Γ. Κοκκαλιάρης: Η Κοζάνη δεν έχει χρόνο για άλλη λύση εκτός του ΣΗΘΥΑ

3 Min Read

Μονόδρομος ο ΣΗΘΥΑ για τις τηλεθερμάνσεις έδειξε η σύσκεψη στην Αθήνα

Μονόδρομος, φαίνεται πως είναι, η λύση του ΣΗΘΥΑ για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων της περιοχής, μετά τα όσα έγιναν στην κρίσιμη συνάντηση για το θέμα στην Αθήνα για τα αποτελέσματα της οποίας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ο Δήμαρχος Γιάννης Κοκκαλιάρης. Ο ίδιος είπε πως οι δήμαρχοι έθεσαν και τις «κόκκινες γραμμές» που αφορούν κυρίως στα οφειλόμενα προς την ΔΕΗ για τους ρύπους που ανέρχονται περίπου στα 95 εκατομμύρια και πως αν αυτά δεν σβηστούν ή μειωθούν με πρωτοβουλία του υπουργείου Ενέργειας τότε «δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε».

- Advertisement -

«Με έναν κύκλο εργασιών 6,5 εκατομμυρίων, δεν μπορούμε να συζητάμε για την επόμενη μέρα. Το θετικό είναι ότι η πρώτη κουβέντα του υπουργού ήταν ότι η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία δεν θα μείνουν χωρίς τηλεθέρμανση» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως έχουν προταθεί κάποιες τεχνικές λύσεις οι οποίες συζητούνται, όπως είναι οι λέβητες φυσικού αερίου και η ΣΗΘΥΑ. Ο δήμαρχος είπε πως επί του παρόντος άλλες προτάσεις δεν υπάρχουν και για να προκύψει κάποια άλλη θα χρειαστεί να εκπονηθεί μελέτη, η οποία απαιτεί πολύ χρόνο για να γίνει. «Η Κοζάνη δεν έχει χρόνο γιατί το 2025 οι μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα κλείσουν και το 2026 ή ίσως το 2027 θα κλείσει και η Πτολεμαΐδα 5» συμπλήρωσε. 

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την τιμή της τηλεθέρμανσης, η οποία όπως ανέφερε ο δήμαρχος, αν υπολογιστεί και το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα τότε θα έπρεπε να φτάνει τα 74 ευρώ ενώ τώρα η Κοζάνη πληρώνει 52,5 ευρώ την θερμική μεγαβατόρα. Με την χρήση του φυσικού αερίου η τιμή που προτείνεται είναι μεταξύ 80 -85 ευρώ, η οποία είναι συζητήσιμη. «Θα έχουμε τηλεθέρμανση και μετά το κλείσιμο των μονάδων. Το θέμα είναι σε τι τιμή θα την έχουμε. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σε ό,τι αφορά τις τηλεθερμάνσεις. Είναι συζητήσιμο το θέμα της τιμής, όλα τα συζητάμε, δεν έχει κλείσει κάτι και θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι πριν καταλήξουμε κάπου». Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με την ίδια συμμετοχή των έργων που πρόκειται να γίνουν. «Αν π.χ. πρέπει να πούμε ότι η ΔΕΥΑΚ πρέπει να φύγει από τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, να γίνει ένας καινούριος αγωγός και να συνδεθεί στον ΑΗΣ Καρδιάς, πρόκειται για ένα έργο 55 εκατομμυρίων. Θα χρειαστεί μια ίδια συμμετοχή 5,5 εκατομμυρίων. Η ΔΕΥΑΚ δεν έχει τη δυνατότητα σήμερα να βρει αυτά τα χρήματα, άρα θα πρέπει να εξασφαλιστούν από αλλού. Όπως επίσης την ίδια συμμετοχή των λεβήτων φυσικού αερίου αλλά και των τριών τηλεθερμάνσεων που αγγίζει περίπου τα 21 εκατομμύρια» εξήγησε.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση