Στην Κοζάνη ο Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ
Στην Κοζάνη βρέθηκε την Κυριακή ο Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Χάρης Δούκας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο κ. Δούκας μίλησε σε φίλους και στελέχη του κόμματος, ζητώντας τη στήριξη τους στις εκλογές του Οκτώβρη ενώ συναντήθηκε και με το Δήμαρχο Κοζάνης, Γιάννη Κοκκαλιάρη.
Η απολιγνιτοποίηση, ο τοπικός πόρος και ο πρωτογενής τομέας, ήταν κάποια από τα θέματα που τέθηκαν «επί τάπητος» στη συνάντηση των δύο δημάρχων ενώ η συζήτηση τους κινήθηκε σε αμιγώς αυτοδιοικητικά ζητήματα που απασχολούν του δήμους της χώρας και απαιτείται η συνεχής συνέργεια και συνεργασία όλων των αιρετών για την επίλυση τους. «Η περιοχή σας είναι μια περιοχή που έχει τραβήξει πάρα πολλά και το μοντέλο της κυβέρνησης πρέπει να αλλάξει. Το ΠΑΣΟΚ θα βγει ενωμένο και δυνατό μετά από την εκλογική διαδικασία. Πρέπει να επανεκκινήσουμε, να φτιάξουμε ξανά το κόμμα μας για να μπορέσουμε να φτιάξουμε τη χώρα και τα λέω σε μια περιοχή που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ. Μια περιοχή σε συνθήκες μετάβασης, που όμως αυτή η μετάβαση είναι άδικη, βίαιη και δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα. Το έχουμε αναδείξει πάρα πολλές φορές. Έχω έρθει στην περιοχή πάρα πολλές φορές, από την αρχή της κρίσης για την απολιγνιτοποίηση η οποία είχε τελικά ως στόχο να έρθει το φυσικό αέριο και να δημιουργήσει ερημοποίηση. Ακόμα και οι ΑΠΕ, όπως αυτές ενσωματώθηκαν, ήταν και αυτές για λίγους, όταν ο δήμος, οι επιχειρήσεις και οι απλοί πολίτες δεν μπορούν να βάλουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό στη στέγη τους ή να το χρησιμοποιήσουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Ο κ. Δούκας σημείωσε πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που παίρνονται οι αποφάσεις ενώ έκανε λόγο και για «μπερδεμένα» μηνύματα, ρίχνοντας βολές κατά της κυβέρνησης, της κυβερνητικής πολιτικής, της τωρινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΕΗ και των άλλων εταιρειών που βγάζουν υπερκέρδη εις βάρος του ελληνικού λαού. «Πρέπει να πούμε τα πράγματα όπως είναι, να βάλουμε τα προβλήματα μπροστά και να τα κοιτάξουμε κατάματα. Όταν απλά συζητάμε και δε βάζουμε τα προβλήματα μπροστά, τότε η μετάβαση σε εσάς, θα γίνεται χωρίς εσάς. Θα σας λένε για υδρογόνα, για πράσινα υδρογόνα και ταυτόχρονα για τεράστια υπερκέρδη από τέσσερις, συγκεκριμένα, εταιρείες και εσείς θα είστε μπλεγμένοι στα τιμολόγια και τα χρώματα τους. Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει πάρα πολλά, έχει κάνει μεγάλους αγώνες και πρέπει να κλείσουμε πια τον κύκλο της επιβίωσης και να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης. Για να υπερβούμε όμως πρέπει να αλλάξουμε πρώτα το κόμμα. Πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δυναμώσει και να αποτελέσει την πηγή της δημοκρατικής παράταξης που θα αλλάξει πορεία στη χώρα».
Ο ίδιος δεσμεύθηκε να παίρνονται αποφάσεις με βάση τα όργανα, την κοινοβουλευτική ομάδα, με συνθέσεις, συμμετοχή και με συλλογική ευθύνη, έχοντας όλοι ρόλο, λόγο και ευθύνη σε αυτές, στο χώρο παρέμβασης τους και στην κοινωνία. Συνέχισε λέγοντας πως χρειάζεται αποκέντρωση εξουσιών και να δοθεί δύναμη στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης ενώ στάθηκε και στη σημαντικότητα της δωρεάν υγείας και παιδείας αλλά και της ενεργειακής αυτάρκειας.
Αναφορά έγινε και σε μια μελέτη που είχαν εκπονήσει με τη Φώφη Γεννηματά και δημοσιεύθηκε το 2019, η οποία εμπεριείχε εξειδικευμένες προτάσεις για την ενεργειακή πολιτική του ΚΙΝΑΛ, με τίτλο «ενεργειακό διαβατήριο για το μέλλον», ως ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομία. Αυτό το συμβόλαιο με τους πολίτες της χώρας, τις τοπικές κοινωνίες και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, κρίθηκε απαραίτητο από τους ίδιους προκειμένου να γίνει αποδεκτός αλλά και να υλοποιηθεί ο ριζικός μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα. «Τότε λέγαμε ότι οι λιγνίτες πρέπει να κλείσουν με προσεκτικό τρόπο, τη λέξη απολιγνιτοποίηση τη χρησιμοποιήσαμε τότε για πρώτη φορά. Στο σχέδιο μας λέγαμε ότι οι σταθμοί πρέπει να κλείσουν το 2030 και ότι χρειάζεται πολλή προσοχή διότι αν το κάνουμε βίαια, θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή και ταυτόχρονα συνθήκες ερημοποίησης. Μιλούσαμε για ενεργειακή δημοκρατία με προπύργιο την Κοζάνη και όλη τη Δυτική Μακεδονία και να είμαστε όλοι αυτοπαραγωγοί. Να κρατήσει η περιοχή το ενεργειακό της brand και αντί για αυτό έχουν γεμίσει όλα τα βουνά φωτοβολταϊκά πάρκα λίγων μεγάλων εταιρειών».
Τέλος, ο κ. Δούκας υπογράμμισε πως το παράδειγμα της περιοχής μας και η συνθήκη με την οποία γίνεται η μετάβαση είναι ακριβώς το πρόβλημα που έχει η χώρα. Το αναπτυξιακό μοντέλο αφορά πολύ λίγους, υπάρχει μια υπερσυγκέντρωση του πλούτου σε λίγες, πολύ μεγάλες εταιρείες και στους υπόλοιπους αναλογούν από πολύ λίγα έως και τίποτα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα λόμπι και τα συμφέροντα των λίγων, έχουν «κλειδώσει» το χώρο της ενέργειας και πολλούς άλλους τομείς και έχουν «απαξιώσει» τη συνολική προσπάθεια, ακόμα και του πρωτογενούς τομέα. «Η Κοζάνη είναι όμηρος σε μια μετάβαση η οποία μοιάζει να είναι μια συνθήκη αδιεξόδου για τους πολίτες» κατέληξε.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr