Χώροι αναψυχής και Σχολή Πολιτικής Προστασίας στο τραπέζι
Στην Κοζάνη βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης και συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στο γραφείο του στη ΖΕΠ, όπου τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα, ανάμεσα τους και η αξιοποίηση του στρατοπέδου Μακεδονομάχων στην πόλη της Κοζάνης. Κάποιες από τις προτάσεις που «έπεσαν» στο τραπέζι είναι να δημιουργηθεί χώρος αναψυχής αλλά και σχολή πολιτικής προστασίας ενώ ένα σημαντικό ζήτημα είναι να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης, με τη δημιουργία θέσεων παρκαρίσματος.
Ο Υφυπουργός σημείωσε, εν μέσω άλλων, πως υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των ενόπλων δυνάμεων σε μια σειρά από τομείς, όπως για παράδειγμα η πολιτική προστασία. «Αν φέτος έχουμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα, αυτό είναι απόρροια της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των περιφερειών» τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.
«Υπάρχει πεδίο συνεργασίας και ήδη δρομολογήσαμε τις διαδικασίες προς τούτο. Πρέπει να συνδεθεί με τις ανάγκες της πόλης και των συμπολιτών μας» σημείωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης.
Συνέχισε λέγοντας πως το συγκεκριμένο στρατόπεδο βρίσκεται μέσα στην πόλη της Κοζάνης και την επηρεάζει και πρέπει να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Επίσης τόνισε πως ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση του δήμου Κοζάνης και πως δεν τίθεται, προς το παρόν, θέμα χρημάτων αλλά είναι θέμα συνδιαχείρισης μιας έκτασης η οποία είναι σε ένα αστικό κέντρο και πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή». «Όλα γίνονται. Έχουμε λύσει δυσκολότερα ζητήματα και νομίζω ότι θα βρεθεί η κατάλληλη λύση» σημείωσε ο κ. Αμανατίδης.
Επίσης, στάθηκε στη συνεργασία τους με τον ελληνικό στρατό, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις πυρκαγιές αναφέροντας την ομάδα διαχείρισης κρίσεων και παρακολούθησης που σύστησαν καθώς και σε ό,τι έχει να κάνει με την πολιτική προστασία όπου δρουν όλες οι πλευρές συμπληρωματικά. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ότι η περιοχή μας βρίσκεται σε μετάβαση και πρέπει να αλλάξει συνολικά το παραγωγικό της μοντέλο σε κάτι πιο βιώσιμο και ανθεκτικό στο χρόνο, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν σχεδιασμένες πολιτικές που θα αναδείξουν τις δυνατότητες που έχει η Δυτική Μακεδονία. Κάποιες από αυτές είναι η γεωγραφική της θέση (κοντά στα σύνορα), το φυσικό περιβάλλον, η πολιτιστική κληρονομιά, η επιχειρηματικότητα και το εμπόριο.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης καθώς και εκπρόσωπος του δήμου Σερβίων, για να συζητήσουν για τα δύο ακίνητα που θέλουν να αξιοποιήσουν οι δύο δήμοι και άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου. Ο Υφυπουργός σημείωσε πως συμφώνησαν να κατατεθεί μια ώριμη πρόταση από το δήμο Κοζάνης και πως υπάρχει μια θετική διάθεση για να βρεθεί μια αμοιβαία, επωφελής λύση για όλες τις πλευρές. «Περιμένουμε κάποιες προτάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα και συμφωνήσαμε ότι θα γίνει μια συζήτηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρουσία και του Ταμείου Εθνικής Αμύνης όπου εκεί πέρα θα μπορέσουμε να εξετάσουμε τις ενδεχόμενες λύσεις που θα τεθούν από το δήμαρχο Κοζάνης και από το δήμο Σερβίων. Νομίζω ότι το περιθώριο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι αρκετά μεγάλο» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Ο δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης έκανε λόγο για ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα των πολιτών και πως θα καταθέσουν πολύ σύντομα μια πολύ συγκεκριμένη και πολύ καλά τεκμηριωμένη πρόταση προς τον υπουργό, για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου στρατοπέδου. «Μια τέτοια πρόταση που να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές δεν υπήρξε έως τώρα. Πρέπει να ωφεληθεί και ο ελληνικός στρατός και ο δήμος Κοζάνης» τόνισε ο κ. Κοκκαλιάρης.
Μιλώντας για το τι σχεδιάζουν να κάνουν με το στρατόπεδο, ο κ. Κοκκαλιάρης ανέφερε πως ένα κομμάτι του έχει τεθεί ως χώρος αναψυχής και ένα κομμάτι πολιτιστικό και υπογράμμισε πως η πρόταση πρέπει να είναι επωφελής και για τον ελληνικό στρατό καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρηθεί δωρεάν. Μια άλλη πρόταση που σκέφτεται ο δήμος Κοζάνης, είναι η δημιουργία μιας σχολής πολιτικής προστασίας μέσα στο χώρο του στρατοπέδου. Ο κ. Κεφαλογιάννης απάντησε πως ήδη επεξεργάζονται το συγκεκριμένο ζήτημα στο υπουργείο και το επόμενο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά το ζήτημα της «θητείας ευκαιρίας». Πρόκειται για ένα σύστημα πιστοποίησης κάποιων δεξιοτήτων έτσι ώστε όταν οι στρατεύσιμοι τελειώνουν τη θητεία τους, να μπορούν να παίρνουν ένα χαρτί που θα το αξιοποιούν και στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα και μεταξύ των ειδικοτήτων και των δεξιοτήτων που σκέφτονται, βρίσκεται η πολιτική προστασία και οι πρώτες βοήθειες. Όπως ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαιρετικά κέντρα δια βίου μάθησης, τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν ώστε να επιτύχουν ένα αρκετά παραγωγικό μοντέλο για τους στρατεύσιμους.
«Ο δήμος δεν είναι εύκολο να δώσει χρήματα, υπάρχουν όμως άλλοι τρόποι για να γίνει η παραχώρηση» τόνισε ο ίδιος δίνοντας το παράδειγμα των Σερρών, όπου παραχωρήθηκε το μισό στρατόπεδο και το άλλο μισό πολεοδομήθηκε ώστε να ανέβει η αντικειμενική του αξία. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, μπορεί να κατατεθεί μια τέτοια πρόταση ενώ έχει ήδη υπάρξει παρόμοια από το 2018. «Θα είναι μεγάλο επίτευγμα αν προχωρήσει τώρα και θα δώσει ανάσα σε όλο τον αστικό ιστό της Κοζάνης» κατέληξε ο κ. Κοκκαλιάρης.
Όλες οι πλευρές κατέληξαν στο ότι θα κατατεθούν ώριμες και τεκμηριωμένες προτάσεις και στη συνέχεια θα συναντηθούν στο γραφείο του υφυπουργού, παρουσία του αρμόδιου διοικητή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας καθώς αυτά τα θέματα άπτονται των αρμοδιοτήτων του, ώστε να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για την αξιοποίηση του στρατοπέδου για να καλύψει τις ανάγκες της πόλης αλλά ταυτόχρονα να αξιοποιήσει και ο στρατός τις δικές του εγκαταστάσεις.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr