Τηλεθέρμανση με αβέβαιο μέλλον

7 Min Read

Σε εκκρεμότητα η υπογραφή της σύμβασης με τη ΣΗΘΥΑ

Συνεχίζει να είναι αβέβαιο το μέλλον της τηλεθέρμανσης, καθώς η σύμβαση παροχής θερμικής ενέργειας με τη ΣΗΘΥΑ δεν έχει υπογραφεί ακόμη λόγω των «κόκκινων» σημείων που έχει θέσει το «κοινό μέτωπο» των τριών δημάρχων, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.

- Advertisement -

Μπορεί τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί να έχουν κατά καιρούς διαβεβαιώσει προφορικά πως η Κοζάνη δεν πρόκειται να μείνει χωρίς τηλεθέρμανση και πως το μέλλον της θα διασφαλιστεί, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη καμία συμφωνία. Οι συχνές συναντήσεις που γίνονται στο υπουργείο Ενέργειας με τους τρεις δημάρχους και τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν τελεσφορήσει και μπορεί ο χειμώνας που πέρασε να μην ήταν «βαρύς» παρόλα αυτά φαίνεται πως το θέμα των τηλεθερμάνσεων έχει «παγώσει».

Για το θέμα της τηλεθέρμανσης και το που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, μίλησαν το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Παναγιώτης Ματιάκης και ο διευθυντής της τηλεθέρμανσης, Βασίλης Πανούσης με τους δύο άντρες να διαβεβαιώνουν πως τη νέα θερμική περίοδο, η λειτουργία της τηλεθέρμανσης θα είναι ομαλή. Ο κ. Ματιάκης στάθηκε στα τρία «κόκκινα» σημεία που έχουν θέσει στην κυβέρνηση και καθυστερεί η υπογραφή της σύμβασης παροχής θερμικής ενέργειας με τη ΣΗΘΥΑ, τα οποία «άπτονται της κυβερνητικής πολιτικής» όπως σημείωσε ο ίδιος καθώς πρόκειται για ζητήματα τα οποία μπορεί να λύσει η κυβέρνηση.

«Πλέον έχουν γίνει κατανοητά από όλες τις πλευρές, τα προβλήματα τα οποία μας δυσκολεύουν ώστε να υπογράψουμε τη σύμβαση παροχής θερμικής ενέργειας» τόνισε ο κ. Ματιάκης αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Αμανατίδη παρουσία και του Δημάρχου Κοζάνης, Γιάννη Κοκκαλιάρη.

Το πρώτο «κόκκινο» σημείο είναι οι ρύποι, καθώς η ΔΕΗ χρεώνει το διοξείδιο και όπως ανέφερε ο κ. Ματιάκης, κατά τη μελέτη του κ. Πανούση, το 2027 που προβλέπεται να είναι έτοιμα τα έργα για τη μετάβαση και θα λειτουργεί ο ΣΗΘΥΑ, το ποσό των οφειλών αναμένεται να ανέρχεται σε 28 εκατομμύρια ευρώ. «Καταλαβαίνετε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό από τη ΔΕΥΑΚ ούτε από το Δήμο και είναι και ο Δήμαρχος ενάντια στην πληρωμή των ρύπων. Είναι απαίτηση μας να απομειωθεί αυτό το ποσό και για να γίνει αυτό απαιτείται πολιτική απόφαση. Αν δεν απομειωθεί αυτό το ποσό η τηλεθέρμανση δεν υφίσταται στην Κοζάνη. Είναι δυσβάσταχτο χρέος» τόνισε ο κ. Ματιάκης.

Υπενθυμίζεται πως πριν δύο μήνες έγινε νόμος ο τρόπος αποζημίωσης της ΔΕΗ από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου για τις ποσότητες θερμικής ενέργειας και προβλέπει πως η τιμή θα προκύπτει από ειδικό μαθηματικό τύπο, που θα λαμβάνει υπόψη το κόστος του φυσικού αερίου, αλλά και τις τιμές του CO2, όπως προκύπτει σε μηνιαία βάση από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων, με το φόβο να παραμένει πως αυτό μπορεί να εκτινάξει την τιμή για τον τελικό καταναλωτή.

Το δεύτερο «κόκκινο» σημείο είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και η διασφάλιση παροχής θερμικής ενέργειας στην πόλη μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνδεση με το ΣΗΘΥΑ. Και το τρίτο σημείο είναι η τιμή της θερμικής ενέργειας, με την πρόταση τους να είναι η τιμή που θα αγοράσει η ΔΕΥΑΚ να μην υπερβαίνει τα 30 με 35 λεπτά και δεν θα φτάνει πάνω από τα 60 με 65 στον καταναλωτή. Όπως ανέφερε ο κ. Ματιάκης πιστεύουν ότι θα έχουν θετικό αποτέλεσμα ενώ αυτές τις μέρες θα μεταφέρει ο περιφερειάρχης στην κυβέρνηση τα αιτήματα τους.

Ο κ. Πανούσης από τη μεριά του στάθηκε στο τεχνικό μέρος και τη χρηματοδότηση του έργου. Για το ποσό των ρύπων που αναμένεται να ανέλθει στα 28 εκ. ευρώ με βάση τη μελέτη του ο κ. Πανούσης σημείωσε πως το ποσό αυτό πρέπει να καλυφθεί στο σύνολο του, και για τις τρεις τηλεθερμάνσεις, από την ελληνική κυβέρνηση είτε μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης είτε από το Πράσινο Ταμείο. «Ούτως ή άλλως όλες οι τηλεθερμάνσεις έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στη βελτίωση του περιβάλλοντος που όλοι ζούμε και έχουμε εξοικονομήσει πάρα πολλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» τόνισε ο κ. Πανούσης.

Όπως είχε αναφέρει ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο η λύση της ΣΗΘΥΑ είναι μονόδρομος για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων της περιοχής. Ο ίδιος είχε αναφέρει πως στην τελευταία συνάντηση στην Αθήνα, οι τρεις δήμαρχοι έθεσαν και τις «κόκκινες γραμμές» που αφορούν κυρίως στα οφειλόμενα προς την ΔΕΗ για τους ρύπους που ανέρχονται περίπου στα 95 εκατομμύρια και πως αν αυτά δεν σβηστούν ή μειωθούν με πρωτοβουλία του υπουργείου Ενέργειας τότε «δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε».

Ο κ. Πανούσης ανέφερε πως λόγω της μετάβασης από το σύστημα παροχής θερμικής ενέργειας με λιγνίτη μέσω του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου σε ένα νέο σύστημα, τη ΣΗΘΥΑ, θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και θα πάμε στο φυσικό αέριο ως κύριο καύσιμο ενώ σημείωσε πως η πολιτεία έχει διαβεβαιώσει πως η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργεί τουλάχιστον έως το 2028 ίσως έως και το 2030.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, προκύπτει και ένα νέο πρόβλημα που τους εμποδίζει να υπογράψουν τη σύμβαση και αυτό έχει να κάνει με το μέλλον της Πτολεμαΐδας 5 και το τι θα γίνει μετά τη διακοπή της λειτουργίας της. Η πρόθεση του υπουργείου, ως μεταβατική λύση, είναι να λειτουργήσει το μπλοκ λεβήτων φυσικού αερίου των 140 μεγαβάτ μαζί με τη ΣΗΘΥΑ έως το 2028-2030 και έως τότε οι τηλεθερμάνσεις σχεδιάζουν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής θερμικής ενέργειας από τις ΑΠΕ. «Όλα αυτά δεν μπορούν να αφήσουν το τελικό κόστος στον καταναλωτή στα 52,64 ευρώ που έχουμε σήμερα και προφανώς αυτό θα αναπροσαρμοστεί. Για να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα θα πρέπει να τύχει ενίσχυσης από την ελληνική πολιτεία. Έχουμε υποβάλλει συγκεκριμένα αιτήματα και μέχρι τον Σεπτέμβριο θεωρούμε ότι θα υπάρχει μια θετική εξέλιξη» κατέληξε ο κ. Πανούσης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση