Καλή εμπορικά η χρονιά για τα ροδάκινα Βελβεντού

5 Min Read

Μικρά προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών

Ως μια συνολικά καλή εμπορικά, με τα έως τώρα δεδομένα, χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά σε γενικές γραμμές οι δύο πρόεδροι των συνεταιρισμών του Βελβεντού, με τις τιμές προς το παρόν να φαίνεται ότι θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.

- Advertisement -

Ωστόσο, οι κ. Δημήτρης Κοσμάς, πρόεδρος του ΑΣΟΠ Βελβεντού «Δήμητρα» και Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, μιλώντας στο «Χ» σημείωσαν πως έχουν δημιουργηθεί κάποια μικρά προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών, που θα επηρεάσουν το μέγεθος των ροδάκινων.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας

Ο κ. Κουτλιάμπας, ανέφερε πως μέχρι στιγμής η σεζόν εξελίσσεται καλά και δεν παρατηρούνται ζημιές, εκτός από κάποιες ποικιλίες σε κάποιες περιοχές που την άνοιξη έχουν μια μικρότερη παραγωγή, κάτι το οποίο δεν είναι ανησυχητικό, σύμφωνα με τον ίδιο. 

Όπως ανέφερε, έως τώρα υπήρχε μια απίστευτη πρωιμότητα, όπως σε όλη την Ευρώπη, λόγω της ζέστης στις αρχές της άνοιξης ενώ ο παρατεταμένος καύσωνας δημιουργεί πρόβλημα στα μεγέθη των καρπών. «Ο παρατεταμένος καύσωνας που βιώνουμε τώρα, τα σταματάει και δεν τα αφήνει να αναπτυχθούν κανονικά μέχρι στιγμής» σημείωσε ο ίδιος. 

Τα προϊόντα του βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει καταφέρει να γίνει γνωστός και εκτός συνόρων καθώς πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με το ποσοστό των εξαγωγών να αγγίζει το 40% των συνολικών πωλήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο η χρονιά εμπορικά είναι καλή ενώ για τη φετινή τιμή πώλησης τόνισε πως «οι τιμές πώλησης διαμορφώνονται κάθε μέρα. Καθημερινά διαπραγματεύεσαι τα προϊόντα και τις τιμές τους από τον Ιούνιο που ξεκινάμε έως τα τέλη Σεπτέμβρη αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι πως εμπορικά, μέχρι στιγμής, είναι καλή η χρονιά» κατέληξε ο κ. Κουτλιάμπας. 

Δ. Κοσμάς: «Μειωμένη σχεδόν κατά 50% η παραγωγή φέτος στο σύνολο του κάμπου»

Ο πρόεδρος του ΑΣΟΠ Βελβεντού “Δήμητρα”, Δημήτρης Κοσμάς

Ο κ. Κοσμάς από τη μεριά του, σημείωσε πως φέτος έχουν μια αρκετά μεγάλη απώλεια τονάζ και εισοδήματος καθώς η συγκομιδή δεν είναι η αναμενόμενη λόγω δύο παραγόντων. Ο πρώτος παράγοντας είναι η πρωιμότητα, των περίπου δύο εβδομάδων, που έχει ως αποτέλεσμα τα ροδάκινα να μένουν λιγότερο χρόνο στα δέντρα, να μη θρέφονται επαρκώς και να «χάνουν» σε μέγεθος καθώς και λόγω του εαρινού παγετού που επικράτησε μέσα στον Απρίλιο και δημιούργησε αρκετά μεγάλα προβλήματα σε κάποιες ποικιλίες. «Έχουμε γύρω στις 12 με 15 ημέρες πρωιμότητα που το φρούτο μένει λιγότερο στο δέντρο άρα χάνουμε σε μέγεθος και σε ποσότητα άρα και σε τιμή διότι η τιμή στην αγορά είναι και ανάλογη του μεγέθους. Όταν έχουμε μικροκαρπία, πέφτουμε και σε τονάζ. Στο σύνολο του κάμπου είμαστε σχεδόν 50% μείον φέτος» τόνισε ο κ. Κοσμάς.

Συνέχισε λέγοντας πως μπορεί να έχει επηρεαστεί το μέγεθος των καρπών αλλά η ποιότητα είναι η ίδια και μπορεί να υπάρχει μια μικροδιαφορά στα πρώιμα καθώς δεν έκατσε ο καρπός όσο έπρεπε στο δέντρο για να πάρει τα σάκχαρα του, αλλά είναι αμελητέα.  

Όπως σημείωσε ο κ. Κοσμάς, οι τιμές είναι καλές προς το παρόν και θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα (δηλαδή από 50 έως 70 λεπτά μικτά από παραγωγό σε παραγωγό), ωστόσο οι απαιτήσεις των παραγωγών έχουν αυξηθεί καθώς οι τιμές στα φάρμακα, τα λιπάσματα, το πετρέλαιο και τα εργατικά, (στο χωράφι συν το μόνιμο και εποχικό προσωπικό στο συνεταιρισμό) έχουν ανέβει.  «Έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις των παραγωγών γιατί έχουν ανέβει οι τιμές των εξόδων του και συρρικνώνεται το εισόδημα τους χρόνο με το χρόνο. Βέβαια και ο καταναλωτής έχει δίκιο γιατί πωλείται ακριβά στην αγορά». 

Οι ίδιοι προτιμούν την εσωτερική αγορά λόγω καλύτερων τιμών και πιο «σίγουρης διαχείρισης» ενώ εξάγουν ένα μικρό ποσοστό στη Βόρεια και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνολικά ο κ. Κοσμάς χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά εμπορικά καλή, αν λάβουμε υπόψη τη σχέση της ποιότητας του προϊόντος, με την τιμή και τη ζήτηση. «Αν εξαιρέσουμε τους δύο παράγοντες που αναφέραμε και μας αφαιρούν εισόδημα, είμαστε σε μια καλή χρονιά. Αν δεν υπήρχε η πρωιμότητα και ο παγετός, θα ήμασταν πολύ καλύτερα».  

«Δεν πρέπει να κοιτάμε πάντα τι θέλουμε εμείς και τι μας βολεύει. Πρέπει να κοιτάμε και τον καταναλωτή και τους παραγωγούς. Κάποιοι παραγωγοί αφήνουν τις παραγωγές τους στα κτήματα και κάποιοι καταναλωτές χρυσοπληρώνουν ένα κιλό ροδάκινα» κατέληξε.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση