Η ενημέρωση και η πρόληψη το «κλειδί» κατά του σακχαρώδη διαβήτη

7 Min Read

Μεγάλη προσέλευση κόσμου στην επιστημονική δράση του Κ.Υ. Κοζάνης

Το Κέντρο Υγείας Κοζάνης, το πρωί της Τετάρτης, πραγματοποίησε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου διένειμαν ενημερωτικό υλικό και πραγματοποίησαν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου του αίματος, με την προσέλευση του κόσμου να είναι αρκετά μεγάλη.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Όπως λέει και το «μότο» τους, «ενημερώνομαι και προλαμβάνω, είναι στο χέρι μου», η ενημέρωση και η πρόληψη είναι το σημαντικότερο κομμάτι καθώς ο διαβήτης μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματικός για αρκετό διάστημα πριν από την κλινική του εκδήλωση. 

Δέσποινα Ιορδανίδου, γενική ιατρός στο Κέντρο Υγείας Κοζάνης

Η Δέσποινα Ιορδανίδου, γενικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Κοζάνης σημείωσε πως Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία εστιάζει πολύ στην πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο σε όλο το γενικό πληθυσμό άνω των 35 ετών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν πρέπει να αγνοούμε τα συμπτώματα του Σακχαρώδη Διαβήτη καθώς οι επιπλοκές του είναι πολύ σοβαρές ενώ ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στις λοιμώξεις καθώς ο διαβήτης μειώνει το ανοσοποιητικό. Ανάμεσα σε αυτές είναι προβλήματα στην καρδιά, στα μεγάλα αγγεία, στους νεφρούς, στους οφθαλμούς, στα περιφερειακά αγγεία, έλκη όπως και το γνωστό «διαβητικό» πόδι. «Η προσέλευση ήταν αρκετά μεγάλη και ικανοποιητική, οι συναδέλφισσες μετρούν το σακχαρώδη διαβήτη των ανθρώπων, τους εξηγούν και τους ενημερώνουν, ενώ σε αρκετούς δίνουμε και σακχαρόμετρα. Όποιος έχει ανάγκη μπορεί να έρθει στο Κέντρο Υγείας που θα τύχει πολύ καλής αντιμετώπισης» υπογράμμισε η ίδια.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF Atlas 2021), 537 εκ. άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 783 εκ. το 2045 ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ατόμων με ΣΔ ανέρχεται περίπου στο 12%. Πρόκειται για μια  μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και οφείλεται σε πλήρη, μερική ή σχετική έλλειψη ινσουλίνης. Υπάρχει ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 που χαρακτηρίζεται από αυτοάνοση καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος που οδηγεί σε απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης και αφορά το 10% περίπου των ατόμων που νοσούν. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, ο οποίος είναι και ο συνηθέστερος τύπου διαβήτη καθώς αφορά πάνω από το 90% αυτών που νοσούν και οφείλεται σε σταδιακή μείωση της επαρκούς έκκρισης ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος. Επίσης, υπάρχει ο Σακχαρώδης Διαβήτης κύησης που εκδηλώνεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και άλλοι σπανιότεροι τύποι.

Μελέτες πρόληψης του ΣΔ έδειξαν ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μέχρι και 58% σε διάστημα 3 ετών και για αυτό το λόγο συνίσταται η μείωση του σωματικού βάρους κατά 5-7% σε υπέρβαρα άτομα, η υγιεινή διατροφή (μείωση θερμίδων και λίπους στο φαγητό, αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων και ξηρών καρπών) και η μέτρια ή έντονη σωματική άσκηση (ποδήλατο, κολύμπι, γρήγορο περπάτημα, ποδόσφαιρο, μπάσκετ) για 30 λεπτά την ημέρα και τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία ενδείξεις για προσυμπτωματικό έλεγχο ΣΔ έχουν άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα (ΔΜΣ ?25 kg/m2) που έχουν έναν τουλάχιστον από τους παρακάτω παράγοντες: Οικογενειακό ιστορικό ΣΔ σε συγγενείς 1ου Βαθμού (γονείς, αδέλφια, παιδιά), ιστορικό υπέρτασης ή καρδιαγγειακής νόσου, ιστορικό δυσλιπιδαιμίας (υψηλά τριγλυκερίδια [>250 mg/dL], χαμηλή HDL <35 mg/dL]) και γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Επίσης, καταστάσεις που σχετίζονται με αντίσταση στην ινσουλίνη (π.χ. μελανίζουσα ακάνθωση), ιστορικό προδιαβήτη, ιστορικό Σακχαρώδη Διαβήτη κύησης, όλος ο πληθυσμός μετά την ηλικία των 35 ετών και όσοι έχουν προβληθεί από τον ΗΙV.

Εάν τα αποτελέσματα του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι φυσιολογικά, συνίσταται επανέλεγχος σε τρία χρόνια. Αν όμως έχετε πρωινή τιμή γλυκόζης σε μικροβιολογικό εργαστήριο > 126 mg/di ή συμπτώματα όπως : πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, κόπωση, αδικαιολόγητη απώλεια βάρους και θολή όραση, μην τα προσπερνάτε και επικοινωνήστε άμεσα με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.

Το Κέντρο Υγείας Κοζάνης βρίσκεται στην οδό Αριστοφάνους 54 και τα τηλέφωνα για να κλείσετε ραντεβού είναι τα 2461060061, 2461060064 ενώ η 1η ΤΟΜΥ ΚΟΖΑΝΗΣ βρίσκεται στην οδό Κασομούλη 12 και το τηλέφωνο είναι 2461060066.

Γενικές οδηγίες για το Σακχαρώδη Διαβήτη

Η μείωση του σωματικού βάρους είναι απαραίτητη για υπέρβαρους και παχύσαρκους. Απαγορεύονται οι μαρμελάδες, το κακάο, οι σοκολάτες, οι χυμοί, η ζάχαρη, τα γλυκά, οι κομπόστες, οι καραμέλες, το μέλι, οι σταφίδες, τα ξερά σύκα, τα δαμάσκηνα, τα κάστανα, ο ανανάς, τα αναψυκτικά με ζάχαρη (επιτρέπεται η σόδα, κόκα κόλα light, pepsi max) προσοχή σε όσα έχουν ένδειξη γλυκά και τρόφιμα για διαβητικούς στην περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες και λίπος.

Επίσης, απαγορεύεται το κάπνισμα και συνίσταται η άμεση διακοπή του ενώ η κατανάλωση αλκοόλ επιτρέπεται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σε διαβητικούς με καλά ρυθμισμένο σάκχαρο.

Σε περιορισμένες ποσότητες σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, επιτρέπονται οι ξηροί καρποί και τα φρούτα (ενδιάμεσα στα γεύματα σε ποσότητα που ορίζεται για τον καθένα), τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι, τα φασόλια, η φακή, ο αρακάς και γενικά τα όσπρια (σύμφωνα με τις οδηγίες για το πιάτο του διαβητικού). Από γλυκαντικά επιτρέπεται η ζαχαρίνη η ασπαρτάμη.

Προτιμώνται τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, λαχανικά, φασολάκια, μπάμιες, πράσα, σπανάκι, λάχανο, πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, σαλάτες (κουνουπίδι, καρότα, τομάτα, χόρτα με λίγο λάδι) δημητριακά και ψωμί ολικής (πρότυπο μεσογειακής διατροφής) και ψάρια, κοτόπουλο χωρίς λίπος, κρέας άπαχο σε ποσότητα που ορίζεται για τον καθένα ενώ σε περιορισμένη ποσότητα, το τυρί, τα αυγά, το γιαούρτι και το γάλα.

Τέλος, προτείνεται η σωματική άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαίως, κατά βάση μαγείρεμα στον ατμό και χωρίς προσθήκη αλατιού ενώ απαγορεύονται τα τηγανιτά.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση