Κλιμάκιο του Περιφερειακού Συμβουλίου στην περιοχή
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από το ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησε κλιμάκιο του Περιφερειακού Συμβουλίου στο εργοτάξιο κατασκευής ανεμογεννητριών στο Βέρμιο.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα του υπό κατασκευή αιολικού πάρκου – και εντός των ορίων του Δήμου Εορδαίας – και ακούστηκαν, εν μέσω άλλων, οι απόψεις εκπροσώπων της ομάδας πολιτών της Εορδαίας για το συγκεκριμένο έργο.
Είχε αποφασιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο να πραγματοποιηθεί επίσκεψη τους στο χώρο κατασκευής μαζί με το Δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης Κωνσταντίνο Βύζα, τον Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων Χάρη Γκοβεδάρο, εκπροσώπους παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δημήτρη Αλβανό καθώς και πολίτες.
Σκοπός της επί τόπου αυτής επίσκεψης ήταν η ενημέρωση από στελέχη της εταιρείας για σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την κατασκευή του αιολικού πάρκου, οι απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν και να δοθούν διευκρινήσεις για χωροταξικά και περιβαλλοντικά θέματα. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας εκπρόσωποι της εταιρείας «Αιολική Βέρμιου» απάντησαν σε ερωτήσεις εκλεγμένων στη τοπική διοίκηση για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος κατά την εξέλιξη του έργου.
Όπως αναφέρει το ΣΕΕΕΝ σε ανακοίνωση του, αυτό που αναδείχτηκε είναι ότι το νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις «είναι κομμένο και ραμμένο στην ανάγκη κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος του περιβάλλοντος».
«Οι ερωτήσεις του περιφερειάρχη, άλλων εκλεγμένων περιορίστηκαν σε τεχνικά ζητήματα ακριβώς γιατί συμφωνούν, στήριξαν αυτό το πλαίσιο στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Στήριξαν την πολιτική που έχει συρρικνώσει τους εκλεκτικούς μηχανισμούς της περιφέρειας και του κράτους. Τέλος περιφερειακή αρχή, εταιρεία δήλωσαν την προσήλωση τους στην προώθηση της πράσινης μετάβασης. Ένα επιπλέον συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η “αντιπαράθεση” εκλεγμένων στον τοπική διοίκηση σε ανάλογα έργα γίνεται στη βάση μοιρασιάς των ανταποδοτικών και όχι από εναντίωση στην πολιτική της πράσινης μετάβασης- απολιγνιτοποίησης» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
«Έγινε μια προσπάθεια να παρουσιαστούν όλα ως ειδυλλιακά και ότι τηρούνται όλα όσα προβλέπονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Κάποιοι που αντιδρούν σε αυτά τα έργα, έχουν στο μυαλό τους τη μοιρασιά των ανταποδοτικών. Και το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο λαός μας, δεν έχει να περιμένει τίποτα από τις πλειοψηφίες των συμβουλίων που είναι ταγμένες στην πολιτική υπεράσπισης των κερδών. Αυτό που μένει είναι ότι μόνο ο λαός, μπορεί να σώσει το λαό και ν βάλει φρένο στο έγκλημα που συμβαίνει στο Βέρμιο αλλά και συνολικά στην περιοχή» υπογράμμισε ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας, Νόντας Στολτίδης.
Συνέχισαν λέγοντας πως οι εκπρόσωποι των φορέων ανέδειξαν αυτό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, κατήγγειλαν την εταιρεία για το πως αντιμετώπισε το πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα, ανέδειξαν τον ρόλο των ανταποδοτικών ως μέσο ενσωμάτωσης της τοπικής κοινωνίας και έκλεισαν με κάλεσμα στο λαό της περιοχής να πάρει τα πράγματα στα χέρια του αφού δεν έχει τίποτα να περιμένει από εκλεγμένος στην τοπική διοίκηση που είναι ταγμένοι στη προώθηση της στρατηγικής των επιχειρηματικών ομίλων.
Ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, δημοτικός σύμβουλος Βοΐου έριξε βολές κατά των υπηρεσιών, των υπηρεσιακών παραγόντων, των κρατικών φορέων και της εταιρείας, λέγοντας πως δεν έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους. «Μπορούν να σώσουν το περιβάλλον και το λαό. Φαίνεται πως ακόμα και τώρα που είμαστε στο και πέντε, μπορεί να πάρει την υπόθεση στα χέρια του ο λαός, ο οποίος είναι αυτός που μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια» τόνισε ο ίδιος ενώ έκανε λόγο για ολική καταστροφή στο Βέρμιο, χαρακτηρίζοντας το ως «κρανίου τόπο», τραγικά λάθη και κατέληξε λέγοντας πως σε ό,τι τους αφορά θα βρίσκονται πάντα δίπλα στο πλευρό του λαού.
Κατέληξαν λέγοντας πως οι φορείς του κινήματος θα συνεχίσουν να παλεύουν για την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό, για να σταματήσει η «ληστρική» εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, για αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και για φθηνή θέρμανση για όλο το λαό.