματα. Με άλλα λόγια, τα φωτοβολταϊκά αντιστοιχούν στο 1/4 της έκτασης που κατέχουν οι εκτάσεις της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων, των ορυχείων και των χώρων απόθεσης. Τα 1732 έργα φωτοβολταϊκών καταλαμβάνουν το 2,85% της καλλιεργήσιμης γης, όχι της γης υψηλής παραγωγικότητας, της συνολικής καλλιεργήσιμης γης» είπε από την πλευρά του ο Υπάτιος Μωυσιάδης, διευθύνων σύμβουλος της Wattcrop, η οποία -όπως διευκρίνισε- έχει αυτή τη στιγμή (στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας) στη Δυτική Μακεδονία έργα πλήρως αδειοδοτημένα, ισχύος 475 μεγαβάτ, που έχουν κατατεθεί και περιμένουν όρους σύνδεσης. «Αν αυτή τη στιγμή είχαμε όρους σύνδεσης στη Δυτική Μακεδονία, θα κάναμε επενδύσεις 475 εκατομμυρίων αύριο και θα λαμβάναμε εμείς το ρίσκο του πότε θα αποθηκεύσουμε, πού θα το πουλήσουμε και τι θα κάνουμε γενικά. Αλλά φτάσαμε σε ένα σημείο, που οι όροι σύνδεσης είναι πλέον πιο πολύτιμοι από το ίδιο το έργο το οποίο πάμε να εκτελέσουμε» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τάχθηκε κατά των επιδοτήσεων, επισημαίνοντας ότι δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά. Τo Balkan Energy Forum» διοργανώνουν ο Τομέας Μακεδονίας-Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών (ΥΜΑΘ) και η ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ._
Π. Καλλίρης: Χρυσή ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Στόχο εθνικό και χρυσή ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία χαρακτήρισε το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ Πελοπίδας Καλλίρης, ο οποίος επισήμανε ότι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μέσα σε 18 μήνες 32 δράσεις ύψους 791 εκ. ευρώ, ενώ υπάρχουν προσκλήσεις ύψους 728 εκ. ευρώ. «Τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα, ότι δεσμευτήκαμε το υλοποιήσαμε στους χρόνους που είπαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι προβλέπεται ενίσχυση επιχειρήσεων για επενδυτικά σχέδια ύψους 280 εκ. ευρώ, που θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι πως θα καλυφθούν. Όπως επισήμανε, με το πρόγραμμα που αφορούσε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι επενδυτικές αιτήσεις που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία φτάνουν τα 52 εκ. ευρώ και από αυτές προκύπτουν 1.177 νέες θέσεις εργασίας και τέλος, τόνισε ότι τον άλλο μήνα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα ύψους 100 εκ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις, ενώ σε συνεργασία με τα τοπικά επιμελητήρια υλοποιούνται δράσεις ύψους 46 εκ. ευρώ για upskill και reskill για νέους άνεργους, ενώ το 2025 προβλέπεται η αναδιάρθρωση του προγράμματος, η οποία θα λύνει ζητήματα που δεν είχαν προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό.
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Η υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χριστίνα Αλεξοπούλου επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση τεσσάρων σχετικών κρατικών προγραμμάτων που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε εξέλιξη το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που εισέρχεται στην τρίτη φάση και αφορά στην επιδότηση αγοράς νέων ηλεκτρικών οχημάτων, σκούτερ και ποδηλάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Όπως ανέφερε εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθούν τα ακριβή ποσά και η διαδικασία επιδότησης όσων ενταχθούν στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3». Για το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί», που δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες οδηγούς να αποκτήσουν ηλεκτρικό ταξί με ποσό επιδότησης κατ’ ελάχιστο 22.500 ευρώ, για το πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού» μέσω του οποίου επιδοτείται η εγκατάσταση δημόσια προσβάσιμων φορτιστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κα Υφυπουργός δείχνουν ότι σήμερα η Ελλάδα διαθέτει 5.472 δημόσια σημεία φόρτισης, ενώ ο αριθμός των κυκλοφορούντων ηλεκτρικών οχημάτων ανέρχεται σε 14.000.
Data Centers
Σε «πάρα πολύ σημαντικό τηλεπικοινωνικό κόμβο» εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα, χάρη και στο διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων (data centers) στη χώρα. Ωστόσο, η άναρχη ανάπτυξη των data centers μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, ενώ το γεγονός ότι η λειτουργία τους απαιτεί σημαντικές ποσότητες ενέργειας, επιβάλλει την ανάληψη δράσης για την ορθολογική χωροθέτησή τους, ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Πλέον είμαστε σε φάση που υλοποιούμε μια στρατηγική για τη χωροθέτηση των data centers» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε πως υπάρχει σχεδιασμός και για τη δυτική Μακεδονία. Προχωρώντας και πέρα από τα data centers, ο κ.Παπαστεργίου υπογράμμισε την ανάγκη «να μετράμε αυτό το οποίο καταναλώνουμε στην ενέργεια».
ΕΣΕΚ
Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Παναγιώτης Παπασταματίου, εκτίμησε πως οι στόχοι του ΕΣΕΚ είναι εφικτοί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ένωση έχει εκφράσει αντιρρήσεις για το μίγμα των τεχνολογιών μέσω των οποίων επιδιώκεται η επίτευξή τους. «Οι στόχοι είναι δυνατόν να επιτευχθούν για πολύ συγκεκριμένους λόγους: πρώτον, δεν υπάρχει τεχνολογικό ζήτημα -οι απαραίτητες τεχνολογίες είναι ώριμες, εμπορικά δοκιμασμένες και χρηματοδοτήσιμες. Δεύτερον, έχουμε την οικονομικότητα των επενδύσεων και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Και τρίτον, έχουμε την κοινωνική ανοχή ή αποδοχή. Πράγματι, υπάρχουν αντιρρήσεις και αντιδράσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό όμως είναι ένα φαινόμενο το οποίο καταρχάς αφορά οποιαδήποτε παραγωγική επένδυση γίνεται στη χώρα και νομίζω σε οποιαδήποτε δυτική δημοκρατία. Όμως, αν δούμε τις εθνικές μετρήσεις, η αποδοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ανάγκης για ενεργειακή μετάβαση και ύπαρξη φθηνής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καταγράφεται διαρκώς ως κατανοητή και απολαμβάνει της στήριξης της πλειονότητας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει πάντοτε οι επιχειρήσεις να προσεγγίζουν με εξαντλητικό διάλογο, με εξαντλητική ενημέρωση και με αίσθημα σεβασμού κάθε τοπική κοινωνία» σημείωσε.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ