Προβληματισμοί στις επιχειρήσεις της Κοζάνης λόγω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

7 Min Read

Επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις και τρωτά σημεία στην εφαρμογή του Υπουργείου

Ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης, το απόγευμα της Τετάρτης, ενημερώθηκε για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, για το εργατικό δυναμικό αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης προγραμμάτων μέσω της ΔΥΠΑ για την τρέχουσα περίοδο. Βασιζόμενοι στην έναρξη εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας  από 1η Ιουλίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης, διοργάνωσαν εκδήλωση στη οποία αναπτύχθηκαν διάφορα θέματα και έγινε σύντομη ενημέρωση για τα νέα επιδοτούμενα προγράμματα πρόσληψης εργαζομένων που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα ενημερώθηκαν για το ψηφιακό ωράριο, την ψηφιακή κάρτα εργασίας, το ψηφιακό αρχείο αδειών, την υποχρέωση του εργοδότη και την ευθύνη του εργαζομένου, τη μηχανογράφηση των επιχειρήσεων, τους τρόπους διασφάλισης εργοδότη και τα νέα έντυπα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, Γιάννης Μητλιάγκας τόνισε πως οι αλλαγές τις οποίες έχει κληθεί να ενσωματώσει ο μέσος επιχειρηματίας την τελευταία τριετία με τετραετία, είναι πάρα πολύ μεγάλες και κάθε μια προσθέτει από ένα βάρος και ένα άγχος με αποτέλεσμα οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν. «Θεωρούμε ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις και ό,τι έχει να κάνει με την ψηφιακή μετεξέλιξη, την ηλεκτρονικοποίηση συναλλαγών και διαδικασιών είναι μια αναγκαιότητα. Όμως όσο αυτές οι αλλαγές ενσωματώνονται και γίνονται κτήμα των επιχειρήσεων, θα πρέπει και δεν μπορούν να συμβαδίζουν με μέτρα όπως το τεκμαρτό, γιατί το σύνολο αυτών των παρεμβάσεων έχει το στόχο να εκσυγχρονίσει τις επιχειρήσεις αλλά και να δυναμώσει τη φορολογική διοίκηση και τους ελέγχους. Οπότε δε γίνεται και να εκσυγχρονίζουμε και να βελτιώνουμε μια κατάσταση από τη μια και παράλληλα να θέτουμε και να βάζουμε κανόνες που μας γυρίζουν πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αθανάσιος Νάζος, σύμβουλος εργασιακών ζητημάτων που εξειδικεύεται στο κομμάτι της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις και εισηγητής στην εκδήλωση, σημείωσε πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει ήδη εφαρμοστεί στις μεγάλες επιχειρήσεις εδώ και περίπου δύο χρόνια. Από 1η Ιουλίου θα ενσωματωθεί το λιανεμπόριο και η βιομηχανία ενώ το Σεπτέμβρη σειρά έχουν ο επισιτισμός και ο ξενοδοχειακός κλάδος και ως το τέλος του 2024 θα έχουν ενσωματωθεί και όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι. «Είναι ένα νέο μέτρο το οποίο θα κάνει ακριβή καταγραφή του χρόνου εργασίας των μισθωτών στο εσωτερικό της επιχείρησης, άρα πάμε σε νέα μοντέλα που μιλάμε για πραγματική απασχόληση, πραγματική αμοιβή. Νέο μέτρο, νέα κόστη για τις επιχειρήσεις. Σίγουρα θα είναι δύσκολη η εφαρμογή του στο 100% στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας» τόνισε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την πλήρη εφαρμογή της καταγραφής του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, το πρώτο μέλημα του Υπουργείου Εργασίας θα έπρεπε να ήταν να εναρμονιστεί το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, το νέο πληροφοριακό σύστημα καταγραφής των νέων εντύπων. Στη συνέχεια να εκδοθεί η εγκύκλιος που περιμένουν με όλες τις ερμηνευτικές που αφορούν το νόμο 5053 και κατ’ επέκταση να γίνει η εφαρμογή του μέτρου στην καταγραφή του χρόνου εργασίας, εφόσον έχει δοθεί μια παράταση έξι μηνών για να γίνει ένα τεστ στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Ο κ. Νάζος μίλησε για το νέο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, για το νέο εργασιακό Νομοσχέδιο βάσει του Ν.5053/2023, για την εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων εργασίας επισιτιστικών καταστημάτων, για τις οδηγίες εφαρμογής άρθρων του Ν.4808/2021, για τις ημέρες υποχρεωτικής και προαιρετικής αργίας σε ετήσια βάση, για την πρόσθετη εργασία εντός εβδομαδιαίας απασχόλησης, τη μερική εργασία, τη νυχτερινή εργασία και την υπερεργασία, τα χρονικά όρια εργασίας και τη διαμόρφωση προγράμματος απασχόλησης εμπορικών καταστημάτων, τα χρονικά όρια εξαντλήσεως άδειας αναψυχής, την υποβολή αδειών βάσει του νέου Συστήματος Εργάνη ΙΙ, το νέο κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, τις υποχρεώσεις τεχνικού ασφαλείας και τις προσαυξήσεις μισθών και ημερομισθίων λόγω προϋπηρεσίας.

Για την εφαρμογή που δίνεται δωρεάν από το Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Νάζος υπογράμμισε πως έχει πολλά τρωτά σημεία και είναι πολύ απλή κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, για τις επιχειρήσεις που έχουν αριθμό προσωπικού πάνω από δέκα άτομα, δεν μπορεί να λειτουργήσει. «Μιλάμε για προγράμματα τα οποία θα εγκατασταθούν στο εσωτερικό της επιχείρησης ψηφιακά και θα σκανάρουν τα QR code των εργαζομένων, άρα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος για να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά. Για λογισμικά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για επιχειρήσεις που καλύπτουν από ένα έως πέντε άτομα, το κόστος θα είναι μικρό, όμως οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από δέκα άτομα το κόστος θα είναι αρκετά μεγάλο» υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας πως πρέπει να εκπαιδευτούν και οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες πάνω σε αυτό καθώς πρόκειται για μια νέα εφαρμογή που τώρα θα μπει στην καθημερινότητα τους και γίνονται πάρα πολλά λάθη στην καταγραφή του χρόνου. 

«Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα, κυρίως στους εμπόρους συναδέλφους μιας και οι υποχρεώσεις μας πλέον όσο πάνε και γίνονται περισσότερο ηλεκτρονικές» σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης, Αθανάσιος Δραγατσίκας. 

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας από 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί σε όλα τα εμπορικά καταστήματα και σταδιακά θα «περάσει» και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό μέσο, με το οποίο ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα με ένα QR Code να μπει στην επιχείρηση και να καταγράψει το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες ώστε να καταπολεμηθεί η αδήλωτη αλλά και η υποδηλωμένη εργασία και να υπάρξει αποτελεσματικότητα στους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Δραγατσίκας αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση με τη θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου είναι να αποτυπωθούν οι πραγματικές ώρες που απασχολείται ο κάθε εργαζόμενος και να πληρώνεται ανάλογα αλλά και να περιοριστεί ή να εξαλειφθεί η «μαύρη» εργασία.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση