Έδωσαν.. σουτ στις εξαρτήσεις στο ΔΑΚ Κοζάνης μαζί με το ΚΕΘΕΑ

7 Min Read

Φιλικός αγώνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το ΕΣΠΑ Πολυδύναμο Κέντρο και η Κινητή Μονάδα Δυτικής Μακεδονίας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, βρέθηκαν στη Δυτική Μακεδονία και την πόλη της Κοζάνης, για να περάσουν το μήνυμα της συλλογικότητας αλλά και το ότι ο αθλητισμός προάγει μια «καθαρή» ζωή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών. Και τις τέσσερις χρονιές, η κινητή μονάδα πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τις κεντρικές δράσεις να γίνονται στην Κοζάνη. 

- Advertisement -

Φέτος, διοργάνωσαν έναν φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα, το απόγευμα της Τετάρτης στο ΔΑΚ Κοζάνης, όπου συμμετείχαν μέλη του ΚΕΘΕΑ και του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης αλλά και ποδοσφαιριστές της Α.Ε. Κοζάνης και του Μακεδονικού Κοζάνης, στέλνοντας ανοιχτή πρόσκληση προς διάφορες ποδοσφαιρικές ομάδες. «Ο διαμοιρασμός των ομάδων δεν έγινε ξεχωρίζοντας το ΚΕΘΕΑ από τις υπόλοιπες ομάδες, θέλαμε να είναι όλοι μαζί για να περάσουμε το μήνυμα της συλλογικότητας και ότι όλοι μαζί, χωρίς διακρίσεις, και με σεβασμό ο ένας προς τον άλλον, μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας, να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και ο καθένας να συνεχίσει τον αγώνα του» τόνισε η Γεωργία Ευαγγέλου, κοινωνική λειτουργός και θεραπευτικό προσωπικό στο Πολυδύναμο Κέντρο.  

Γεωργία Ευαγγέλου, κοινωνική λειτουργός και θεραπευτικό προσωπικό στο Πολυδύναμο Κέντρο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων είναι μια μονάδα θεραπευτικής αντιμετώπισης των νόμιμων και παράνομων εξαρτήσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και παρέμβασης για την προβληματική χρήση ή την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τον τζόγο και το διαδίκτυο. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι δωρεάν και εθελούσιας συμμετοχής, χωρίς χορήγηση υποκατάστατων. Βασικοί στόχοι είναι η σταδιακή μείωση της χρήσης με στόχο την πλήρη αποχή, η αλλαγή συμπεριφορών που σχετίζονται με τη χρήση, η αντιμετώπιση κρίσεων, η πρόληψη υποτροπής, οι παραπομπές σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως θεραπευτικές κοινότητες και μονάδες ψυχικής υγείας, όταν κρίνεται αναγκαία και η συμβουλευτική οικογένειας. Ενώ γίνεται αξιολόγηση και εκτίμηση αναγκών, συμβουλευτική και κινητοποίηση για έναρξη θεραπείας μέσω ατομικών και ομαδικών συναντήσεων και βραχεία παρέμβαση και θεραπεία εξωτερικής παρακολούθησης.

Ηλέκτρα Παπαδοπούλου, θεραπεύτρια στο Πολυδύναμο Κέντρο

Η Ηλέκτρα Παπαδοπούλου, θεραπεύτρια στο Πολυδύναμο Κέντρο ανέφερε πως ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών που είναι στις 26 Ιουνίου. «Πάμε μαζί είναι το φετινό μήνυμα του ΚΕΘΕΑ. Με εφαλτήριο την αλληλεγγύη, μέλη της θεραπευτικής ομάδας παράνομων ουσιών και της ομάδας τζόγου του Πολυδύναμου Κέντρου όπως και μέλη της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος στα Γιάννενα, σε συνεργασία με τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Α.Ε. Κοζάνης, του Μακεδονικού Κοζάνης και μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης έδωσαν το μήνυμα πως όλοι μαζί μπορούμε για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις, για μια καθαρή ζωή» σημείωσε η ίδια ενώ δεν παρέλειψε να σταθεί και στη θερμή υποστήριξη που είχαν από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Κοζάνης και την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κοζάνης. 

Συνέχισε λέγοντας πως η προσέγγιση του ΚΕΘΕΑ για την απεξάρτηση συμπεριλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τη συλλογικότητα. «Τέτοιες δράσεις όπως είναι ο ποδοσφαιρικός αγώνας, που ήρθαν διάφορες ομάδες για τον ίδιο σκοπό, να μεταδώσουν το μήνυμα της απεξάρτησης, είναι συνυφασμένες με αυτό που κάνουμε» τόνισε η Ηλέκτρα.

«Η αλληλοβοήθεια και η υποστήριξη είναι ένα επίσης θεραπευτικό μοντέλο. Αυτή η δράση έχει θεραπευτικό, συνεργατικό, αλληλέγγυο και ανθρωπιστικό χαρακτήρα» συμπλήρωσε η Σοφία Σιδηροπούλου, κοινωνική λειτουργός και θεραπευτικό προσωπικό στην Κινητή Μονάδα της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος.

Αριστερά η Σοφία Σιδηροπούλου και δεξιά η Ελένη Λούσιου κοινωνικοί λειτουργοί και θεραπευτικό προσωπικό στην κινητή μονάδα της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος

Η Κινητή Μονάδα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιεί εξορμήσεις εντός και εκτός αστικού ιστού. Στόχος της είναι η προσέγγιση και η βραχεία παρέμβαση σε άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν διαφορετικούς τύπους νόμιμων και παράνομων εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδι διαδίκτυο) διευκολύνοντας τη διασύνδεση τους με το Πολυδύναμο Κέντρο Κοζάνης, για έναρξη θεραπείας. Οι δράσεις της περιλαμβάνουν παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, συνεργασίες με δομές υγείας, κοινωνικής φροντίδας καθώς και άλλες υπηρεσίες δημοσίου χαρακτήρα. Επίσης, δράσεις πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, διεξαγωγή ατομικών συναντήσεων βραχείας παρέμβασης και παρεμβάσεις συμβουλευτικής και κινητοποίηση ατόμων στο δρόμο (Streetwork) ενώ η υποστήριξη των ατόμων πραγματοποιείται δωρεάν, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με σεβασμό στο απόρρητο και χωρίς διακρίσεις.

Για το μέλλον έχουν προγραμματίσει διάφορες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για να περάσουν το μήνυμα μιας καθαρής ζωής χωρίς εξαρτήσεις, όπως είναι οι προβολές ταινιών, μια εκ των οποίων θα γίνει την επόμενη Τρίτη στην αυλή της ΑΡΣΙΣ, ενώ την Τετάρτη θα γίνει πάρτι στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης με mocktails, δηλαδή κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ, και μουσική. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να περνάει κάποιος καλά και να είναι καλά χωρίς να χρειάζεται ουσίες και να είναι μακριά από εξαρτήσεις» υπογράμμισε η Σοφία. 

Με τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα, ακολούθησε η «κραυγή», μια συγκινητική και ταυτόχρονα δυναμική δράση, όπου όλοι οι συμμετέχοντες σχημάτισαν έναν κύκλο και φώναζαν τα ονόματα τους, δηλώνοντας πως είναι καλά. Είναι μια κίνηση που γίνεται συνήθως μετά από κάθε δράση που διοργανώνεται από το ΚΕΘΕΑ και στόχος είναι να «ακουστούν» τα μέλη του καθώς όταν βρίσκονται στη χρήση και την εξάρτηση, συνήθως σωπαίνουν και απομονώνονται ενώ στη διαδικασία της απεξάρτησης αρχίζουν να ακούγονται. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση